De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe instituții care oferă credite. Acestea sunt împărțite în 2 mari categorii: instituții bancare și instituții nebancare.

În general, oamenii au o încredere sporită în instituțiile bancare, deoarece sunt mari, sunt gestionate de stat și oferă siguranța.

Instituțiile nebancare sunt și ele sigure, pentru că și ele funcționează sub licențe și reguli stabilite de BNR, însă funcționează pe baza altor principii decât băncile, sunt mai flexibili, oferă decizii mai rapid și mai ușor. Sunt foarte avantajoase pentru cei care își doresc un credit simplu și rapid.

Un credit nebancar poate oferi sume destul de generoase, pana la 10,000 lei sau la unii chiar pana la 40 mii lei. Termenul de rambursare la fel este rezonabil, banii pot fi rambursatate intr-un timp de 5 ani. Cu siguranta creditul nebancar este un instrument care merita sa fie prezent in optiunile fiecaruia dintre noi.

Care sunt diferențele între un credit bancar și un împrumut nebancar?

Un credit bancar este un credit clasic, obținut de la o bancă. Este oferit pentru diverse scopuri, de regulă este utilizat pentru achiziții mari, mașini, case, dezvoltarea afacerilor. De multe ori, un astfel de credit se acordă în suma mare și poate să fie înapoiat chiar și în 30 de ani.

Dar are și anumite specificuri, care îngreunează obținerea acestuia :

  • Necesită o documentație destul de stufoasă pentru a putea fi acordat;
  • Deseori necesită un gaj
  • De regulă, creditul propriu-zis se acordă după o perioadă destul de lungă de timp, ceea ce nu rezolvă urgențele;
  • Băncile sunt destul de pretențioși la selectarea clienților.

Un credit nebancar este destinat pentru rezolvarea urgențelor, de exemplu o reparație neplanificată sau o urgență medicală. De asemenea este potrivit pentru cumpărături mai mici unde vrei să-ți ei un bun acum și nu peste 3 săptămâni, de exemplu telefoane, electrocasnice sau anvelopele de iarnă.

În general, IFN-urile oferă o flexibilitate mult mai mare și asigură diferite avantaje. Acestea solicită doar cartea de identitate și eventual încă un document, cum ar fi ultimul talon de pensie în cazul pensionarilor, pentru acordarea creditului, comunică foarte ușor, nu cer gajul și transfera banii foarte rapid în contul solicitantului. Tocmai de aceea, sunt ideale pentru cheltuielile urgente.

Indiferent că iei un credit bancar sau unul nebancar, este bine să te asiguri că nu împrumuți mai mulți bani decât ai nevoie și că ai un plan foarte bine pus la punct în ceea ce privește cheltuielile. Creditele sunt o responsabilitate destul de mare și trebuie să fie tratate cu seriozitate.

Dacă îți respecți termenele de rambursare, beneficiile sunt evidente: ai statut de client bun, ai un istoric pozitiv la plata rațelor și vei putea să soliciți credite și în viitor.