Investors Day a marcat și cinci ani de activitate ai Techcelerator, cel mai activ accelerator pentru start-upuri de tehnologie din România. La acest eveniment, organizat de Techcelerator, au participat aproximativ 250 de persoane, printre care start-upuri, investitori, mentori, reprezentanți ai companiilor de tehnologie și ai autorităților.

“Cred că rolul guvernului este în primul rând să nu vă stea în cale și să vă facă munca mai ușoară. În urmă cu câteva săptămâni am adoptat PN 4 - Planul Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare. Este un plan cu un buget de 60 miliarde de lei, un plan destul de ambițios, iar finanțările ar trebui să se finalizeze până în 2030. In cadrul acestuia avem și un program pentru inovație care este bugetat să aibă aproximativ 10-20% din plan (6-12 miliarde de lei), el adăugându-se oportunităților pe care sunt sigur că le știți deja din PNRR și POCIDIF (Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare). Una peste alta, vorbim despre miliarde de euro care vor fi disponibile pentru ecosistemul românesc de start-upuri și, probabil, pentru cel regional. România are toate asseturile necesare pentru a deveni un hub regional. Și ar trebui să joace acest rol cu viziune și curaj”, a declarat Sebastian Burduja - Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în cadrul Investors Day - eveniment organizat la BT Stup.

Sebastian Burduja a adăugat că, pentru a susține antreprenoriatul tech, ministerul lucrează la rezolvarea a două probleme care sunt mai dificile decât cele legate de bani, acest domeniu neavând dificultăți de finanțare.

“Avem nevoie de o legislație mai bună pentru startup-uri, pentru fonduri, astfel încât să tratăm startup-urile inovatoare diferit de modul în care tratăm o companie mică obișnuită. Avem o legislație de acum 32 de ani. Eu susțin o lege nouă pentru entitățile comerciale, știu că este o «Cutia pandorei», știu că mulți spun că este imposibil acest lucru, dar ar trebui să ne propunem să creăm un nou tip de entitate comercială pentru startup-urile inovatoare. Vor avea mult mai multa flexibilitate și vor putea înregistra o creștere mult mai mare aici, în România. Acesta este un punct important din lista noastră de obiective”, a spus ministrul.

Al doilea obiectiv este despre finanțarea creșterii startup-urilor încă din stadii incipiente.

“Ne dorim să le susținem de la momentul în care riscurile pentru investitori sunt la cel mai înalt nivel. Datele Băncii Mondiale ne arată că avem multe start-upuri în România, ele sunt create, dar mor destul de repede comparativ cu alte țări. Și specialiștii lor ne-au spus să găsim o metodă prin care să le finanțăm. Uitați-vă la ce au făcut în Israel, în Sillicon Valley, uitați-vă la Irlanda și multe alte țări. Și am venit cu această idee la Romanian Innovation Fund, un fond de investiții de tip «fund matching», prin care Guvernul va echivala finanțarea investitorilor privați - atat VC-uri, cat si angels. Selecția va fi făcută prin criterii si metodologii din sectorul privat. Statul va finanța acest instrument, dar va interfera cât mai puțin și eficient. Este o mare schimbare de paradigmă pentru Guvern să gândească astfel. Ne-am gândit la metode prin care să atragem și autoritățile locale în acest mix, să vedem dacă vor să contribuie, să concureze pentru a atrage cele mai promițătoare startup-uri pentru că de multe ori schimbarea pozitivă vine din zona locală. Aceste lucruri sunt complementare pentru ceea ce se întâmplă prin Fondul European de Investiții și multe alte programe. Pentru că unul dintre riscuri este să nu avem destul pipeline pentru multe dintre programele care vin și care sunt finanțate puternic”, a explicat Sebastian Burduja.

Soleadify - cel mai bun pitch

În cadrul evenimentului, nouă startup-uri, alumni performante din cadrul programelor Techcelerator, au susținut pitch-uri în fața investitorilor: Vestinda, L!NK, Etti.co, Soleadify, Synaptiq, Amsimcel, Rayscape, The Cord.AI, MediNav.

Soleadify, echipa care a câștigat competiția de pitch-uri, a fost premiată cu un bilet la Web Summit, cea mai amplă conferință dedicată startup-urilor și tehnologiei la nivel european, cu peste 900 de speakeri, peste 2.000 de start-upuri și mai bine de 1.000 de investitori. Evenimentul are loc între 1-4 noiembrie 2022, în Lisabona.

Juriul a fost format din Andrei Dudoiu - cofondator și managing partner SeedBlink, Alexandru Ruff - partener GapMinder, Dan Oros - Head of Marketing Google & YouTube Romania și Mălin Ştefănescu - preşedinte TechAngels.

Premiile Techcelerator

De asemenea, Techcelerator a premiat printre cele mai performante echipe care au făcut parte din programele acceleratorului.

  • The Awe-inspiring Pitch – Cel mai bun pitch Investors Day 2022: Soleadify
  • The Growth Hero - Premiul pentru creștere accelerată: Flip
  • The Industry Disruptor - Premiul pentru schimbarea unei industrii: RayScape
  • The Female Tech Founder of the Year - Premiul pentru antreprenoarea anului în tehnologie: Manuela Țicudean, Cyscale
  • The Pioneer - Cel mai promițător debut: Data Against Data
  • The Most Active Innovation Partner - Cel mai activ partener pentru inovație: Dan Oros, Head of Marketing Google & YouTube Romania
  • The Most Valuable Advisor: Alexandru Ruff, partener GapMinder
  • The Expansionist - Premiul pentru cea mai rapidă extindere globală a unui alumni: Soleadify