Black Sea ClimAccelerator Demo Day 2022 a sărbătorit inovatorii din România, care și-au propus să contribuie activ pentru ca viitorul să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Experții invitați la Demo Day 2022 au abordat subiecte precum cadrul prin care marile companii din România susțin antreprenoriatul verde, dar și accesul la capital și alte resurse pentru startupuri.

Speakerii din cadrul evenimentului au fost Morten Sorensen – Strategic Programmes Orchestrator, EIT-Climate KIC, Raluca Nicolescu - SME Director, Raiffeisen Bank, Ionuț-Cristian Ciubotaru- Vice President Business Development, Gas & Power Division OMV Petrom, Ilinca Păun - Fondator, Bravva Angels, Magdalena Caramilea –Sustainability Director, Autonom Group, Sergiu Pop – Enterprise Channel Sales, Microsoft, Cristian Danciu – Cofondator, Charger.ro și Daniel Matei – Business Development Manager, Impact Hub Bucharest.

Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire a următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice.

Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor greentech din trei stadii diferite de dezvoltare (Early stage, MVP și Growth), acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Ediția a doua a acceleratorului pentru startupuri verzi

Ediția a doua a Black Sea ClimAccelerator a însemnat un total de 130+ de înscrieri primite, dintre care juriul a ales 32 de startupuri care au mers mai departe în program: 16 la categoria Early Stage, adică antreprenori care au avut o idee de business cu scopul de a contribui la un viitor sustenabil, 6 la categoria MVP, adică startupuri care aveau deja un prototip validat în piață, și 10 la categoria Growth, respectiv startupurile greentech care erau în faza de scalare a impactului soluțiilor propuse.

Înscrierile în program au fost deschise în perioada mai-iulie pentru Early Stage și iulie-septembrie pentru categoriile MVP și Growth. Ulterior jurizării, au urmat câteva luni intense pentru finaliștii din Black Sea ClimAccelerator care au însemnat peste 60 de experți implicați pe partea de mentorat și consultanță, conectare cu actori cheie din ecosistem pentru toate etapele de dezvoltare ale startupurilor, 25 de workshopuri și întâlniri de comunitate, consultanță pe nevoi specifice, vizibilitate media, dar și finanțări dedicate: startupurile din categoria Early Stage au primit o finanțare totală de 80.000 Euro (grant de 5000 Euro/ start-up), iar cele din categoria MVP de 120.000 Euro (grant de 20.000 Euro/ start-up).

Sprijinul oferit prin program a fost atent conceput pentru a răspunde în mod real nevoilor fiecărei categorii de accelerare a business-ului. De asemenea, trei startupuri din program au participat la conferințe internaționale prestigioase de profil: Smart City Expo World Congress Barcelona 2022 (Spania), Ecomondo The Green Technology Expo Rimini 2022 (Italia) și London Build 2022 Expo (Marea Britanie).

Pentru a vedea care au fost finaliștii Black Sea ClimAccelerator DemoDay 2022, citiți articolul de pe green.start-up.ro.

Pentru calendar, înscrieri și alte detalii despre ediția 2023 a celui mai complex accelerator dedicat startupurilor verzi din România, aveți informații aici.