Prima casă imprimată 3D construită de la zero a fost ridicată în orașul Stupino, din regiunea Moscova (Rusia). În decembrie 2016, Apis Cor, împreună cu firma PIK, au vrut să creeze casa folosind o imprimantă 3D mobilă. Locația aleasă a fost fabrica de ciment din Stupino. Imprimarea pereților exteriori și despărțitori a durat 24 de ore. După ce a fost terminată imprimarea, dispozitivul a fost ridicat cu ajutorul unei macarale. Casa are 38 de metri pătrați, e ceea ce am putea numi o garsonieră studențească.

Designul este unul neobișnuit, iar reprezentanții Apis Cor spun că a fost ales pentru a fi cât mai ciudat ca să demonstreze flexibilitatea echipamentelor și diversitatea formelor disponibile. Casa poate fi în orice formă doriți, de la un pătrat, până la această formă circulară dubioasă.

E interesant că a fost aleasă construcția pe timp de iarnă, tocmai pentru a demonstra cât de bine se potrivește tehnologia imprimării 3D la temperaturi reduse. Mixul de ciment folosit trebuie imprimat la 5 grade Celsius, deși echipamentul funcționează la minus 35 grade Celsius. Problema a fost rezolvată cu un cort încălzit. Cu ajutorul geopolimerilor, casele vor putea fi imprimate oricând.

Casa are o sufragerie-hol, o baie, un dormitor și o bucătărie. Costul total a fost de 10.134 de dolari, adică 275 de dolari pe metru pătrat. O casă pătrată ar costa 223 de dolari pe metru pătrat.

Puteți urmări întregul proces în videoclipul de mai jos.