În urma hackathoanelor care au avut loc în această primăvară în București, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara, 70 de echipe au fost calificate în programul național de mentorat.

Aceștia și-au prezentat ideile de produse tehnice, după 3 luni de lucru cu mentorii din Innovation Labs, aliniate cu cele șapte direcții ale programului - Agriculture, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility - 18 echipe numărându-se printre finaliștii ediției din acest an.

Premiul pentru cel mai bun pitch a fost câștigat de NotThisTimePal.

Premiul pentru cel mai bun produs a fost acordat echipei CNEO.

Premiul best business a fost câștigat de Heimdall.

Dintre finaliști, premiul best startup a fost câștigat de TrustyCamera, o soluție care ajută la combaterea fake news.

Premiul scaleup of the year a fost câștigat de Knosis.ai. Knosis oferă o soluție facilă de obținere a bazelor de date pentru Machine Learning, implicând categorii sociale diverse. Knosis permite generarea unor date echivalente prin randarea unor obiective în VR și codarea umană a datelor (fotografii, filme) printr-o platformă ce alocă eficient sarcinile către operatori din categorii sociale diverse. Din echipa Knosis face parte și Radu Jinga, un fost alumni al taberei noastre de antreprenoriat, Startup Your Life. Radu Jinga era student, a venit la tabără renunțând la petrecerea de final de facultate, iar după tabără și-a deschis propria firmă de programare. Acum, Radu este și unul dintre consultanții pe care îi regăsești pe BizTool.ro.

Totodată, partenerii Innovation Labs au selectat o serie de echipe alături de care au decis să lucreze și cărora le oferă ajutor suplimentar pentru dezvoltarea produselor.

Astfel, Orange îi premiază pe cei de la IntelScale și le oferă loc în programul Orange Fab, Carrefour îi invită la pitch cu board-ul Carrefour și le oferă ajutor pentru implementarea pe piață a soluției celor de la Syncrobots, BRD îi susține pe cei de la franc, OMV Petrom i-a premiat pe cei din echipa ElectronikTools, susținându-le participarea la Techsylvania, iar Medicover îi susține pe cei de la MedCal și le susține, de asemenea, participarea la Techsylvania.

Totodată, reprezentantul Medicover i-a invitat la sediul din Polonia, pentru un pitch în fața board-ului companiei pe cei din echipa Visionary (permite diagnosticarea deficiențelor de vedere în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani prin utilizarea unor elemente de gamificare), care s-au numarat printre cele 70 de echipe care au făcut parte din această cohortă.

Cele 18 echipe finaliste ale programului Innovation Labs 2019 sunt:

IntelScale (Timișoara)

Oferă posibilitatea companiilor să își reducă riscul de apariție a unor atacuri cibernetice. Soluția lor folosește multiple surse de informații din companie împreună cu algoritmi de machine learning, pentru realizarea unor automatizări de securitate și raportarea vulnerabilităților în timp real

TrustyCamera (București)

Trusty Camera oferă o soluție facilă de identificare a fotografiilor prelucrate digital. În lumea fake news, Trusty oferă jurnaliștilor, experților, dar și persoanelor care primesc fotografii prin social media, magazine online, social discovery & dating apps sau alte canale, posibilitatea de a verifica dacă fotografia este autentică sau nu. În cazul unei modificări, Trusty Camera va identifica zona editată a fotografiei.

CtrlVR (București)

ctrlVR propune o soluție bazată pe o mănușă și ochelari de realitate virtuală care creează o experiență multisenzorială complexă. Produsul aduce valoare adăugată dispozitivelor actuale, îmbogățind modul în care diferite conținuturi sunt puse la dispoziția utilizatorilor. Dispozitivul are o arie largă de aplicabilitate, dovedindu-se util atât ca mijloc de divertisment în contexte gamificate, cât și ca instrument de învățare sau ca resursă cu valoare comercială.

MedCal (București)

MedCal reprezintă o aplicație digitală ce optimizează modul de organizare a activității în cadrul instituțiilor medicale, spre avantajul pacienților care astfel pot beneficia de un tratament rapid și corect. În primul rând, aplicația eficientizează procesul de planificare a programărilor, oferind posibilitatea pacienților de a beneficia de un consult rapid și reducând durata de așteptare până la realizarea intervenției medicale. De asemenea, MedCal facilitează comunicarea între diferiți medici care monitorizează starea de sănătate a unui pacient, fapt ce contribuie la creșterea calității actului medical.

TeachBit (București)

TeachBit reprezintă o platformă ce își propune să inoveze în domeniul pieței muncii, concepută pentru a fi atât în beneficiul angajatorilor, cât și în beneficiul actualilor angajați sau persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Pe de o parte, angajatorii își pot educa viitorii sau potențialii angajați oferind accesul la materiale de pregătire sau sesiuni de instruire care să contribuie la îmbunătățirea competențelor pe care le caută. Pe de altă parte, persoanele interesate de găsirea unui loc de muncă pot avea acces la resurse care să le faciliteze integrarea pe piața muncii sau la diferite informații ce pot fi valorificate în direcția dezvoltării personale sau profesionale.

Velum (Sibiu)

Velum este un sistem IoT care sincronizează deschiderea draperiilor cu programul de somn al fiecăruia. Cu Velum, utilizatorii renunță la tentația de a folosi funcția snooze a alarmei, îmbunătățindu-și calitatea somnului indiferent de ritmul de viață pe care îl adoptă.

CNEO (Cluj)

Echipa CNEO își propune digitalizarea la distanță a întregului proces de recuperare medicală pentru pacienții clinicilor de kinetoterapie. Produsul propus îmbină utilizarea unei aplicații software, ce folosește algoritmi de machine learning, cu folosirea unor senzori medicali, cu scopul de a ușura procesul de recuperare

Oncochain (Timișoara)

OncoChain are scopul de a îmbunătăți calitatea actului medical în cazul pacienților cu probleme oncologice, prin crearea unui cadru care să faciliteze oferirea unor servicii medicale centrate pe pacient și bazate pe rezultate clinice riguroase. Produsul reprezintă o soluție pentru managementul clinic al pacienților și include totodată o platformă de centralizare, raportare și gestionare a informațiilor medicale, cu potențialul de a genera date ce vor putea fi utilizate în cercetarea fundamentală. Nu în ultimul rând, produsul poate fi integrat cu soluții de prevenție și monitorizare a stării de sănătate.

NotThisTimePal (Iași)

NTTP reprezintă o extensie a browser-ului Chrome care permite utilizatorilor să identifice cel mai bun preț pentru produsele pe care le caută. Astfel, printr-un singur click pe imaginea unui produs, cumpărătorii pot avea acces la cele mai avantajoase oferte comerciale.

franc

franc este un asistent financiar inteligent accesibil în aplicațiile de messaging. Odată înregistrat și conectat la băncile la care utilizatorul are conturi deschise, franc va analiza comportamentul financiar al acestuia și îi va oferi recomandări și statistici personalizate pentru a-și îmbunătăți situația financiară, a economisi mai mult și a cheltui mai inteligent.

Mony (Cluj)

Mony este o aplicație ce permite utilizatorilor să aibă o evidență a cheltuielilor zilnice, cu scopul de a-i ajuta să-și gestioneze mai bine bugetul personal sau familial. Cu alte cuvinte, produsul se dovedește folositor tuturor celor care urmăresc să economisească bani, oferind informații agregate privind comportamentele de consum care contravin intereselor, obiectivelor sau principiilor de viață asumate de către utilizator.

AntiFragile (București)

AntiFragile reprezintă o etichetă inteligentă ce permite monitorizarea de la distanță a stadiului și situației produselor pe tot parcursul procesului de transport. Dispozitivul oferă furnizorilor sau clienților posibilitatea de a accesa, în timp real, o serie de informații privind locația în care se găsesc produsele de interes. De asemenea, eticheta furnizează date ce descriu îndeosebi calitatea manevrării produselor caracterizate de un nivel ridicat de fragilitate.

Startup-ul românesc AntiFragile, creat de un fost participant la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life, s-a numărat și printre finaliștii competiției de pitching de la Eu Startups Summit. Poți să afli mai multe despre soluția pe care o propun din acest material.

BeOnTime (București)

BeOnTime este o soluție ce îmbunătățește timpul de așteptare, fluxul pasagerilor și calitatea călătoriilor în transportul în comun, prin orare și rute actualizate, tranzacții facile și oferte comerciale relevante bazate pe locație.

Heimidall (București)

Heimdall îmbunătățește consumul electric printr-o soluție hardware, cu un algoritm de Machine Learning ce identifică și optimizează amprentele digitale și obișnuințele de consum, atât pentru distribuitori, cât și pentru consumatori.

Knosis.ai (București)

Knosis oferă o soluție facilă de obținere a bazelor de date pentru Machine Learning, implicând categorii sociale diverse. Knosis permite generarea unor date echivalente prin randarea unor obiective în VR și codarea umană a datelor (fotografii, filme) printr-o platformă ce alocă eficient sarcinile către operatori din categorii sociale diverse.

Syncrobots (București)

Syncrobots oferă un robot de curățenie automatizată în fabrici și alte spații de producție, optimizând costurile, riscurile de accident și acuratețea igienei în spațiile industriale.

VerneAR (Cluj)

VerneAR utilizează tehnologia realității augmentate pentru a oferi participanților la evenimente o experiență inedită.

EKT (București)

ElectronikTools optimizează bucătăriile din benzinăriile high-end digitalizând informațiile privind ingredientele, stocurile și procesele, susținând performanța și motivația, atât pentru personalul recent angajat, cât și pentru angajații cu experiență.