Am povestit alături de Marius Iordache despre ce este Bible Chat, cum a crescut această aplicație într-un timp foarte scurt la peste 1 milion de utilizatori activi, cum au reușit să atragă atenția investitorilor și despre planurile de dezvoltare pe care le au fondatorii pentru aplicația ce poate ajunge viitorul unicorn românesc.

Ulterior, Laurențiu Bălașa ne-a precizat că Bible Chat a ajuns într-un an la o creștere de 60X a cifrei de afaceri, fiind una dintre aplicațiile B2C - business to consumer - din Europa cu cea mai mare și rapidă creștere, iar investițiile pe care le-au primit doar de la începutul lui 2024 se ridică la 14 milioane de dolari.

”Povestea noastră este una de reziliență”, ne-a precizat Laurențiu. ”Ne dorim ca fondatorii să înțeleagă că pot construi o afacere foarte bună pentru o consumer app chiar din România”, a mai spus el, precizând faptul că în ceea ce privește cifra de afaceri, au scalat 60X în 12 luni.

Atât Marius Iordache cât și Laurențiu Bălașa au experiență de cel puțin 10 ani în ecosistemul de startups de la noi. Au fost cofondatori în T-Me Studios, companie specializată în aplicații mobile, teme și tastaturi customizate pentru Android, începută prin 2013, care a avut peste 700 de milioane de descărcări, și care a fost vândută la începutul lui 2021 către americanii de la Mocha Global.

În 2019, Laurențiu și Marius luau investiție de 475.000 de euro de la Early Game Ventures și de la un grup de angels pentru Book Vitals, o aplicație pentru cititori.

Așa cum ne povestește Laurențiu, scopul cu care Book Vitals a pornit la drum a fost alimentat de o misiune personală, pornită dintr-o experiență delicată: de a minimiza suferința din jurul său. ”De acolo a pornit reading app-ul, dar ideea mea era ca oamenii să citească mai mult ca să fie rezilienți în fața suferinței. Mi se pare că ceea ce facem acum cu Biblia, ajută și mai mult. Adresăm PTSD, suicid, anxietate, facem terapie pe telefon dintr-o perspectivă creștină”, completează Laurențiu.

Începuturile cu aplicații diferite - Book Vitals care a devenit Basmo

La acel moment, Book Vitals, care între timp a trecut printr-un proces de rebranding în Basmo (din păcate, în prezent, Basmo a fost lăsată în standby de către fondatori, planul fiind de a găsi un model de business cu ajutorul căruia să se poată dezvolta și această aplicație), propunea o idee interesantă: amintește-ți ceea ce ai citit, organizează-ți gândurile și adu la un loc citatele și ideile care te-au marcat, fie că acestea provin din cărți electronice sau din cărți clasice, tipărite pe hârtie. Aplicația permite cititorilor să convertească imaginea paginilor unei cărți în text, transformând experiența de lectură și făcând facilă luare de notițe și culegerea de citate.

În timp ce lucrau la această aplicație, Laurențiu și Marius și-au dat seama că una dintre cele mai citite cărți din lume este Biblia. Iar de acolo s-a născut o altă idee, care se dezvoltă pe infrastructura pe care ei au creat-o în toți acești ani: Bible Chat. Fondatorii săi se ajută de inteligența artificială antrenată pe lucrări realizate de specialiști în teologie, pentru a le oferi credincioșilor creștini sfaturi, pentru a le răspunde la întrebări.

Ce este Bible Chat? Așa cum ne-a povestit Marius, este o aplicație de ajutor mental pentru credincioși, care oferă sprijin în momentele dificile și ajută utilizatorii să își rezolve problemele în mod confidențial, fără a avea nevoie de un preot sau pastor.

”Oamenii cred în Biblie și îi ajută. Noi suntem un vehicul care ajută la transmiterea acestei credințe. Biblia e cea mai bună narativă care poate să unească oamenii, impactul cultural al Bibliei e imens în civilizația vestică”, ne mai povestește Laurențiu.

Investiții de câteva milioane de dolari în Bible Chat

De la începutul acestui an, Bible Chat a primit investiții de 14 milioane de dolari, atât de la investitori de la noi, cât și din străinătate, și este una dintre aplicațiile cu cea mai mare creștere la nivel global.

Fondatorii Marius Iordache și Laurențiu Bălașa au experimentat inițial cu aplicația folosind un model de inteligență artificială pentru a prelucra întrebările utilizatorilor, observând că Biblia era cea mai întrebată carte.

Obiectiv: următorul unicorn românesc

Urmăriți discuția din video cu Marius Iordache pentru a afla detalii despre evoluția Bible Chat, sau citiți cele mai importante declarații ale sale mai jos.

  • În 2019, echipa a primit finanțare semnificativă, iar din 2021 au pivotat către integrarea AI și utilizarea Chat GPT pentru a răspunde la întrebările din Biblie, având succes cu această schimbare de direcție.
  • Bible Chat a înregistrat o creștere rapidă datorită integrării de AI, ceea ce a permis răspunsuri personalizate și precise la întrebările utilizatorilor despre Biblie.
  • Această aplicație a fost creată după ce a fost observat un interes mare pentru Biblie.
  • Bible Chat vizează utilizatori creștini din întreaga lume, cu un focus principal pe piața din SUA, unde există o mare bază de utilizatori.
  • Principalele piețe pentru Bible Chat sunt SUA și alte țări vorbitoare de limbă engleză, însă extinderea în alte zone necesită adaptări culturale detaliate, cerând colaborarea cu lideri spirituali locali pentru a integra aplicația într-un context religios și cultural adecvat.
  • Modelul de business al aplicației constă într-un sistem de subscripție ce limitează la cinci întrebări gratuite pe zi, restul funcționalităților fiind contra cost.
  • Marius povestește faptul că și-au propus ca pe viitor să poată oferi aplicația în mod gratuit pentru ajuta cât mai mulți utilizatori.
  • Compania a strâns fonduri semnificative pentru a susține expansiunea și desfășoară strategii de marketing eficiente, având deja cam 1 milion de utilizatori activi lunar.
  • Investițiile sunt esențiale pentru dezvoltare, iar compania a strâns 6 milioane de euro recent, cu planuri de a aduna și mai multe fonduri în viitor.
  • Echipa rămâne relativ mică pentru a păstra eficiența operațională, iar extinderea în SUA este planificată pentru suport operațional și parteneriate.
  • Compania vizează, de asemenea, dezvoltarea unor caracteristici de comunitate și de audio conversațional, dar acestea sunt provocatoare și necesită atenție deosebită pentru a nu compromite confidențialitatea utilizatorilor.
  • Obiectivul de a deveni un unicorn românesc este urmărit cu interes, fiind susținut de ritmurile accelerate de creștere și tehnologiile inovatoare aplicate.
  • Echipa Bible Chat este formată din 20 de persoane, inclusiv specialiști teologici, și se află într-un proces constant de dezvoltare a noi funcționalități bazate pe feedback-ul utilizatorilor.
  • Provocările viitoare includ construirea unei comunități în jurul aplicației, extinderea echipei și deschiderea posibilității de conversații audio pentru utilizatori.
  • Aplicația continuă să evolueze pe baza feedback-ului utilizatorilor, cu planuri de a extinde funcționalitățile audio și de a dezvolta o componentă de comunitate.
  • Echipa este în creștere și este interesată să atragă specialiști dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea aplicației, având în vedere și deschiderea unui birou în SUA pentru a facilita parteneriate și operațiuni locale.
  • Bible Chat are ca scop ajutarea utilizatorilor să se apropie de religie și să își rezolve problemele zilnice în mod privat și personalizat, folosindu-se de tehnologie și AI.