Ascult─â aceast─â discu╚Ťie în format audio în podcastul start-up.ro dedicat antreprenorilor - Startup Mashup. Po╚Ťi alege platforma preferat─â de streaming ╚Öi s─â ai acces în avanpremier─â la con╚Ťinut.


Noi am discutat cu Artur Grigor (CEO Autentica) ╚Öi Teodora Moraru (Board Member în Autentica, participant─â la tab─âra Startup Elites organizat─â de start-up.ro ╚Öi parte a cohortei 30 sub 30 de la Forbes) despre startup-ul pe care-l dezvolt─â. Autentica vrea s─â îmbun─ât─â╚Ťeasc─â una dintre problemele ce reduc încrederea în NFT-uri - autenticitatea lor. Cum separi dou─â imagini aparent identice?

Iar dac─â citi╚Ťi start-up.ro a╚Ťi v─âzut c─â abord─âm destul de discret zona care implic─â crypto sau NFT. Ba chiar la un moment dat am ales s─â nu mai scriem despre multe startup-uri din simplul motiv c─â nu ╚Ötiam s─â diferen╚Ťiem între ce e bun ╚Öi ce e r─âu. În discu╚Ťia cu Autentica ne-am concentrat pe beneficiile startup-ului ╚Öi cum poate fi folosit─â tehnologia lor pentru îmbun─ât─â╚Ťirea pie╚Ťei.

“Am identificat anumite probleme în aceast─â industrie ╚Öi credem c─â prin ceea ce oferim noi ca solu╚Ťie software poate s─â aduc─â beneficii pentru toat─â industria din punct de vedere al calit─â╚Ťii NFT-urilor, fie c─â vorbim de creatori, fie c─â vorbim de investitori. Practic, aducem un nou standard în aceast─â industrie”, spun fondatorii Autentica.

Pasiona╚Ťi de tehnologie adev─ârat─â

Teo ╚Öi Artur sunt ambii cu background tehnic ╚Öi sunt pasiona╚Ťi de modul în care func╚Ťioneaz─â tehnologia. Teodora este absolvent─â a Facult─â╚Ťii de Automatic─â ╚Öi Calculatoarea de la Politehnica din Bucure╚Öti, iar Artur este absolvent de informatic─â la Babe╚Ö Bolyai în Cluj-Napoca.

“În decursul ultimului an am sim╚Ťit c─â a venit momentul s─â trec la nivelul urm─âtor ╚Öi a╚Öa am intrat în echipa Autentica. Mi-a pl─âcut viziunea proiectului ╚Öi cred c─â putem avea un impact real global în pia╚Ťa NFT, crypto ╚Öi nu numai. Vreau s─â îmbun─ât─â╚Ťesc fluxul de cump─ârare ╚Öi utilizare a NFT-urilor”, spune Teodora Moraru.

Artur lucreaz─â în IT de peste 12 ani, în timp ce zona crypto a fost descoperit─â în 2017, ini╚Ťial ca investitor. NFT-urile i-au atras aten╚Ťia în momentul când au devenit mai populare.

“Doar c─â exista un contrast. E o tehnologie foarte interesant─â, dar pot s─â iau jpg-ul respectiv, fac click dreapta ╚Öi de╚Ťin ╚Öi eu acel NFT? Ceea ce nu e chiar a╚Öa ╚Öi proiectul meu de licen╚Ť─â s-a legat pe ce am dezvoltat la Autentica, pe domeniul steganografiei”, explic─â Artur.

Din aceste motive a început Autentica, ce poate identifica NFT-urile false. Astfel, au scanat cu tehnologia lor NFT-urile de pe platforma Binance ╚Öi 44% dintre acestea erau copii create ulterior lans─ârii NFT-urilor originale. Startup-ul a atras pân─â acum 1,2 milioane de dolari investi╚Ťie pentru dezvoltarea tehnologiei de la doi investitori de tip angel din România cu experien╚Ť─â vast─â în business-urile tradi╚Ťionale, dar ╚Öi în cele de tehnologie.

Prima problem─â pe care au identificat-o pentru dezvoltarea Autentica e s─â se uite la NFT-uri dincolo de ideea de art─â digital─â simpl─â ╚Öi persoanele s─â în╚Ťeleag─â utilitatea acestora în cadrul proiectului din care fac parte. Educa╚Ťia pie╚Ťei e important─â, pentru c─â NFT-urile ar putea oferi acces la comunitate, beneficii, acces la venit pasiv prin modelul de business al unui proiect, dar ╚Öi dezvoltarea posibil─â spre metavers. Dar aceste NFT-uri trebuie autentificate, pentru c─â ele trebuie s─â func╚Ťioneze ca o modalitate sigur─â de acces la un anumit proiect.

“Trebuie s─â în╚Ťelegem c─â NFT-urile au fost foarte mediatizate ca o form─â vizual─â, dar ele au o utilitate în spate dincolo de asta. Noi am oferit ini╚Ťial aceast─â parte de certificare digital─â care s─â poat─â s─â ateste c─â un NFT este un original, c─â este ceea ce a creat artistul X”, spune Artur Grigor. Autentica face acest lucru prin studierea acelei amprente unice care face un NFT ceea ce este, adic─â înregistrarea pe un blockchain, ce ofer─â un cod de identificare unic ╚Öi care nu poate fi schimbat (n.r. - explica╚Ťia este una simplist─â, dar pentru publicul larg).

Astfel au ajuns să studieze bazele de date de NFT-uri și să descopere că mai mult de 40% din ele sunt copii identice, ceea ce reprezintă o problemă foarte mare.

Autentica e înc─â la început de drum, dar produsul lor era gata în propor╚Ťie de 80% la tehnologie când au luat investi╚Ťie, iar planurile lor includ ╚Öi multe alte direc╚Ťii pentru dezvoltare.

Ce e un NFT original și cum arată o copie?

E greu s─â diferen╚Ťiezi arta obi╚Önuit─â dac─â nu e╚Öti un specialist. Un Van Gogh ╚Ťi-ar putea s─â-╚Ťi par─â la fel, dar s─â fie o copie foarte bine realizat─â. Îns─â cât de dificil este s─â vezi dac─â arta digital─â este o copie ╚Öi nu originalul?

“Ceea ce le diferen╚Ťiaz─â sunt momentul public─ârii acestora pe blockchain. Întotdeauna NFT-ul autentic este primul publicat, iar dac─â oricine încearc─â apoi s─â-i dea click dreapta ╚Öi Save, practic acesta va ap─ârea în istoricul blockchainului la un moment de timp mai târziu. Practic, ordinea temporal─â este criterul prin care Autentica identific─â NFT-ul original ╚Öi cel care va avea de fapt utilitatea ╚Öi valoarea dorit─â”, spune Artur.

Dac─â începutul acestei pie╚Ťe a fost concentrat în jurul artei digitale care cumva cap─ât─â un identificator unic, dezvolt─ârile ulterioare pot ajunge în mai multe domenii. Vedem inclusiv în România proiecte precum startup-ul Oveit, care promoveaz─â ideea de bilete la evenimente care s─â fie NFT-uri. A╚Öa c─â sigur nu va fi totul doar cu maimu╚Ťe NFT.

“Câteva exemple de utilizare ar fi implicarea direct─â, ob╚Ťinerea de active într-un proiect, venit pasiv prin modelul de business al creatorilor, accesul la o comunitate exclusivist─â, participarea la evenimente, acte de caritate, ob╚Ťinerea unor obiecte fashion sau de gaming în colec╚Ťie limitat─â ╚Öi multe alte beneficii”, explic─â ╚Öi Teodora Moraru.

În plus, pia╚Ťa este foarte la început de drum. Fondatorii Autentica spun c─â zona de NFT-uri era cam unde era crypto în 2010, practic o tehnologie revolu╚Ťionar─â, dar cu pu╚Ťini oameni care în╚Ťelegeau cum func╚Ťioneaz─â. Dar Artur ╚Öi Teodora v─âd chiar mai multe beneficii pentru zona de NFT-uri.

“Beneficiul lor fa╚Ť─â de crypto e c─â po╚Ťi s─â faci o analogie c─âtre ceva din lumea noastr─â”, spune Artur Grigor. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe persoane în╚Ťeleg cum merge lumea aceasta, cum se stocheaz─â un NFT într-un wallet, cum se tranzac╚Ťioneaz─â ╚Öi a╚Öa mai departe. Dar problema autenticit─â╚Ťii st─â la baza dezvolt─ârii acestora, pentru c─â ofer─â încredere publicului.

Autenticitate pentru platforme de NFT-uri

Artur men╚Ťioneaz─â c─â Autentica este un produs important pentru platformele care public─â NFT-uri, dar ╚Öi pentru creatori. Pentru c─â sunt multe colec╚Ťii care seam─ân─â între ele, iar singura diferen╚Ť─â e adresa de pe blockchain. A╚Öa c─â e nevoie de o unealt─â care s─â demonstreze ce este dedesubt într-un mod simplu.

“Segmentul nostru ╚Ťint─â este zona B2B, c─âtre companii de renume care au nevoie de o asemenea tehnologie. De exemplu, s-au vehiculat tot felul de pove╚Öti legate de Open Sea, una dintre cele mai mari platforme, ╚Öi 80% din NFT-urile care apar noi acum sunt fie duplicate, fie pu╚Ťin alterate, fie un pic modificate regional”, spune Artur Grigor. El consider─â c─â tehnologia Autentica poate îmbun─ât─â╚Ťi con╚Ťinutul de pe astfel de platforme, încrederea utilizatorilor ╚Öi ar aduce la o cre╚Ötere a business-ului.

Direc╚Ťia de Software as a Service c─âtre platforme deja existente e important─â pentru c─â exist─â ╚Öi înc─â foarte pu╚Ťin─â responsabiiltate. “Fiecare platform─â nu e oblligat─â la nimic. Încearc─â într-un mod anumite solu╚Ťii pentru a proteja creatorii ╚Öi clien╚Ťii. Am v─âzut inclusiv o ini╚Ťiativ─â pornit─â de Open Sea, o coali╚Ťie a mai multor companii din domeniu, în care vor s─â sporeasc─â zona de protec╚Ťie pentru a proteja arti╚Ötii prin copyright”, explic─â Teodora Moraru.

În plus, Autentica se duce ╚Öi c─âtre creatorii de con╚Ťinut, un segment B2C, prin care s─â poat─â oferi o certificare pentru acel NFT care s─â arate publicului valoarea acestuia.

O alt─â direc╚Ťie în care se dezvolt─â startup-ul românesc este cel de marketplace, pentru c─â pe Autentica.io pun la dispozi╚Ťie o platform─â unde arti╚Ötii ╚Öi investitorii s─â se poat─â întâlni într-o zon─â sigur─â, unde se tranzac╚Ťioneaz─â NFT-uri autentice. Practic, o demonstra╚Ťie a tehnologiei pe propriul site.

“Vrem s─â cre─âm o experien╚Ť─â unic─â vizitatorilor, inclusiv celor care vin dintr-o zon─â mai tradi╚Ťional─â a tehnologiei. Vrem s─â cre╚Ötem platform─â ╚Öi s─â aven brand ambassadors care s─â creasc─â ╚Öi comunit─â╚Ťi în fiecare ╚Ťar─â posibil─â, de pe orice continent pentru c─â în momentul de fa╚Ť─â pia╚Ťa e predominant în Statele Unite ╚Öi Europa, dar talentele sunt peste tot”, explic─â viziunea sa Artur Grigor, CEO al Autentica.

Artur consider─â c─â NFT-urile î╚Öi vor atinge valoarea lor poten╚Ťial─â maxim─â atunci când vor interfera ╚Öi cu alte domenii, atât digitale, cât ╚Öi non-digitale. Pentru c─â ce este, de fapt, un NFT? O form─â digital─â de autentificare, un cod în blockchain care poate fi identificat. A╚Öa c─â NFT-urile pot avea aplicabilitate în mai multe direc╚Ťii în viitor.

“În real estate contractele de proprietate clasice, pline de birocra╚Ťie, vor fi înlocuite de NFT-uri datorit─â transparen╚Ťei tranzac╚Ťionale de pe blockchain. Noi vom putea certifica astfel contracte originale. Mai exist─â ╚Öi utilizarea NFT-urilor audio sau video ca instrumente în procese de inteligen╚Ť─â artificial─â”, explic─â Artur Grigor, men╚Ťionând c─â o evolu╚Ťie ulterioar─â este cea de autentificare a NFT-urilor de orice fel, nu doar a celor de tip imagine.

De asemenea, Autentica dezvolt─â ╚Öi un API care poate fi integrat în alte produse care dore╚Öte ca pe viitor s─â poat─â autentifica NFT-urile dup─â ce au fost create. Într-un limbaj simplu - dac─â cineva vrea s─â publice un NFT, dar acesta a mai fost creat, Autentica s─â identifice acest lucru.

Artur ╚Öi Teodora men╚Ťioneaz─â c─â lumea trebuie s─â în╚Ťeleag─â beneficiile blockchain-ului, dar trebuie s─â se educe înainte de a se apuca s─â investeasc─â în aceste active.

“Trebuie s─â în╚Ťelegi ce e în spatele lui, ce poate, ce ofer─â. ╚śi nu doar crearea de NFT, ci tot ce înseamn─â domeniul, pentru c─â e important s─â fim în pas cu ce se întâmpl─â în domeniu. Tehnologia blockchain a fost utilizat─â pân─â acum preponderent în crypto ╚Öi NFT, dar acesta e doar începutul ╚Öi reprezint─â un mod extrem de eficient ╚Öi transparent de stocare a datelor. Dar cu siguran╚Ť─â va interfera cu multe alte domenii, cum ar fi IoT, medicin─â, industrie logistic─â. Credem în viitorul în care NFT, crypto ╚Öi blockchain vor ajuta ╚Öi alte domenii”, spun creatorii Autentica.