Este bine în general să ai o perspectivă clară despre momentul în care îți este necesară și utilă reconversia profesională, cum poți lua o decizie care să-ți îmbunătățească viitorul și de ce este bine să-ți alegi noul domeniu de lucru în funcție de vârstă.

Când este necesară reconversia profesională

Rezervă-ți câteva momente dintr-o zi și întreabă-te dacă simți nevoia să apeși butonul de resetare în cariera ta profesională. Acest exercițiu de gândire și introspecție este simplu și eficient deoarece îți permite să îți formezi o idee clară în legătură cu viitorul tău loc de muncă.

Mulți oameni pur și simplu doresc ceva nou în viața lor sub aspectul locului de muncă și își planifică doar parțial următoarele etape. În cele din urmă, aceștia își vor schimba numai locul de muncă actual, însă nu și domeniul de activitate.

Ca oricare altă persoană, poți ajunge în punctul în care simți că îți lipsește ceva, poate că nu-ți place activitatea pe care o desfășori sau poate că nu mai dai randamentul de altădată. Aceste motive sunt indicii clare că ar trebui să-ți canalizezi energia către un domeniu în care simți că merită să te implici.

Dacă vei alege să treci printr-o reconversie profesională, aceasta îți va permite să te dezvolți, să înveți lucruri noi și să-ți recâștigi motivația. Chiar dacă poate nu ți-ai ales facultatea potrivită după absolvirea liceului, nu este timpul pierdut.

Această schimbare în plan ocupațional poate fi pe drept considerată un nou început. Altfel spus, acum ai ocazia să îți setezi din start un traseu profesional dorit. Poți face totul de o asemenea manieră încât acesta să îți ofere mult-doritul echilibru între viața profesională și cea personală.

Ia decizii de impact pentru viitorul tău ca angajat

Ceea ce hotărăști acum îți va modela viitorul într-un nou domeniu și la un nou loc de muncă. Fii deschis și recunoaște dacă nu te mai simți împlinit prin ceea ce faci, ieși din propria zonă de confort și pornește cu încredere pe un domeniu de activitate încă necunoscut ție.

Poți lua o decizie de impact care îți poate schimba dramatic în bine viitorul tău profesional. Această schimbare a domeniului de activitate vine la pachet cu un set de aspecte benefice pentru tine.

Care sunt acestea?

  • Îți vei alege un domeniu în care te regăsești și care te pasionează.
  • Vei deține informațiile despre modul în care vei putea avansa rapid în noua carieră.
  • Te vei simți productiv și util și poți avea așteptări financiare clare și bine informate, raportat la noile cunoștințe.
  • Atât noii colegi, cât și superiorii tăi ierarhici vor observa că lucrezi cu plăcere, ceea ce te va face să te simți apreciat la adevărata ta valoare.
  • Vei realizeza că poți aplica noile informații dobândite la un nivel înalt, iar aceasta îți va oferi un puternic sentiment de satisfacție.
  • Noul tău venit poate fi unul semnificativ, îl vei dobândi după ce te-ai informat în acest sens și vei ști cum să îl sporești în viitor.

Aceste aspecte benefice sunt pe termen lung și îți arată de ce merită să faci o reconversie profesională. Este necesar să urmezi o pregătire în acest sens, adică să urmezi câteva cursuri specifice noului domeniu ales. Vei regăsi numeroase instituții educaționale care îți oferă atât programe introductive, cât și avansate, în diferite domenii.

Dacă ai găsit cursul care corespunde în totalitate cu nevoile tale, dar nu ai fondurile necesare, atunci poți opta pentru un credit. Astfel, vei putea face primul pas atunci când găsești ceea ce este potrivit pentru tine.

Dacă ești o persoană deschisă, atunci te vei bucura din plin de tot ceea ce o reconversie profesională are de oferit. Trebuie doar să fii o persoană ușor adaptabilă, să manifești deschiderea de a învăța lucruri noi și de a-ți refolosi vechile cunoștințe acumulate până acum.

Alege-ți noul domeniu în funcție de vârstă

Reconversia profesională nu este legată de un interval de vârstă strict. Folosește-te de informațiile de aici pentru a găsi potrivirea perfectă între noul domeniu de activitate dorit și vârsta pe care o ai în prezent.

Intervalul 23-30 ani

Ești novice în domeniul în care ai devenit activ profesional și probabil proaspăt absolvent de facultate. Acesta este momentul perfect în care testezi și decizi dacă vrei să continui pe acest traseu profesional.

Dacă ești de puțin timp angajat și ai ajuns la concluzia că sarcinile tale de la locul de muncă nu ți se potrivesc și nu te reprezintă, atunci poți schimba asta. Nu trebuie să te simți vinovat pentru că vrei să începi cu totul altceva, dar nici nu abandona atunci când a apărut primul obstacol din cariera ta.

Fii echilibrat în decizii și conștientizează-ți motivația pe care o ai. În intervalul 22-30 ani ai oportunitatea și mijloacele necesare de a-ți construi un viitor mai bun.

Intervalul 30-40 ani

Ai ajuns la o vârstă matură, iar comparativ cu acum 10 ani, și mai multe responsabilități. Probabil că ți-ai întemeiat o familie și deții o locuință proprie care sunt solicitante pentru tine din perspectivă financiară.

Aparent, responsabilitățile curente te rețin de la a-ți asuma un risc, existând și varianta de a stagna sau de a constata că domeniul în care lucrezi este unul prost plătit. Vrei să renunți la ceea ce faci în prezernt din cauza rutinei și a lipsei oportunităților.

Acesta este momentul perfect pentru a-ți urma ambițiile. În acest interval de vârstă ai o gândire matură și un simț al realității. Aceasta te face o persoană mult mai ancorată în prezent comparativ cu anii anteriori.

Intervalul 40-50 ani

Acum ai răbdarea necesară de a-ți planifica schimbarea dorită și de a evita pierderea timpului în mod inutil.

Este posibil că activitatea actuală nu te face să te simți împlinit și nici nu te motivează să rămâi în domeniu. Ai o perspectivă clară la nivel practic asupra a ce îți dorești să lucrezi în viitor datorită pasiunilor pe care le-ai dezvoltat ani la rând și deții un bagaj teoretic decent.

Învață cum să te pui în valoare în fața unor noi colaboratori sau a companiilor. Optează pentru stagii și cursuri de formare care te pot pregăti, indiferent de vârsta pe care o ai. Datorită acestora, reconversia ta profesională va fi mult mai rapidă decât cea oferită de studiile universitare.

Primul pas este cel mai greu

Dacă a venit momentul schimbării, atunci ia în considerare care sunt temeiurile pentru care poți opta pentru o reconversie profesională. Apelează la introspecție și analizează situația. După ce ai decis care este noul tău domeniu profesional de interes, caută cursuri de dezvoltare în acest sens.

Ia în considerare faptul că reconversia profesională poate să vină cu o suită de avantaje. După ce ai găsit un curs acreditat care să te ajute să pornești într-o nouă carieră, verifică-ți bugetul disponibil în acest sens. Dacă nu dispui de acești bani în momentul respectiv, atunci poți să apelezi la un credit nevoi personale. În acest fel poți să faci primul pas exact în momentul în care ai găsit ceea ce dorești.