Simfonia “Sound of Light” a fost realizată în colaborare cu experți în fotografie și muzică și a fost pusă în scenă la Filarmonica din Viena. Proiectul a urmărit să testeze limitele modului prin care oamenii pot folosi inteligența artificială pentru a converti imaginile în note muzicale.

La baza proiectului a stat un sistem personalizat bazat pe inteligența artificială, compatibil cu Huawei Mate 20 Pro, capabil să recunoască și să analizeze diferitele caracteristici ale luminilor și să le convertească în elemente muzicale.

Luminile Nordului au fost filmate pe câmpurile din Tromsø, Norvegia, de către Kjetil Skogli, un fotograf celebru pe plan mondial pentru modul spectaculos în care reușește să capteze Aurora Boreală. După terminarea filmărilor, materialele au fost trimise în studiourile de înregistrări, unde compozitorul Mark Sayfritz a lucrat cu sistemul personalizat cu inteligență artificială pentru a crea o simfonie bazată pe imaginile cu Aurora Boreală, care a fost mai apoi rulată pe un smartphone Huawei Mate 20 Pro.

Liniile muzicale au ajuns apoi la James Shearman, unul dintre cei mai buni dirijori și compozitori ai lumii, care le-a aranjat pentru interpretare orchestrală a ”Sound of Light”, în celebra sală de concerte Brahms din Viena.

În timpul spectacolului, spectatorii au putut urmări în timp real, cu ajutorul unei proiecții speciale, cum dansul luminilor Aurorei Boreale se transformă în sunete. Inteligența Artificială a măsurat intensitatea luminilor, culorile și mișcarea lor și datele au fost suprapuse cu cele ale unui egalizator muzical.

În mod normal, toate elementele muzicale generate ar fi trebui să utilizeze computere de mare performanță pentru faza de prelucrare înainte de concertul live. Cu toate acestea, cu ajutorul sistemului personalizat de inteligență artificială, echipa a reușit să transforme smartphone-ul Huawei Mate 20 Pro într-un calculator de generație viitoare. În timpul concertului live, datele convertite au fost transmise prin Huawei Mate 20 Pro la sintetizatoare conectate, creând astfel accente muzicale speciale în timpul spectacolului. Tehnologia avansată și bateria puternică au contribuit la performanța smartphone-ului și s-au dovedit esențiale pentru a susține un concert live.

"Introducerea inteligenței artificiale în muzica pe care am creat-o a dat naștere unei game largi de posibilități creative. Analiza Aurorei Boreale de către un sistem bazat pe inteligența artificială, capabil să identifice lucruri precum culoarea, dimensiunea, forma și viteza, va putea genera de acum înainte variații ale expresiilor mele muzicale", a declarat compozitorul Mark Sayfritz.

"Inteligența Artificială a fost de mult timp o prioritate în eforturile de cercetare și dezvoltare ale Huawei. Ca multe tehnologii importante din viața noastră, inteligența artificială ne permite să ne depășim limitele, făcând posibile lucruri pe care nu credeam că le vom realiza vreodată. Iar “Sound of Light” surprinde cu exactitate această idee", a declarat Peter Gauden, Global Senior Product Marketing Manager, Huawei CBG.