Din martie 2018 au fost numărate 1.166 hub-uri și spații de Coworking (independente sau afiliate cu rețele globale precum Fab Lab sau Impact Hub) în Ariile Urbane Funcționale (orase cu mai mult de 50.000 locuitori) din CEE, iar noi spații se deschid in fiecare lună în toată regiunea: statele UE (Austria, Bulgaria, Estonia, Cipru, Croaţia, Grecia, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia), cele din Balcanii de vest (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia), dar şi asupra Bielorusiei, Republicii Moldova şi Ucrainei.

Raportul conține 8 hărți detaliate cu diverși indicatori și corelația dintre aceștia: Produsul Intern Brut, Dezvoltarea urbană, Aeroporturi, Centre universitare, Distribuția și densitatea spațiilor de Coworking etc.

Iată și raportul spațiilor de coworking din Moldova realizat de Fab Lab Iași.

Fenomenul de coworking este de asemenea un liant socio-profesional care previne izolarea freelancerilor care de cele mai multe ori lucrează de acasă, și care duce la creșterea calității a muncii depuse. Mai mult decât atât, a avea antreprenori și freelanceri în același spațiu comun, duce la stimularea sentimentului de antreprenoriat prin intermediul diferitelor sesiuni, evenimente și workshop-uri cu diferite topicuri care au scopul de a crește fluxul de informații pentru cei care vor să dezvolte și să implementeze o idee.

Fab Lab Iași, situat în partea de est a României, are o suprafață de peste 700 mp și oferă diferite scenarii pentru utilizarea flexibilă a spațiului (zone de compet iție, colaborare, spațiu de producție, săli de învățământ, spații pentru conferințe video și personal birouri). Spațiul funcționează ca o platformă independent care reunește inovația și comunitatea tehnologică din Iași.

Una din cele mai recente inițiative a fost punerea în funcțiune a unui Tramvai Coworking, dotat cu internet wireless gratuit, prize pentru încărcare laptopuri și telefoane mobile, biblioteca din tramvai cu reviste PIN Magazine și cărți de specialitate, scaune retapitate, dar și un preview asupra acestui raport despre spațiile de coworking din Europa Central și de Est.

Coworking Report PIN Maps by Vlad Andriescu on Scribd