Acest întreg proces se referă la totalitatea sarcinilor de ambalare, depozitare și transport care au loc de la finalizarea producției unui anumit articol și până când acesta ajunge la vânzătorul final. Și în timp ce multe companii mari dispun de propriile departamente de logistică, altele, mai mici sau care nu necesită acest lucru, apelează la firme specializate care se ocupă de astfel de sarcini.
În funcție de locație, cantitate, dimensiuni și condiții, procesele logistice diferă, în special în ceea ce privește transportul. Cel mai comun tip de transport este cel terestru, realizat cu camioane, pe șosele, urmat îndeaproape de cel feroviar, unde vorbim deja de cantități mai mari, dar și transport maritim și aerian, acesta din urma fiind utilizat în cazuri speciale sau pentru situații de urgență, fiind practic mai rapid și mai sigur din anumite puncte de vedere. Așa că, de la o metodă de transport la alta, există atât avantaje cât și dezavantaje. Ce au însă în comun toate acestea este nivelul de siguranță care se dorește a se oferi mărfurilor ce sunt transportate. Așa că o atenție mare este oferită și proceselor și tehnicilor de ambalare.
Putem enumera deci mai multe sisteme, tehnici și elemente utilizate în ambalarea și transportul eficiente a mărfurilor. Printre acestea, de mulți ani s-au evidențiat și soluțiile din plastic, de la lazi și navete pentru băuturi până la cutii, containere sau paleti, aceștia din urma fiind utilizați la rândul lor de mult timp în depozitare și procese de încărcare/descărcare. Prin construcția lor, deși simplă la prima vedere, asigură o eficiență foarte mare iar în ceea ce privește transportul, o siguranță și mai ridicată a mărfurilor.
Paleții clasici, așa cum îi știm cu toții, sunt realizați din lemn, în special ce de esență moale, care este mai ușor de procurat și de prelucrat dar și mai ieftin. Designul acestora a fost adaptat în special pentru ca mărfurile să poată fi manevrate, în cantități cât mai mari, cu ajutorul utilajelor speciale pentru încărcare și descărcare, de la stivuitoare manuale până la motostivuitoare. Paleti asigura în plus și o mai mare siguranță a mărfurilor în depozitare, prin faptul că acestea nu mai ating în mod direct solul ci au mai degrabă un spatiu special creat pe care pot fi așezate.
Pe măsură ce plasticul a deveni unul dintre cele mai comune materiale, utilizat în numeroase industrii, eficiența și utilitatea acestuia au devenit din ce în ce mai apreciate iar mulți producători au început să caute soluții din ce în ce mai eficiente pentru a oferi soluții durabile și la un preț cât mai bun. Astfel, și clasicii paleti din lemn au început să fie înlocuiți în diverse sarcini cu paletii din plastic. Prin rezistența mai mare la factori de mediu precum umiditate sau acțiunea anumitor agenți chimici sau de curățare precum și prin posiblitatea de reutilizate, s-au dovedit a fi foarte utili iar prin folosirea lor, multe afaceri au reușit și reușesc să realizeze și economii vizibile.
Desigur că există și domenii de activitate în care acești paleti din plastic nu îi pot înlocui pe cei din lemn, că de exemplu în cazul materialelor de construcții, precum caramidi, BCA, cimenturi și cele asemănătoare, care sunt achiziționate în cantități mari. Asta pentru că în mod normal, materialele sunt livrate clienților cu tot cu paletii pe care acestea se afla iar în prețul total este inclus și prețul paletului. Această opțiune nu ar mai fi la fel de benefică pentru firme în cazul paletilor din plastic însă și pentru aceștia pot fi găsite numeroase alte utilizări, în multe alte domenii de activitate.
În ceea ce privește depozitarea sau ambalarea, în multe industrii, mult mai utili se pot dovedi a fi boxpaletii, care sunt practic containere de diverse dimensiuni ce au ca bază un astfel de palet, realizați desigur, din plastic. Variațiile acestora pot fi numeroase, de la paletizare cu pereți plini sau perforați precum și cu capac sau fără capac. Acestea pot fi astfel utilizate în linii de producție, atât manuale cât și automatizate precum și la depozitarea sau transportul mai sigure ale diverselor produse ce pot fi puse în acestea.
Făcând o scurtă cercetare de piață, aflăm că există o mulțime de producatori paleti plastic, unii cunoscuți chiar la nivel mondial și care oferă soluții optime pentru numeroase industrii. Pe de alta parte există și producători și furnizori locali, care activează doar într-o anumită țară sau pe un anumit continent. Important este însă ca, indiferent de brand-ul ales, să se obțină produse de calitate, in contextul de față, paleți sau boxpaleți de calitate.
De la un producător la altul, clienții au la dispoziție și mai multe opțiuni de a achiziționa acești paleți și paletizare dar și de a-i închiria, în anumite situații, ca atunci când nu au nevoie de ei în mod constant ci doar sezonier de exemplu, ca în sectorul agricol, acolo unde cultivarea se face vara sau toamna. De asemenea, și pentru firmele care se ocupa cu realizarea de evenimente, închirierea de soluții de ambalare sau transport poate fi o opțiune mai buna decât cea de achiziție permanenta a acestora.