În ședinta de lucru din 28 februarie 2024, Comitetul de Investiții desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri de capital de risc pentru Reziliență (Recovery Equity Fund sau REF) a aprobat finanțarea a două noi fonduri de investiții care vor primi o alocare prin PNRR. Gestionat de către Fondul European de Investiții, instrumentul de capital de risc al PNRR finanțează investiții în întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie și proiecte de infrastructură.

Fondurile Early Game Ventures II si BoldMind au primit aprobarea Comitetului pentru suma totală de 50 milioane euro, urmând ca semnarea acordurilor de contribuție dintre FEI și administratorii de fond să aibă loc în următoarele luni.

BoldMind este primul fond cu investitori instituționali administrat de echipa condusă de investitorul român Dragos Roșca. Echipa are o strategie diversificată de investiții în companii aflate în stadiul de creștere accelerată.

„Aprobarea de astãzi reprezintă un pas important în implementarea inițiativei de capital de risc din cadrul PNRR, sprijinind, în același timp, realizarea următorului jalon aferent din cadrul PNRR. Până acum, incluzând aprobările susmenționate, Comitetul a aprobat 8 investiții în valoare de 175 milioane euro, iar fondurile au investit aproximativ 60 milioane euro în companii românești în 2023. Eforturile complementare de facilitare a accesului la finanțare pentru dezvoltarea IMM-urilor noastre care în momentul acesta sunt în plină desfășurare nu vor contribui doar la diversificarea mixului de producție și servicii oferite de România, dar ne vor crește competitivitatea și atractivitatea de țară pentru alți investitori”, a spus Teodora Preoteasa, secretar de stat al MIPE.

Pentru Early Game Ventures, finanțarea este moment important din etapa de prelansare a celui de-al doilea fond de investiții administrat de echipa Early Game Ventures (EGV). Semnarea acordurilor de contribuție dintre EIF și administratorii EGV va avea loc în perioada imediat urmatoare.

Tot în aceasta etapă, administratorii Early Game Ventures II vor semna acordurile de finanțare cu ceilalți investitori din mediul privat.

Cea de a doua generatie a fondului Early Game Ventures va continua strategia de investiții în tehnologie a primului fond, care a beneficiat de o contribuție prin instrumentul financiar de equity finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 și care a încheiat perioada principală de investiții. Fondul I este în continuare activ dar va face investiții doar în companiile pe care le deține în portofoliu. Toate investițiile noi vor fi realizate din cele 60 milioane de euro ale Fondului EGV II.

“Ne onorează încrederea cu care am fost din nou învestiți de EIF, pe baza rezultatelor înregistrate cu primul fond de venture capital. Pentru ecosistemul de startup-uri din România și din regiune, această nouă validare a profesionalismului echipei EGV este o garanție că suntem un partener de investiții care înțelege obiectivele echipelor de fondatori, provocările cu care se confruntă și care îi sprijină să își atingă potențialul maxim în business”, concluzionează Cristian Munteanu, Fondator și Managing Partner EGV.

Anul trecut, patru fonduri au primit aprobare pentru alocări prin PNRR prin Comitetul de Investiții desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri pentru Reziliență (Recovery Equity Fund sau REF).

Acestea au fost Innova/7, Booster Capital, GapMinder II și Morphosis Capital II.

  • GapMinder este un fond de investiții care a avut activitate în România. Până acum au investit până la 1,5 milioane de euro în seed pentru startup-uri, dar și până la 6 milioane de euro în runde de tip follow-on.
  • Morphosis Capital a ridicat în total 50 de milioane de euro în Fondul I. Portofoliul Morphosis Capital include următoarele companii antreprenoriale: DocProcess, Medima Health, Clinicile Dentare Dr. Leahu, EMI, Cronos Med și Stay Fit Gym.
  • Booster Capital este un fond lansat la începutul lui 2023 de Șerban Roman (ex Enterprise Investors România) și Nicolae Dincă (fost CFO Bitdefender) și Thomas Tuske (fost country director Enterprise Investors în Ungaria). La începutul anului Booster a primit 30 de milioane de euro de la Fondul European de Investiții. Fondul de private equity urmărește zona de creștere și atenția e concentrată pe Europa Centrală și de Sud-Est.
  • Innova/7 este noul fond al Innova Capital, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din Europa Centrală. Innova a avut investiții de 1,2 miliarde de euro din 1994 până astăzi. Fondul are în portofoliu Optical Investment Group, PayPoint, iar în 2022 a vândut Energobit.