Potrivit unui studiu, automatizarea este văzută de americani ca o amenințare suficient de mare încât să fie responsabilă de îmbolnăvirea mentală și fizică a oamenilor. Citat de publicația Small Business Trends, raportul arată că o creștere cu 10% a riscului automatizării a condus la scăderea sănătății mentale și fizice a angajaților de la 0,6 puncte până la 2,38.
În consecință, acest fenomen are un impact negativ și asupra companiilor. Costul asociat cu nivelul ridicat de sănătate precară a crescut de la 24 de milioane de dolari la 174 de milioane de dolari.
Unul dintre cercetători spune în raport că, deși în diferite țări sunt estimări variate cu privire la pierderea locurilor de muncă în detrimentul automatizării, majoritatea oamenilor consideră că riscul este semnificativ și în creștere. Oamenii se îmbolnăvesc numai la gândul că automatizarea ar putea să le ia locul de muncă, iar ei nu își vor mai permite să-și întrețină familiile.
Scriam anterior despre un alt studiu realizat la nivelul Uniunii Europene în urmă căruia s-a ajuns la concluzia că principala clasă de muncitori din Uniunea Europeană afectată de automatizare este cea cu studii secundare și cu venit sub nivelul câștigului salarial mediu, pe motiv că au mai puține șanse de a participa la cursuri de recalificare.