[|-------------]

Așa începea melodia. Bine, mă, știu, scriai în oracol, la pagina 7, că asculți rock. După care deschideam Yahoo! Messenger. Învățasem deja șpilul, să-mi apară în listă doar oamenii online. Așa că șiragul de perle se desfășura doar pe orizontală, nu și pe verticală. În dreptul tău. Ascultai muzică-n Winamp și-aveai grijă s-o-mparți cu noi. Bine, nu s-o împarți. O ascultai singur, în căști sau în boxe. Noi vedeam doar titlul. “Orice în afară de manele”, ă?

[---|----------]

Aici îți dădeam deja buzz. Nu știu de ce. Nu, nu de răutate. Pur și simplu îmi plăcea sunetul. Îl lăsam pe ăla simplu, clasic, și mă ofticam când gașca americană îl schimba. Dublat de scrisul roșu, enervant, cu multe semne ale exclamării după. Parcă îmi lipsea buzzul după, din alte programe. Că am mai vorbit și pe Skype, și pe messengerul de la Facebook. Și, până să apară miraculosul SEEN, îmi tot venea să scriu, măcar, BUZZ peste tot.

Dar tu n-aveai treabă. Melodia curgea liniștită. Bă, măcar e melodie, nu era DND. Puteam să te deranjez.

[------|------]

Și-apoi apărea miracolul. Scriai. Neapărat cu mulți de “=)))))” după. Număram parantezele. Dacă erau două-trei paranteze, îl dădeai de complezență. Dacă erau de la 7 în sus, era OK. Bă, chiar a râs omul, i-a plăcut. Și e mare lucru să îi placă.

Doar ascultă și muzică, dar și citește ce-i scriu. După căutam niște “hidden emoticons”. Erau coduri de beculeț, vacă, extraterestru, care nu apăreau în varianta clasică. Ci doar pe net.

La astea nu prea reacționai. Te ofticai că nu răspundeai cu aceeași monedă. Deschide, bă, Doodle! Deschide și hai să desenăm. Dă-o-ncolo de melodie, că-i pe final.

[---------|--]

E pe final. Ți-e cam somn.

Nu ești hotărât ce să faci. Parcă am juca un pool. Dar știi că te bat, am exersat toată seara.

Hai, las-o baltă. Dai un mass. Ne iei pe toți, ne selectezi fără milă, ne legi cu lasoul pe care-l vede doar cursorul tău.

E și fata de care-ți place, n-are cum să nu fie. E încă “on”. Poate o să-ți răspundă. Și dacă nu răspunde, n-are nimic. Măcar să vadă.

“Nb All!”.

Și ție, Yahoo! Messenger.

[-----------|]


Acesta este un articol dintr-o serie melancolică pornită aici pe start-up.ro. Versiunea veche a Yahoo Messenger se va închide anul acesta. În locul ei, va rămâne actualul program. Pentru că chatul acela ne-a marcat copilăria și adolescența, am decis să povestim de ce a fost atât de important pentru noi. Niciun program bun nu ar trebui să moară discret.


Răzvan Luțac este reporter special la Gazeta Sporturilor. Este unul dintre cei trei jurnaliști care au contribuit la investigația Hexipharma, alături de Cătălin Tolontan și Mirela Neag. .