Prin acest protocol de colaborare, cele 2 instituții își propun dezvoltarea la nivel local a unor politici publice care să sprijine promovarea exporturilor şi atragerea de investiţii, poziționând Bucureștiul ca hub antreprenorial.

Consiliul Național al IMM-urilor și Primăria Municipiului Bucureşti vor realiza, în comun, acțiuni de promovare a exporturilor și atragerea de investiții care vor avea la bază exemplele de bune practici la nivel european, evenimente tematice, cursuri de formare profesională pentru angajații din cadrul primăriei în vederea dobândirii de noi competențe și sesiuni de informare.

“Operationalizarea acestei politici publice va contribui la plasarea capitalei României în rândul capitalelor europene care se preocupă de atragerea de investitori și de promovarea la export a investitorilor locali. Suntem onorați să dezvoltăm acest parteneriat și să contribuim astfel activ la atingerea potențialului antreprenorial al capitalei noastre”, afirmă Florin Jianu, președinte al CNIPMMR.

”Capitala noastră are un potențial antreprenorial extraordinar, care trebuie stimulat permanent, susținut cu încredere și promovat puternic. Parteneriatul semnat astăzi este o reală oportunitate pentru București, întrucât vom putea atrage investitori noi și vom putea promova, în același timp, investitorii locali”, a declarat Stelian Bujduveanu, viceprimar general al Capitalei.

Nu ar fi primul program menit să încurajeze antreprenorii din București și să transforme Capitala într-un hub de antreprenoriat la care se angajează Primăria Capitalei. De exemplu, în decembrie 2018, Primăria Capitalei anunța că va finanța 200 de startup-uri fondate de antreprenori din București pentru a compensa lipsa finanțărilor prin Start-Up Nation.

”Programul municipal “Bucharest Start-Up City” s-a născut din dorința de a încuraja și dezvoltă sistemul privat, cu atât mai mult cu cât, în acest an, regiunea București-Ilfov este exceptată de la finanțare europeană pentru startup-uri, aplicanții din Capitală fiind depunctați semnificativ în cadrul programului Start-Up Nation”, spunea Primarul Capitalei la acel moment, Gabriela Firea.

Proiectul făcea parte dintr-un protocol de colaborare mai aplu ce viza promovarea cooperării dintre autorităţile publice locale şi organizaţiile patronale reprezentative pentru IMM-uri, sporirea gradului de transparenţă al administraţiei publice locale şi al gradului de responsabilitate al acestora faţă de întreprinzători și dezvoltării şi consolidării sectorului privat, cu precădere al întreprinderilor mici şi mijlocii din Municipiul București.

Afacerile trebuiau să primească câte 50.000 de euro fiecare, iar bugetul alocat acestui program era de 10 milioane de euro.

Bucharest Start-Up City trebuia să debuteze în 2019, în luna martie a acelui an a intrat în dezbatere publică și acolo s-a oprit, din păcate.