Guvernul a anunțat că vor lansa trei fonduri de investiții anul acesta - două de pre-seed și seed, dar și unul de capital de risc. Bugetul total va fi de aproape 100 de milioane de euro.

Dragos Pîslaru, consilierul economic al premierului Dacian Cioloș a anunțat într-o conferință de presă că memorandumul pentru lansarea celor trei fonduri este pe cale de a fi semnat, scrie wall-street.ro.

"Este vorba de fonduri de investiții, memorandumul este pe cale de a fi semnat și sperăm că le vom avea cât de curând înființate. Cele de pre-seed și seed sunt pe Programul Operațional de Competitivitate, iar cel de capital de risc este pe Programul Operațional Regional", a explicat Pîslaru pentru wall-street.ro.

"Este vorba de 40 de milioane de euro în zona de pre-seed și seed și se discută împărțirea sumei în două fonduri pentru că astfel poți cofinanța mai ușor un fond de 20 de milioane de euro. Pentru fondul cu capital de risc este vorba de un buget de 60 de milioane de euro", a mai spus Pislaru. În zona de pre-seed, finanțările vor fi de până în 50.000 de euro, iar în segmentul seed plafonul va fi de jumătate de milion de euro.

Cele două fonduri de pre-seed și seed se vor adresa domeniului tehnologiei și segmentelor cu valoare adăugată mare, în timp ce fondul de capital de risc se adresează afacerilor care fac parte dintre cei zece sectoare din strategia de competitivitate economică a României în perioada 2014-2020: turismul și ecoturismul, textilele și pielaria, lemnul și mobila, industriile creative, auto și componente auto, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, procesarea alimentelor și a băuturilor, sănătatea și produsele farmaceutice, energia și managementul de mediu și bioeconomia (agricultură, silvicultură, pescuitul și acvacultură), biofarmaceutica și biotehnologiile.