Sursele de finanţare ale unui ONG sunt cotizațiile, sponsorizările, donațiile și veniturile economice. ONG-urile pot fi sponsorizate de orice entitate, însă beneficiază de facilităţi fiscale atunci când acordă sponsorizări firmele plătitoare de impozit pe profit și persoanele fizice care obţin venituri din activităţii independente, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală (PFA, II, PFI, CMI, SCA etc).

Sponsorizări cu deductibilitate de 20%

Facilităţi fiscale de acest tip sunt pentru sponsorii societăți plătitoare de impozit pe profit. Limitele sunt 20% impozit pe profil de plată și 0,5% din cifra de afaceri.

Firmele pot direcţiona până la 20% din impozitul pe profit pe care îl datorează statului, către o organizaţie neguvernamentală. Firma sponsor va putea să scadă din impozitul pe profit pe care îl datorează, suma integral acordată ca sponsorizare, dacă sponsorizarea acordată este mai mică decât 0,5% din cifra de a afaceri a companiei şi nu depăşeşte 20% din impozitul pe profit datorat.(Beneficiază de această facilitate şi un ONG plătitor de impozit pe profit care sponsorizează alt ONG).

O microîntreprindere nu beneficiază de facilitate fiscală atunci când sponsorizează. O microîntreprindere poate sponsoriza un ONG, însă nu va beneficia de nicio facilitate fiscală, adică nu va plăti la stat un impozit pe venit diminuat cu valoarea sponsorizării acordate, cum se întâmplă în cazul unei firme plătitoare de impozit pe profit.

Începând cu 1 februarie s-a majorat plafonul de impozitare pentru microîntreprinderi, de la 100.000 la 500.000 de euro. Dacă, la 31 decembrie 2016, valoarea veniturilor unei firme platitoare de impozit pe profit este sub 500.000 euro, firma trece la regimul micro

Începând cu 1 februarie s-a majorat plafonul de impozitare pentru microîntreprinderi, de la 100.000 la 500.000 de euro. Dacă, la 31 decembrie 2016, valoarea veniturilor unei firme platitoare de impozit pe profit este sub 500.000 euro, firma trece la regimul micro, adică devine plătitoare de impozit pe venit cu 1 februarie 2017. Aşadar, odată cu această măsură, multe firme plătitoare de impozit pe profit vor trece la regimul microîntreprindere şi nu vor mai beneficia de reduceri de impozite atunci când sponsorizează.

Rămân, în continuare, la regimul de impozit pe profit, indiferent de valoarea veniturilor, firmele care oferă servicii de consultanţă şi management în procent mai mare de 20% din valoarea totală a veniturilor (lunar), cât şi persoanele juridice române care nu intră sub incidenta sistemului de impunere pe venitul microintreprinderilor, respectiv cele care:

a) desfășoară activități în domeniul bancar;

b) desfășoară activități în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, cu excepția persoanelor juridice care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii;

c) desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc;

d) desfășoară activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere și gazelor naturale).

ONG urile nu vor mai avea acelaşi acces la sponsorizări, sponsorizările din partea microîntreprinderilor fiind destul de reduse, tocmai fiindcă microîntreprinderile nu beneficiază de facilităţi la plata impozitului pe venit atunci când fac sponsorizări. Potrivit Registrului Naţional ONG, în România sunt peste 100.000 de ONG-uri.

Potrivit Registrului Comerţului există 808.878 firme active. Peste jumătate din aceste firme înregistrează la 1 februarie venituri până în 500.000 euro, ceea ce înseamnă că se reduce considerabil numărul firmelor care ar putea face sponsorizări (şi să beneficieze de deductibilitate).

Sponsorizări cu deductibilitate 5%

De această facilitate fiscală beneficiază sponsorii PFA, PFI, CMI, SCA etc. PFA-ul este un sponsor care beneficiază de deductibilitate 5% dacă sponsorizează. Nici PFA-urile nu au un regim fiscal prea bun, începând din 2016 de când plătesc şi contribuţia la pensie (chiar dacă este şi angajat), iar din 2017 trebuie să îşi reducă numărul de angajaţi şi să-şi limiteze domeniile de activitate.

PFA-urile intră şi ele în categoria sponsorilor care beneficiază de deductibilitate.Cheltuielile cu sponsorizarea acordată sunt deductibile în procent de 5% din baza de calcul determinată ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse privat

Aceste modificări pot tenta multe PFA-uri să se radieze şi să-şi deschidă un SRL, care nu le restrictionează în ce priveste număr de angajaţi şi domenii de activitate. SRL-urile nou înfiintate se vor încadra la regimul de impozitare pe venitul microîntreprinderilor, însemnând că se reduce şi numărul PFA-urilor care ar putea face sponsorizări (şi să beneficieze de deductibilitate).

PFA-urile intră şi ele în categoria sponsorilor care beneficiază de deductibilitate.Cheltuielile cu sponsorizarea acordată sunt deductibile în procent de 5% din baza de calcul determinată ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol.

Redirecţionare 2%

Adiţional, categoriile de persoane de mai sus au posibilitatea de a redirecţiona 2% din impozitul pe venit datorat pentru anul încheiat, către o entitate nonprofit. Odată cu trecerea acestor categorii la SRL se reduce şi cuantumul sumelor redirecţionate.

SRL, indiferent că este micro (plătitor de impozit pe venit) sau plătitor de impozit pe profit, nu poate redirecţiona contravaloarea impozitului, poate doar sponsoriza.

---

Articolul este scris în rubrica Subiectiv. Eventuale opinii sau păreri aparțin în totalitate autorului. Articolul acesta face parte dintr-o serie adusă de cei de la Accountess, o firmă care oferă servicii de consultanță și contabilitate pentru IMM-uri. Pentru contact, puteți scrie la gabriela.dragomir@accountess.ro.