Când întrebi pe cineva care este cel mai important aspect al unui laptop eu cred că ecranul este în top 3. Și oricine cred că ar vrea un ecran cât mai mare la un laptop. De aceea, nu pot să nu apreciez ceea ce face Asus cu seria Zenbook Duo. Să le luăm pe rând și să vedem ce modificări s-au adus la design.
Acest design reprezintă o evoluție a predecesorului și ASUS a implementat o balama care nu doar ridică laptop-ul de pe masă, ci și al doilea ecran, acel ScreenPad Plus. Asta face ca răcirea să fie mai eficientă, să ai unghiuri de vizualizare mai bune pentru display-ul mic și înclină laptop-ul astfel încât scrierea să fie mai comodă. O soluție simplă și eficientă. ZenBook Duo 14 are șasiul și capacul dintr-un aliaj de magneziu. Din păcate, capacul este în continuarea lucios și atrage amprente. Poate mă aud cei de la Asus și fac un unul mat la următoarea serie ZenBook.
Față de versiunea anterioară acest model este ceva mai ușor și mai subțire la 1,6 kg și 16,9 mm. ScreenPad Plus are o diagonală de 12,6 inci și se înclină cu 7 grade atunci când laptop-ul este deschis ceea ce face ca vizualizarea să fie mai ușoară. Poți doar să arunci o privire apoi să revii la ecranul principal. La fel ca și în trecut, touchpad-ul este înghesuit în dreapta și tastatura ajunge până în marginea laptop-ului. Nu este cel mai subțire și cel mai ușor laptop de 14 inci, dar nici nu o să-ți fie prea greu să-l iei după tine.
La nivel de conectivitate vorbim de două porturi USB-C Thunderbolt cu power delivery, un HDMI, un port USB 3.2, mufă de căști și un cititor de carduri microSD. Ceea ce nu este rău deloc, ai loc și pentru un mouse, conectarea la un proiector sau la un monitor extern. Cititorul de carduri microSD este ciudățel deoarece puțini folosesc astfel de carduri. Noi, la start-up.ro, le folosim pentru filmare. Ai și o cameră HD pentru întâlnirile online și oferă o calitate decentă. La fel ca și alte modele Asus, și acesta are tehnologia de AI Noise Cancelling ce anulează zgomotele de fundal pentru ca tu să te auzi bine și să auzi bine. Am testat asta la un alt model Asus și rezultatul a fost excelent.
Display Asus ZenBook Duo
Și acum să trecem la cel mai interesant aspect al acestui laptop, adică la cele două ecrane ale sale. Display-ul principal este de 14 inci cu o rezoluție FHD și cu o rată de refresh standard de 60 de Hz. Marginile negre sunt foarte subțiri, ceea ce rezultă într-un raport ecran/corp de 93%. Ecranul are certificare Pantone pentru precizia culorilor redate și certificare TUV pentru lumina albastră. Al doilea display, intitulat ScreenPad Plus, are 12,6 inci și are tot o rezoluție FHD și o luminozitate mai mare ca în trecut ajungând 400 de niți. Ambele display-uri sunt sensibile la atingere și au un finisaj mat, astfel amprentele se prind mai greu.
ScreenPad Plus are un control center ce se află în stânga, dar poate fi mutat jos sau în dreapta. De acolo poți să controlezi diferite setări precum luminozitatea, dar și lansa anumite aplicații. Apoi mai ai butoane prin care poți trage programe dintr-un ecran în altul, dacă nu vrei să o faci manual, ai un buton prin care poți transforma întregul ecran într-un touchpad imens, poți să legi telefonul Asus de laptop, poți să blochezi tastatura, să scrii de mână sau să editezi control panel-ul pentru suita Adobe.
Apropo de asta, ASUS a implementat această funcție care te ajută să lucrezi mai rapid și mai eficient în suita de programe a Adobe. Eu am folosit Control Panel în Premiere Pro și mi-a plăcut experiența atunci când nu aveam mouse-ul atașat. De exemplu, ai un buton pentru a face zoom pe timeline, altul pentru a crește mărimea track-ului pentru sunet și așa mai departe. Dacă nu îți place sau preferi controlul clasic atunci poți extinde întreaga suprafața de lucru pe ambele display-uri și poți pune timeline-ul în partea de jos pentru a face loc altor componente. Ecranul secundar este de asemenea util atunci când navighezi pe internet sau când te joci deoarece poți avea mai multe ferestre deschise și faci mai ușor multitasking.
Per total, mi se pare că integrarea unui al doilea display aduce multe beneficii și cu compromisuri mici și puține. Da, tastatura este cam înghesuită și unele taste sunt mai mici decât ai vrea. Însă după câteva zile de utilizare eu cred că nu mai este o problemă. Apoi mai este trackpad-ul foarte mic, însă este suficient de funcțional și oricând poți să atașezi un mouse. Poate autonomia nu ar fi la fel de mare ca cea a unui laptop cu un singur display, însă ZenBook Duo 14 este destul de competent și la acest capitol. Te poți aștepta ca laptop-ul să funcționeze opt ore cu o încărcare cu un ritm de muncă lejer-mediu. Două ore de video continu pe YouTube cu luminozitatea la maximum pe ambele ecrane și în modul better performance a scurs puțin peste 50% din baterie, iar laptop-ul indica încă două ore și jumătate de funcționare într-un regim similar.
Performanță - specificații produs
Asus ZenBook Duo 14 este echipat cu procesor Intel Core i7 - 1165G7 cu patru nuclee și opt fire de execuție ce rulează la o frecvență de bază de 2,8 GHz și una boost de 4,7 GHz, procesor grafic integrat Intel Iris Xe, 32 GB memorie RAM și un spațiu de stocare sub forma unui SSD NVMe de 1 TB. Bateria este una de 70 Wh, are Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.0. Mai găsești acest model cu procesor Intel Core i5-1135G7, dar și variantă cu placă video dedicată Nvidia GeForce MX450. Dacă vrei ceva mai performant cu un asemenea design atunci trebuie să te uiți la modelul ZenBook Pro Duo 15 ce vine cu placă video RTX 3070.
Revenind la versiunea noastră, acest laptop este suficient de performant pentru munca de birou clasică și chiar poți face ceva editare foto și video. M-am jucat chiar și cu niște clipuri 4K și nu s-a poticnit la redare în Premiere Pro. Poți face și ceva light gaming cu titluri nepretențioase precum Brawlhalla. Oricum mai multe despre performanțele procesorului integrat Iris Xe am vorbit într-un alt articol pe start-up.ro.
În PCMark 10, laptop-ul a obținut un scor bun de 5051 de puncte la nivel general, peste 5000 de puncte în testul Firestrike în 3DMark și peste 17800 de puncte în testul night raid. Asta înseamnă o medie de 25 fps în Firestrike și 105 fps în night raid. În Cinebench R23 am înregistrat în jur de 1440 de puncte single core și 4911 în multi-core.
În timpul testelor extinse cu PCMark 10, frecvența procesorului a stat între 4 și 4,5 GHz și cu minime de 2 GHz. În acest timp, temperatura procesorului a variat între 50 și 80 de grade celsius, cu maxime de puțin peste 90 de grade celsius.
În stress test cu Aida64, frecvența procesorului a urcat repede până la 3,8 GHz pe toate nucleele. La fel și temperatura acestuia care a atins un maxim de 95 de grade celsius, apoi sistemul a redus puterea și drept urmare a scăzut și temperatura. Deci avem thermal throttling. Frecvențele au scăzut pe la 3,5 GHz, apoi s-au stabilizat la puțin peste 3 GHz, iar temperatura a oscilat între 80 și 90 de grade celsius. Partea frumoasă este că nu vei simți căldură niciunde pe laptop. Acesta devine cel mult călduț la atingere chiar și după zeci de minute de stress test.
Un alt lucru care trebuie menționat este că acest model este certificat Intel Evo, ceea ce înseamnă că îndeplinește anumite ținte precum autonomie baterie de peste 10 ore sau pornire în câteva secunde și fast charging. SSD-ul este și el unul rapid și am înregistrat viteze de scrie de 1,5 Gbps și 2,8 Gbps viteză de citire. Dacă ecranul este suficient de bun pentru browsing, office work sau filme, sunetul este excelent și se aude foarte bine, foarte tare și fără distorsiuni. Chiar am rămas uimit de volum.
În ultimul rând, trebuie să menționez că odată cu achiziționarea acestui laptop vei primi în pachet o husă, un stand ce se poate lipi pe spatele laptop-ului pentru unghiuri mai bune de vizionare și un stylus.
Asus ZenBook Duo preț
Asus ZenBook Duo 14 UX482 are un preț destul de ridicat. Am găsit acest model redus în acest moment la 8800 de lei. Însă acesta poate varia în funcție de oferte sau de perioada când citești acest articol. Chiar și așa mie mi se pare un preț cam ridicat pentru un laptop fără placă video dedicată.
Totuși, îmi place designul și ideea cu două ecrane și dacă aș vrea un asemenea laptop pentru portabilitate atunci mi-aș lua unul cu procesor i5 și mai puțină memorie RAM pentru un preț mai mic. Acum să vedem care sunt punctele Pro și punctele contra pentru ZenBook Duo 14
Puncte Pro
- Designul
- Cele două ecrane
- Portabilitate
Puncte Contra
- Nu are placă video dedicată
- Preț ridicat
Prima iterație a acestui model de laptop a fost o dovadă a faptului că se poate, iar acum vorbim despre o perfecționare, o șlefuire a conceptului.