Și nu doar că lucrează cu o tehnologie extrem de fierbinte în acest moment, blockchain, ci și-a făcut propriul business în acest domeniu, pe care îl consideră a fi noua ”febră a aurului" din Occident.

Blockchain este noua revoluție în domeniul tehnologiei informațiilor cu creșteri spectaculoase. Cu cât mai devreme mă adaptez acestor tehnologii, cu atât mai bine. Cred că pe termen mediu, tehnologiile blockchain vor fi implementate la scară largă și eu voi profita de cunostințele și experiența acumulată din fazele relativ incipiente ale dezvoltării sale”, ne-a spus Dumitru.

Un alt aspect extrem de interesant în povestea antreprenorială a lui Dumitru este că a ales să-și finanțeze afacerea prin programul Start-Up Nation. Am stat de vorbă cu el și am aflat cum te pot ajuta fondurile guvernamentale să pui pe picioare o afacere cu potențial global.

Aplicații descentralizate pe blockchain

Înainde de a lua decizia de a intra în antreprenoriat, Dumitru a lucrat în cadrul Parlamentului României, coordonând un grup parlamentar (Prietenii Unirii) de inițiativă legislativă și de lobby în ceea ce privește demersurile instituției pentru unirea Republicii Moldova cu România.

”Tot timpul am vrut să fiu independent și să nu îmi programez timpul în dependență de ce spune alt patron. Asta m-a împins să caut în permanență posibilități noi de afaceri care să îmi aducă satisfacție personală și multe alte oportunități pe care nu le-aș avea dacă aș fi angajat”, explică el decizia de a lansa un business pe cont propriu.

Este un program de sprijin pentru tinerii intreprinzători la care am fost eligibil și mi-am propus să aplic din moment ce nu am nimic de pierdut. Am doar de câștigat și îmi oferă capitalul necesar dezvoltării unei afaceri. Mi-ar fi luat mai mult timp să ajung la nivelul propus dacă aș fi început doar din surse proprii

Nu este la prima experiență de acest gen, precum nici la prima afacere care are la bază tehnologia blockchain – mai are un proiect bazat tot pe această tehnologie pe care îl desfășoară alături de niște prieteni: Crypto Alias. ”Astăzi, ca să poți transfera bitcoin sau ethereum, trebuie să introduci o adresă lungă de 42 de caractere. Noi ne propunem să creăm un sistem prin care acea adresă lungă să poată fi asociată cu un alias ales de fiecare utilizator pentru a fi ușor de memorat. Ca să fiu mai pe înțeles: această simplificare e comparabilă cu înlocuirea adreselor IP cu domeniile atunci când se accesează un site. Acum nimeni nu mai introduce un IP greu de reținut, ci un nume de domeniu care este ușor de reținut”, detaliază Dumitru.

Își dorea, totuși, să înceapă încă o afacere de acest gen. Așa a apărut DAPP Solutions, o firmă care va crea aplicații descentralizate care rulează în platforma blockchain, după cum ne explică Dumitru. Deși era un proiect pe care plănuia să-l implementeze chiar dacă ar fi fost cazul să apeleze la comunitate pentru crowdfunding sau să pună la bătaie resursele lui financiare, a avut noroc și l-a propus pentru finanțare imediat ce a apărut oportunitatea de a primi fonduri chiar de la statul nostru.

”Programul Start-Up Nation a apărut cumva la un timp oportun pentru a-mi facilita dezvoltarea afacerii”, afirmă Dumitru.

Întreg procesul, cu toate bâlbele și întârzierile sale, i s-a părut destul de facil: a pregătit dosarul în aproximativ 2 săptămâni, fără a cere ajutorul unui consultant. ”Este un program de sprijin pentru tinerii intreprinzători la care am fost eligibil și mi-am propus să aplic din moment ce nu am nimic de pierdut. Am doar de câștigat și îmi oferă capitalul necesar dezvoltării unei afaceri. Mi-ar fi luat mai mult timp să ajung la nivelul propus dacă aș fi început doar din surse proprii. Programul Start-Up Nation este foarte bun în acest sens. Oferă sprijinul vital de care au nevoie antreprenorii pentru a-și pune pe picioare o afacere”, își explică Dumitru decizia de a aplica pentru fondurile oferite de guvernul român.

A primit 200.000 de lei, suma maximă oferită, iar 95% din banii se vor duce pe echipamentele IT pentru dezvoltarea de software. Pentru că era deja client, cunoștea serviciile pe care instituția le avea pentru IMM-uri, iar oferta i s-a părut cea mai bună pentru Start-Up Nations, a luat un credit punte de la Banca Transilvania, una dintre cele trei instituții financiare care și-au oferit serviciile în cadrul acestui program.

”Programul este încă în derulare și vor vedea pe parcurs cât de facilă va fi implementarea întregului proiect”, afirmă el.

În esență, prin DAPPSolutions, Dumitru dorește să creeze, la comandă, aplicații descentralizate și să le ofere companiilor servicii pentru a putea participa la ICO. ”Vom putea să le consultăm dacă o idee este bună, dacă poate fi implementată în blockchain și vom putea crea SmartContract-ul aferent aplicației care îi permite să funcționeze în platforma ethereum dar și pe alte platforme”, detaliază tânărul.

Are vreo doi concurenți direcți, însă la nivel local, nu se teme. Plănuiește să-și promoveze serviciile la conferințe internaționale de profil, prin parteneriate cu alte firme din domeniu și să fie extrem de vizibil în online pentru a atrage clienți. ”Applied Blockchain sau BlockApps sunt unii dintre concurenți însă pe piața din România nu sunt atât de multe servicii oferite în acest domeniu. Asta ne oferă posibilitatea să creștem rapid in plan local și să acoperim rapid cererea atunci când în plan local și regional va fi un apetit mai mare către astfel de servicii și tehnologii”, povestește Dumitru.

În orice caz, principala sa țintă sunt clienții din afara granițelor. ”Blockchain încă nu și-a atins potențialul maxim de dezvolare și urmează din ce în ce mai multe companii să îl implementeze. Este o piață cu potențial mare de creștere în special în domeniul financiar, sectorul public, comerț. Conform studiilor din domeniu, investițiile în tehnologia blockchain se vor tripla până în 2020. Conform unui studiu Delloite, 65% din companiile americane vor implementa această tehnologie în aceeași perioadă iar 45% din antreprenorii americani consideră ca afacerile care nu se vor adapta acestor tehnologii vor avea de suferit”, mai spune el.

Trebuie să ai un alt tip de gândire decat un angajat. Îți asumi mult mai multe responsabilități și riscuri dar ai și un succes pe măsură dacă aplici ingredientele necesare și îți planifici corect activitățile. Trebuie să evadezi din spațiul de siguranță și securitate pe care ți-l oferă un loc de muncă stabil

Deși este conștient că dezvoltarea de la zero a unei aplicații descentralizate, mai ales pentru ICO, lucru care necesită crearea aplicației, coagularea ideii într-o lucrare de prezentare, crearea site-urilor, promovarea ei în comunitatea blockchain este un efort financiar destul de mare, este încrezător în potențialul afacerii sale. ”În jur de 10-15 mii de euro vor costa asemenea servicii. Îmi propun ca în primul an de activitate să am măcar 3 astfel de comenzi”.

Credit-punte de la Banca Transilvania

Și-a făcut bine calculul înainte de a intra în afaceri și s-a pregătit pentru viața pe cont propriu, fără securitatea pe care o poate oferi un job, cu bucuriile și riscurile pe care le implică antreprenoriatul. ”Trebuie să ai un alt tip de gândire decat un angajat. Îți asumi mult mai multe responsabilități și riscuri dar ai și un succes pe măsură dacă aplici ingredientele necesare și îți planifici corect activitățile. Trebuie să evadezi din spațiul de siguranță și securitate pe care ți-l oferă un loc de muncă stabil și să îți asumi posibilitatea unui eșec. Chiar în cazul în care nu reușești, trebuie să știi că marea parte a noilor intreprinzători dau faliment la început. Trebuie să inveți din greșeli, să analizezi ce trebuie să schimbi și să pornești din nou la drum. Experiența prin care ai trecut te va face mai competitiv și îți vor mări șansele pentru un succes în viitor. Planifică-ți foarte atent activitățile și pașii. Încearcă să calculezi și să anticipezi rezultatele fiecarei acțiuni”, sunt sfaturile lui Dumitru pentru tinerii care vor să înceapă o afacere.