Evenimentul „Soluții de finanțare pentru afaceri inteligente”, susținut de BCR și organizat de start-up.ro pe platforma de evenimente virtuale IC Events, moderat de către Octavian Palade (Content Strategy Manager la Internet Corp) a adus în atenția publicului principalele programe de finanțare din 2022, dar și oportunitățile pe care le pot avea antreprenorii.

În primul panel au fost invitați Bogdan Cernescu (Director Corporate Coverage la BCR), Florin Jianu (Președinte al CNIPMMR), Ioan-Mariel Petric (Fondator KangooPack) și Mihai Boștinaru (Fondator al Pet Factory).

Poți revedea evenimentul și principalele răspunsuri ale specialiștilor și antreprenorilor aici, pe platforma IC Events.

2021, un an mai bun decât 2020

În cadrul evenimentului organizat pe platforma IC Events, Bogdan Cernescu, Director Corporate Coverage la BCR a vorbit despre faptul că 2021 a fost un an mai bun decât 2020.

„ Au fost două motive esențiale. Mediul de afaceri românesc a dovedit foarte multă maturitate, iar pe de altă parte finanțările bancare au fost foarte accesibile. Creșterea pieței creditului a fost de 20% în 2021. Băncile au înțeles că trebuie să se deschidă către economie, au beneficiat de schemele de garantare pentru IMM-uri și aceste elemente au condus la o situația favorabilă”, a spus acesta.

„Noi am încercat să ne ridicăm la înălțimea vocației de bancă universală cu acoperire națională. Am finanțat lanțurile de producție locale, am fost alături de companiile active din România acordând finanțări noi de 9,4 miliarde de lei, un record pentru BCR, ceea ce a dus la o creștere cu 18% a soldului de credite corporate. Mai mult de un sfert din aceste credite s-au dus către investiții, restul fiind pe capital circulant, ceea ce arată că economia crește și vibrează”, a mai adăugat Cernescu.

În 2021, BCR a sprijinit cu finanțări 5.600 de companii de diferite dimensiuni, ceea ce a asigurat menținerea și dezvoltare a 350.000 de locuri de muncă.

„Sectorul bancar a reușit să recâștige încrederea antreprenorilor și e o bază bună pe care putem să construim”, a mai spus Cernescu.

Florin Jianu, președinte al CNIPMMR a spus că „Lucrurile s-au văzut în sens pozitiv pentru că această pandemie a schimbat abordarea stakeholderilor. Reziliența antreprenorilor a fost pusă la încercare, poltiicile statului nu au mai fost liniare. Comisia Europeană și-a schimbat abordarea și are una în pas cu nevoile”.

2022 trebuia să fie un an al relansării, dar războiul din Ucraina a adus noi provocări, mai ales în privința costurilor la energie, costuri care pentru antreprenori modifică întreg lanțul de producție.

„Vrem să avem o abordare constructivă și pozitivă și să încercăm să construim. IMM Invest a fost un ajutor”, a spus Jianu.

Poți accesa dacă te înscrii în platforma virtuală IC Events în pagina evenimentului „Soluții de finanțare pentru afaceri inteligente” documente esențiale pentru antreprenori cu ghiduri de finanțare.

Antreprenorii, în creștere

Antreprenorii prezenți în primul panel al evenimentului „Soluții de finanțare pentru afaceri inteligente” au menționat de faptul că au avut un 2021 de succes. Mihai Boștinaru (fondator, Pet Factory) și Ioan-Mariel Petric (Fondator și CEO KangooPack) au discutat despre evoluția business-ului lor.

Pet Factory oferă soluții pentru posesorii de animale de companie, iar piața aceasta a crescut în pandemie, ceea ce a oferit o creștere afacerii.

„Pentru a ne extinde și ne consolida avem nevoie de fonduri. Vrem să ne extindem afacerea și întreruperile lanțurilor de aprovizionare au pus o presiune mare pe cash flow și în mod natural am avut nevoie de finanțare”, a spus Boștinaru.

Petric, fondator al KangooPack, care se ocupă de tot ce înseamnă ambalare industrială, a spus că 2021 a fost un an plin de provocări, dar care a adus o creștere de 50%.

„Anul 2021 a fost un an plin de provocări, un an cu o creștere de 50%. Ne dorim o creștere asemănătoare și pentru 2022. Considerăm că suntem un domeniu care a câștigat în această ăandemie pentru că oamenii și companiile și-au automatizat procesele și și-au optimizat costurile”, a explicat acesta.