”Prima parte a acestui an a fost marcată în continuare de un context economic destul de problematic, cu schimbări alerte determinate de inflația ridicată, costuri de finanțare în creștere accelerată, piețe de capital încetinite și lanțuri de aprovizionare încă perturbate. Efectele s-au resimțit asupra costurilor de operare și asupra marjelor de profit, însă conform principalilor indicatori de business putem afirma că Autonom este în continuare o organizație antifragilă. Pentru noi, acesta a fost încă un semestru de creștere sustenabilă și de fructificare a oportunităților de a ne dezvolta business-ul. Toate liniile de business s-au dovedit a fi motoare de creștere și suntem încrezători că vor avea și până la finalul anului o creștere semnificativă de două cifre“, a declarat Dan Ștefan, co-fondator Autonom.

Rezultatele consolidate includ performanță pentru toate cele trei linii de business: leasing operațional, rent-a-car și vânzări mașini rulate.

  • Divizia de leasing operațional a înregistrat venituri de 181,8 milioane lei, în creștere cu 42,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatele au fost determinate de dezvoltarea portofoliului de clienți, de lansarea unui produs nou de leasing operațional green pentru mașini electrice și de colaborările solide cu clienții existenți. Indicatorul de satisfacție al clienților NPS (Net Promoter Score) a continuat să fie foarte ridicat, înregistrând o valoare constantă de peste 90%.
  • Divizia de rent-a-car a înregistrat un grad de ocupare de 85% și o creștere de 33,2% a veniturilor, ajungând la 55,4 milioane de lei, acesta reprezentând un record în istoria companiei pe acest segment. Factorii care au determinat creșterea constantă au fost fructificarea cererii în creștere din mediul de business și turism, dar și dezvoltarea serviciului de mașină de înlocuire în caz de accident rutier, un segment cu un potențial încă insuficient exploatat.
  • Divizia de vânzări mașini rulate a înregistrat o performanță notabilă, veniturile acesteia ajungând la 66,8 milioane lei și o creștere de 61% față de primul semestru al anului 2022. Un impact semnificativ în obținerea acestor rezultate l-a avut menținerea valorii de vânzare a mașinilor peste valoarea estimată la momentul contractării.

”Rezultatele obținute în primele 6 luni au demonstrat încă o dată că modelul nostru de business este unul sănătos și pregătit să continue să materializeze oportunitățile de creștere sustenabilă. Privim cu optimism moderat perioada următoare, raportându-ne la informațiile din piețele în care activăm și ne așteptăm la incertitudini asociate modificărilor fiscale anunțate, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri. Vom continua să lucrăm cu scenarii și strategii agile, pentru a gestiona cât mai bine riscurile, dar și pentru a profita de oportunitățile de dezvoltare din piață. Continuăm să dezvoltăm un ecosistem de mobilitate care să răspundă nevoilor diverse ale clienților și partenerilor noștri.” a declarat Marius Ștefan, CEO și co-fondator Autonom.

Autonom a continuat să facă pași importanți pentru reducerea impactului asupra mediului și atingerea țintelor propuse de reducere a amprentei de carbon. A comandat la începutul anului 200 de mașini electrice Tesla Model 3 și Model Y, valoarea investiției ridicându-se la aproximativ 10 milioane de euro.

De asemenea, în flotă au mai intrat câteva zeci de autovehicule cu propulsive electrică din alte modele: Volkswagen ID.3, Renault Megane E-Tech, Dacia Spring, utilitarele Maxus, iar capitalul investit a provenit în principal din finanțarea primită de la Banca Europeană de Investiții (BEI), ca parte a programului de tranziție la o flotă cu emisii reduse de carbon.

Compania a lansat o soluție de leasing operațional Business Green, care vine cu beneficii suplimentare față de serviciul clasic.