ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, anunță lansarea celei de-a șasea ediții a programului Bursele ANIS. Bursele ANIS se adresează cadrelor didactice tinere care integrează tehnologii noi și metode inovatoare de predare, în cadrul cursurilor sau laboratoarelor din programa universitară.

O noutate a acestei ediții o reprezintă acceptarea candidaturilor din partea doctoranzilor, pe lângă cele ale titularilor de curs și asistenților universitari. Ca în fiecare an, membrii comitetului de evaluare a aplicațiilor sunt profesori reputați din toate centrele universitare mari și reprezentanți ai industriei din top managementul unor companii mari.

Proiectele selectate la finalul perioadei de evaluare vor beneficia fiecare de câte o bursă de 5000 de euro.

Calendarul programului Bursele ANIS 2023:

 • Lansarea programului: 16 mai 2023
 • O sesiune online de informare pentru cei care doresc să aplice: 7 iunie 2023.

La eveniment vor participa atât câștigători din edițiile anterioare, cât și membri ai comitetului de evaluare și potențiali candidați. Formularul de înscriere la eveniment este disponibil aici. Scopul evenimentului online este de a clarifica toate aspectele participării la Bursele ANIS 2023 astfel încât un număr cât mai mare de cadre universitare și doctoranzi să își poată înscrie proiectele.

 • Începerea perioadei de aplicare pentru burse: 1 septembrie 2023
 • Gala Bursele ANIS – noiembrie 2023 (data exactă urmează a fi confirmată)

"Prin astfel de programe, ANIS depune toate eforturile pentru a contribui la creșterea competitivității companiilor IT din Romȃnia, prin asigurarea unei viitoare forțe de muncă bine pregătită, la curent cu cele mai noi tehnologii. Universitățile au dificultăți mari să recruteze, să formeze și să păstreze profesori tineri, și pe de altă parte materiile pe care aceștia le predau studenților trebuie frecvent actualizate cu avansul tehnologic rapid din ultimii ani”, a declarat Corina Vasile, Director Executiv ANIS.

În 2023, programul Bursele ANIS propune următoarele 7 categorii la care candidații pot înscrie proiecte:

 • Big Data
 • Cybersecurity
 • Artificial Intelligence/Machine Learning
 • Virtual Reality
 • Blockchain
 • Internet of Things
 • Tech for All (introducerea cursurilor de tehnologie în facultăţi non-IT).

Condiții pentru înscrierea la Bursele ANIS 2023

Pentru a fi eligibile, cadrele didactice trebuie să aibă până în 40 de ani, să fie titulari de curs, asistenţi universitari sau doctoranzi și să integreze în cursurile și laboratoarele din anul universitar 2023-2024 tehnologii şi metode inovatoare de predare și să se încadreze într-una dintre categoriile menționate.

Cursurile sau laboratoarele propuse trebuie să facă dovada introducerii noilor tehnologii și/sau a unor metode de predare noi și inovatoare în anul universitar 2023-2024. Cursurile și laboatoarele pot fi nou introduse în anul universitar 2023-2024 sau actualizate în proporție de cel puțin 50% în anul curent sau 60% în ultimii doi ani.

Înscrierile pentru ediţia din 2023 sunt aşteptate în intervalul 1-24 septembrie. Ulterior înscrierii, candidaţii selectați vor avea câte un interviu cu membrii comitetului de evaluare, iar în luna noiembrie se vor decerna granturile pentru proiectele selectate în cadrul Galei Burselor ANIS 2023. Regulamentul programului şi criteriile de evaluare pot fi consultate pe site-ul ANIS.

280.000 de euro - valoarea burselor acordate în ultimele cinci ediţii

În ultimii cinci ani, prin programul Bursele ANIS au beneficiat de sponsorizări 56 de proiecte didactice, care au obţinut granturi cu o valoare cumulată de 280.000 de euro. Per total, la ediţiile anterioare au fost înscrise 152 de proiecte, provenind de la 51 de facultăţi, aflate în 11 centre universitare. Totodată, prin intermediul programului au luat naştere mai multe colaborări între companii şi mediul academic pe proiecte R&D.