Pentru cei din Generația Z – persoanele născute după anul 2000 – aventura antreprenorială s-ar putea dovedi a fi chiar mai problematică. Care ar fi câteva dintre capcanele antreprenoriatului la 18 ani și cum poți sări peste ele ca să ajungi să stai la masa adulților?

Spre deosebire de generația anterioară, Millennials se dovedesc a fi, de fapt, mai puțin dornici să-și ia viața în frâie și să lucrezele la propriile proiecte. Doar 24% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani sunt antreprenori. Comparativ, acum două decenii 34% dintre tineri își începuseră propriile business-uri.

Lucrurile se schimbă atunci când vorbim despre cei din Generația Z. Tinerii care au cel mult 18 ani acum sunt mult mai aplecați spre antreprenoriat – 73% dintre elevii de liceu își doresc să pună bazele unei afaceri.

Însă, în ciuda interesului lor pentru domeniul antreprenoriatului, tinerii care-și serbează în acest an majoratul (dar și cei mai mici), trebuie să depășească câteva provocări destul de mari.

Vârsta

Uimitor, sau nu, deși spunem mereu că antreprenoriatul și afacerile de succes nu țin cont de vârstă, se pare că atunci când vrei să iei un credit, vârsta este un element care contează extrem de mult. În Statele Unite, de exemplu, trebuie să aștepți până împlinești 21 de ani ca să primești un card de credit fără a aduce dovada că ai un venit regulat sau fără a avea un codebitor (e aceeași vârstă de la care este legal și consumul de alcool).

Totuși, în cazul unui credit, limita de vârstă scade la 18 ani, însă ai clar nevoie de o altă persoană care să se angajeze alături de tine că va returna banii băncii.

Totodată, o altă problemă care are de-a face cu vârsta este aceea că antreprenorii prea tineri nu sunt luați în serios de cele mai multe ori. Nici de către colegi sau de angajați, dar nici de parteneri.

Școala

Avem exemple de antreprenori foarte cunoscuți care au decis să renunțe la școală pentru a intra în afaceri. Dar sunt destui alți tineri care preferă să jongleze între business și ore de curs. Ceea ce nu este deloc ușor.

Greșeli de începător

Lipsa experienței poate fi o altă capcană de evitat pentru tinerii antreprenori. Pentru că-și doresc să-i ajute pe cei din jur, ajung să angajeze prieteni în locul specialiștilor, chiar dacă aceștia nu au calificările necesare, țin prea mult cu dinții de o idee chiar dacă aceasta nu funcționează, sau amestecă banii pentru afaceri cu finanțele personale. Toate aceste greșeli se pot dovedi devastatoare pentru o afacere la început.

Există totuși și avantaje de care se bucură noua generație de antreprenori. Faptul că au acces instant la cele mai noi tehnologii și învață rapid le oferă un atu față de antreprenorii cu vechime care pot fi, câteodată, prinși în propria bulă.

Vezi în infograficul de mai jos alte câteva capcane dar și avantaje de care se pot bucura tinerii din Generația Z care decid să o ia pe drumul antreprenoriatul și să-și facă loc la masa adulților.