Spre deosebire de un șef, un lider adevărat inspiră oamenii din jur, îi ajută să se dezvolte. Unii sunt lideri înnăscuți, alții își pot dezvolta capacitățile de leadership de-a lungul timpului.

Am alcătuit o scurtă listă de cărți pe care vă recomandăm să le citiți pentru a vă cultiva abilitățile de lideri. Mai ales că întotdeauna poți învăța ceva de la oameni care au trecut prin experiențe similare.

Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us - Daniel Pink

În opinia lui Pink, pentru a deveni un bun lider ar cam fi cazul să nu te mai uiți după incentives (cum ar fi exemplul unui salariu bunicel, sau a bonusurilor). În loc să fluturi în fața echipei acest gen de stimulente, poate că ar fi mai bine să le oferi un set de abilități și un scop și să le dai libertatea de a deveni mai buni.

Lean In: Women, Work, and the Will to Lead - Sheryl Sandberg

Volumul scris de Sheryl Sandberg, COO-ul Facebook, a devenit un fel de biblie motivațională pentru femeile antreprenor din întreaga lume. Lean In are ca focus ceea ce pot face femeile, în loc de ceea ce nu a trebui să fie în stare să facă. Iar aici vorbim și despre leadership. În viziunea lui Sandberg, leadership-ul nu este o abilitate la care ești bun din naștere. Mai degrabă ai putea deveni un lider bun dacă perseverezi și te perfecționezi.

The Five Dysfunctions of a Team - Patrick Lencioni

Succesul este al echipei, nu doar a liderului ei, ar cam fi ceea ce spune Patrick Lencioni. Autorul recunoaște faptul că orice echipă are nevoie de un lider, iar pentru a ajunge la acesta trebuie să găsești potențialul fiecărui membru al echipei. Volumul scris de Lencioni aduce în prim plan o serie de situații cu care s-au confruntat liderii, cum le-au soluționat și ceea ce au învățat din ele.

În plus, la finalul fiecărui capitol există un quiz, cititorii având ocazia să se noteze și să vadă evoluția stilului de leadership.

The 48 Laws of Power - Robert Greene

Publicată în 2000, Cele 48 de legi ale puterii a fost prima carte a lui Greene. Autorul aduce la un loc 3000 de ani de istorie și legi care te pot ajuta să găsești echilibrul și dinamica perfectă între tine, ca lider, și echipă.

Leaders Eat Last – Simon Sinek

Un lider adevărat va sacrifica tot ce ține de confortul personal, atunci când este nevoie, pentru binele oamenilor din echipă.

#Girlboss - Sophia Amoruso

Volumul lui Amoruso este arhicunoscut, la fel cum este și fondatoarea Nasty Gal. În #Girlboss Amoruso recunoaște deschis faptul că a mințit, a furat și a trăit mâncând din gunoaie înainte de a cunoaște faima. Din punctul ei de vedere, atâta vreme cât îți recunoști punctele forte și știi să profiți de pe urma lor, vei fi urmat de cei din jurul tău și îi vei motiva să meargă mai departe alături de tine.