Asus ZenBook Flip 13 este un laptop micuț de tip 2 în 1 (cântărește 1,3 kg), ce poate funcționa și ca o tabletă. Ecranul se poate întoarce la 360 de grade și este sensibil la atingere.

Design și conectivitate

Capacul este simplu și elegant, laptopul este mic la cei 13,4 inci ai săi și nu este mai gros de un deget. După ce deschidem capacul (se poate deschide cu o singură mână) lucrurile arată la fel de bine și vedem o tastatură întinsă dintr-o parte în alta, un touchpad îngust, dar lat și un finisaj de calitate. Display-ul, din păcate, are margini negre destul de mari pentru 2020, dar trebuie să știi că nu putea fi altfel având în vedere că vorbim de un ecran touchscreen (pentru a evita atingerile accidentale în modul tabletă).

În partea din spate avem un spațiu îngust pentru ventilație și el cu un design interesant. Per total, Flip 13 are un design elegant, de business, însă nu perfect. În primul rând, laptopul este un magnet pentru amprente și o să vezi amprente pe capac, pe ecran, chiar și pe partea inferioară.

A doua problemă este legată de faptul că laptop-ul nu stă foarte bine pe birou. Pentru că ecranul ridică puțin baza de pe masă, laptop-ul nu mai are aderență și se mișcă destul de mult. Totuși, nu vei vedea laptop-ul deplasându-se atunci când scrii un text.

Un al treilea lucru care nu-mi place în mod special este faptul că ecranul se mișcă la atingeri. Nu este atât de ferm pe cât mi-aș dori.

La capitolul conectivitate, ZenBook Flip 13 stă decent având în vedere dimensiunile. Vorbim de 2 porturi USB-C Thunderbolt 4 (ambele pot fi folosite pentru încărcare), un port HDMI și un port UBS pentru mouse. Pe lateral avem și butonul de pornire. Nu avem mufă de căști, dar avem adaptor în cutie (tot acolo vei găsi o husă și un adaptor UBS-Ethernet pentru momentele când ai nevoie de o conexiune pe fir).

Pentru că vorbim de un dispozitiv cu un ecran sensibil la atingere din segmentul high-end, display-ul poate fi utilizat și cu un stylus, ce este inclus în pachet, ecranul având 4096 de niveluri de presiune. Deci Flip 13 ar putea fi foarte util pentru desenatori, ilustratori, arhitecți, însă Asus nu-ți oferă și un loc unde să stochezi stiloul. Nu se lipește de niciun fel de laptop și astfel riști să-l pierzi sau să-l uiți.

Dacă tot suntem la acest capitol, trebuie să vă spun că ecranul de pe acest model este un LED de 13,4 inci cu o rezoluție FHD și rată de refresh de 60 Hz. Luminozitatea ecranului este mediocră la 300 de niți, ceea ce înseamnă că este ok la interior, dar poți avea probleme de afară mai ales că vei avea și amprente pe ecran. Acesta poate fi decent pentru editare video și foto, acoperind 100% din gamutul de culoare sRGB.

Nimic special, însă în viitor ar trebui să ajungă la noi în țară și versiunea OLED a acestui laptop, ce va fi mult mai atrăgătoare pentru creatorii de conținut.

Specificații și performanțe

Asus ZenBook Flip 13 are un procesor Intel i7-1165G7 cu patru nuclee și opt fire de execuție ce rulează la o frecvență de bază de 2,8 GHz și una maximă de 4,7 GHz. Nu are placă video dedicată, memoria RAM pe această versiune este de doar 8 GB RAM (din păcate memoria este integrată în sistem și nu poți adăuga o altă plăcuță în viitor), iar spațiul de stocare vine sub forma unui SSD Kingston de 500 GB.

Acesta este unul dintre primele modele de laptop-uri lansate cu noile procesoare Tiger Lake de la Intel și primul testat de mine. Pe lângă o performanță îmbunătățită și un consum energetic mai eficient, eu am fost mai entuziasmat de faptul că vine cu un un procesor grafic numit Intel Iris Xe, ce ar trebui să ofere performanțe mult mai mari decât celebrul UHD 620.

Iar testele practice mi-au dovedit asta și te vei putea bucura de un jocuri fluente la rezoluție 1080p pe setări low-medium. Pe setări grafice medii, în Borderlands am stat constant peste 60 FPS și am atins și 90 FPS în zonele de interior. În Dota 2 aveam FPS-ul blocat la 60 fps, tot pe setări medii și în Rocket League m-am bucurat de 60 FPS constant pe modul Performance Mode.

Mai mult, pentru că vorbim de un procesor grafic intergrat, nu este nevoie să fii conectat la priză pentru o performanță bună. De exemplu, în Borderlands 2, fără fir, am mai scăzut sub 60, dar nu cu mult, însă nici nu am atins 90 FPS. Dar e bine dacă vrei să faci un meci scurt și nu ai chef să-ți legi computerul la priză.

Procesorul funcționează cu o frecvență de bază de 2,8 GHz și una turbo de 4,7 GHz. În condiții de stres test, acesta urcă repede la 4 GHz, iar peste 30 de secunde scade la 3,5 GHz, apoi se stabilizează undeva la 3,15 GHz. Asta deoarece laptop-ul face thermal throtteling, adică se oprește intenționat performanța pentru că răcirea nu face față. Atunci când funcționa la 4 GHz, temperatura procesorului a urcat până la 94 de grade celsius, apoi a scăzut treptat până la 80 și când funcționa la 3,15 GHz, temperatura s-a stabilizat la 71 de grade celsius.

Era și greu ca un asemenea laptop, atât de subțire, să poată răci eficient procesorul. Vestea bună este că rulează peste frecvența de bază de 2,8 GHz. Totuși, acestea sunt valori de stres test, în cadrul unui regim mai apropiat de realitate vedem următoarele lucruri, conform testelor PCMark 10 și 3D Mark.

În timp-ul testelor obișnuite ca web browsing, editare texte, tabele, editare video sau foto, frecvența procesorului a oscilat între 1,5 GHz și 4,7 GHz. Însă o bună parte din testele de 26 de minute procesorul a avut o frecvență de funcționare între 4 și 4,7 GHz. Într-un caz ajungând chiar și la 5 GHz.

În ceea ce privește temperatura procesorului, aceasta a variat între 50 și 90 de grade celsius și cu o medie undeva între 60 și 70 de grade celsius.

În timpul testelor 3DMark, frecvența procesorului pornește la 4 GHz, urcă repede spre 5 GHz, apoi scade dreptat până sub 2 GHz, unde se stabilizează de-a lungul testului pe la 1,4 GHz. Temperatura a fost puțin peste 60 de grade celsius, iar performanța a fost slabă la 7-8 FPS (însă în realitate am văzut cât de bine rulează jocuri moderne).

Toate testele au fost făcute pe modul performance și performance mode la ventilator. Din fericire, laptop-ul nu se încinge prea tare niciodată și îl vei putea folosi și în poală în majoritatea situațiilor, fără să-ți fie frică că-ți prăjești picioarele. În același timp, zgomotul produs de ventilatoare nu este enervant, nici când sistemul este stresat la maximum. În utilizarea obișnuită probabil că nici nu-l vei auzi.

SSD-ul în schimb nu mi s-a părut grozav și am avut valori de peste 700 Mbps la scriere și undeva la 1,6 Gbps la citire. Ar fi mers un SSD mai rapid, dar vestea bună este că poți adăuga altul mai performant mai târziu.

Cum este experiența de scriere și de navigare? Tastatura este mare, iar tastele au o apăsare plăcută și moale și Flip 13 oferă o experiență de scris excelentă. Nu am avut nicio problemă în a mă obșinui cu ea. Touchpad-ul funcționează bine și degetele alunecă pe el fără probleme, iar clickul produce un sunet satisfăcător. În stilul clasic, touchpad-ul poate funcționa și drept ca numpad pentru momentele când lucrezi cu numere.

După cum ne-am obișnuit difuzoarele Asus sunt certificate Harman/Kardon și sunt capabile să scoată un sunet de calitate. Difuzoarele nu sunt foarte mari și nu sunt capabile de un volum extraordinar, dar suficient pentru urmărit filme și seriale.

Cum lucrăm de acasă în acest moment și este greu să găsești un mediu suficient liniștit, marile companii au început să lucreze la implementarea unor metode prin care să te faci auzit mai bine. Asus a implementat o tehnologie numită AI Noise Cancelling și ar trebui să elimine zgomotele de fundal pentru ca tu să ai parte de o conversație clară și fără zgomote.

Chiar funcționează și poți vedea un scurt test. Am citit același text fără activarea funcției, apoi cu activarea acesteia, în timp ce apa curgea la robinet.

Florin Cașotă · Ai Noise Cancelling of Asus ZenBook Flip 13

Cum stăm cu bateria? Eu zic că foarte bine. Asus spune că trebuie să te aștepți la o autonomie de 11 ore. Ceea ce este aproape de realitate. Am folosit mai multe zile în regim de muncă de birou și de fiecare dată m-a ținut până la finalul celor opt ore și puțin după. În ceea ce privește încărcarea, aceasta este destul de rapidă și de la 0% la 46% a ajuns în 30 de minute.

Intel pierde teren pe desktop-uri în dauna procesoarelor Ryzen ale AMD, însă pe laptop-uri încă se ține bine, iar noua generație de procesoare Tiger Lake ar trebui să continue să mențină cota de piață deoarece acestea oferă suficient de multă performanță și sunt și eficiente energetic.

Puncte Pro

  • Experiența de utilizare
  • AI Noise Cancelling
  • Portabil
  • 2 în 1

Puncte Contra

  • Doar 8 GB RAM - fără posibilitate de upgrade
  • Amprente, amprente peste tot
  • Nu ai unde să pui stylusul

Versiunea pe care am testat-o noi nu are un preț momentan, însă există un model cu 16 GB RAM la PCGarage pentru 6100 de lei.

Nu știu dacă l-aș recomanda pentru un utilizator obișnuit. Da, navigarea cu degetele e facilă, dar lasă și multe amprente pe ecran (care vine și cu margini negre mai mari) și touchscreen-ul aduce un cost în plus de care nu ai nevoie dacă vrei un laptop pe care să-l folosești ca un laptop. Altfel, dacă te interesează un PC cu stylus, Flip 13 ar putea fi o soluție bună.