Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Asus e unul dintre cei mai consistenți producători de laptopuri de pe piață și în ultimii ani a scos modele din ce în ce mai bune. Asus ZenBook 15 UX533FD a fost prezentat pentru prima oară la IFA la Berlin în 2018 și a ajuns în sfârșit și pe piață la noi. Seria aceasta aduce un design nou al ecranului, cu margini maimici și eleganță mai mare. ZenBook 15 e un laptop pentru cei care vor un dispozitiv de birou și nu numai cu dimensiuni reduse, dar ecran mare.

Design Asus ZenBook 15 UX533FD

Asus a păstrat linia de culori obișnuită, un albastru închis pe o carcasă metalică. Deși designul este unul foarte reușit, simt, după ce am văzut multe dispozitive de la taiwanezi în ultimul an că se simte o schimbare de identitate de design pentru că a devenit plictisitor. E drept că ai mai multe culori disponibile, dar cercurile concentrice de pe carcasă erau wow acum 5 ani, dar astăzi nu mai sunt la fel de interesante. Per total însă nu e un design deloc rău.

Ecranul are o dimensiune de 15,6 inci pe o rată de șasiu/display de 92%, ceea ce e impresionant față de generațiile anterioare. Marginea de sus are doar 6,4 milimetri, iar cea laterală are 3 milimetri. În partea de sus a laptopului cu design NanoEdge se află și camera web. Marginile negre sunt făcute de plastic și mi-ar fi plăcut mai multă atenție la ele, pentru că arată totuși un pic mai ieftin ca la competiție. Puteau, la fel de bine, să pună marginile sub ecran, ca pe alte dispozitive.

Tastatura este una completă, cu tot cu numpad, deși tastele acestuia sunt mai mici. Tastele ocupă jumătate din șasiul principal, iar central este poziționat trackpad-ul de dimensiuni considerabile.

O adiție excelentă este în partea de sus o bară în culoarea cuprului auriu, care conferă eleganță, fiind realizată tot din material metalic. Voi intra în detalii despre trackpad, tastatură și porturi în partea următoare. Sub ea e un nou sistem de deschidere, numit ErgoLift, care aduce laptopul într-o poziție ușor înclinată, la un unghi de trei grade, pentru a oferi o poziție de tastare mai confortabilă și mai bună pentru sănătatea încheieturilor. De asemenea, balamaua permite o aerisire mai bună a dispozitivului și un sunet mai amplu, de la cele două boxe destul de mici de sub el.

La design ZenBook 15 nu dezamăgește și mă bucură faptul că Asus a redus raportul dintre șasiu și ecran, iar laptopul e unul cu o linie de 2019.

Porturi, trackpad și tastatură

Laptopul este bine dotat cu porturi. În partea din dreapta avem mufa de alimentare, una HDMI, una USB 3.0, un USB-C și un slot de card SD. Pe partea stângă mai avem o mufă USB și cea de căști. Aș fi vrut poate încă o mufă USB suplimentară, dar laptopul e destul de complet și poți să-l conectezi și la ecrane mai mari.

Trackpad-ul a fost un minus al laptopurilor Asus acum câțiva ani, dar taiwanezii și-au revenit și, la fel, pe Asus ZenBook 15 poți să folosești laptopul fără mouse fără să simți o problemă. Trackpad-ul e destul de mare, poziționat central, nu agață și nu alunecă, iar controlul cursorului este precis. Nu există butoane efective pe el, ci capacitatea de a apăsa pe click și click dreapta. Per total, note foarte bune pentru acest trackpad.

Tastatura este la vurnelabilitățile acestui laptop. Deși dimensiunile ei sunt în general corespunzătoare, tastele se simt ușoare și ieftine la atingere. Par tastele unui model mai ieftin care au fost mutate aici și îmi plac producătorii care conferă foarte mare atenție acestei părți. Până la urmă, tastatura e unul din acele elemente cheie ale unui laptop. Ca un punct bun, tastatura este retroiluminată.

Un alt aspect care mi-a displăcut la tastatură sunt butoanele-săgeți, care sunt foarte mici. La cât de mare este tastatura, chiar voiam niște săgeți de dimensiuni normale pe care să nu le apeși greșit. De cele mai multe ori greșeam și apăsam pe una când, de fapt, voiam pe cealaltă. Așadar, puncte minus aici.

Asus ZenBook 15 UX533FD e un laptop executive, e unul pentru cei care-și permit să dea destui bani pe un dispozitiv care să arate bine, să nu fie vulgar, să aibă un ecran mare. Tastatura m-a dezamăgit și aș fi vrut ca tastele să fie mai grele, mai responsive, nu atât de relaxate la tastat.

Ecran și caracteristici tehnice Asus ZenBook 15 ux533fdD

Ecranul lui ZenBook 15 are 15,6 inci și este unul Full HD fără să fie touchscreen. Cumva mie îmi place această abordare, deși e clar că poți avea ecrane mai pline de pixeli pe alte modele. Ecranul mat de la Asus oferă o vizibilitate foarte bună în orice condiții de lumină, un unghi de vizualizare de 178 de grade și culori foarte corecte. Nu-mi place intervenția pe culori și saturarea lor, așa că ZenBook mi-a plăcut prin seriozitatea sa. Chiar și cu luminozitatea la maximum oferea o calitate foarte bună, dar fără să fie orbitor.

Nu vă așteptați să fie un laptop excepțional pentru gaming, dar laptopul acesta nu e tocmai făcut pentru astfel de preferințe. Gândiți-vă la alte dispozitive pentru așa ceva.

La nivel tehnic avem un procesor Intel Core i7 tactat la 1,8 Ghz Kaby Lake U. Memoria RAM este de 8 GB, iar capacitatea de stocare de 256 de GB pe SSD. Sunt caracteristici tehnice oneste și foarte bune pentru un browsing de calitate, deschiderea mai multor aplicații de birou și productivitate în același timp și chiar pentru editare video, așa cum am făcut eu. Deși nu e tocmai cel mai potrivit, are un ecran mare și luminos, așa că am putut să mă descurc fără probleme.

Am apreciat la nivel de securitate faptul că pe lângă camera HD obișnuită există și una infraroșu, care permite autentificarea prin Windows Hello, ceea ce adaugă un strat de siguranță pentru utilizatorii acestui laptop.

Bateria e una foarte bună, deși depinde mult de setările pe care le faci. Am folosit laptopul în modul Better Performance, deci penultimul la nivel de putere și bateria a reușit să ducă 6 ore, ceea ce e excelent, considerând faptul că dacă-l puneam pe un mod de economisire, cu putere mai mică, luminozitate redusă și retroiluminarea oprită atunci se duce lejer în 10 ore, ceea ce este extraordinar pentru un laptop de dimensiune aceasta. Ajută și faptul că e un display doar Full HD.

Varianta pe care am testat-o eu, cu 8 GB de RAM și 256 de GB de stocare costă 5.900 de lei în momentul de față, un preț foarte bun pentru nu laptop de 15 inci, cu un design bun și performanțe versatile. Varianta cu 16 GB de RAM și 512 GB stocare costă 7.100 de lei în momentul de față.---

Puncte Pro

  • Design foarte reușit și raport ecran/șasiu de 92%
  • Performanță versatilă într-o multitudine de scenarii
  • Dimensiune foarte bună pentru productivitate
  • Greutate mică de 1,67 de kilograme la un ecran de 15,6 inci
  • Ecran Full HD în culori foarte bune și sticlă mată
  • Porturi suficiente

Puncte Contra

  • Tastatura nu are un feel senzațional în folosire
  • Volumul audio este destul de mic, iar claritatea mediocră
  • Tastele săgeți sunt mici și inconfortabile
  • Plasticul din jurul ecranului

În concluzie aș recomanda acest laptop oricui dorește un ecran mare, amplu, performanțe all around foarte bune și care are nevoie de un laptop de birou, pentru deplasări, cu o versatilitate excelentă. Designul e reușit, iar prețul este unul corect pentru calitățile prezentate.