Lectură de 2 min

Cavalerul Cardului Negru: Cum plătești online în siguranță și de ce e mai bine

Abonează-te pe  
În această perioadă plățile online sunt singura modalitate sigură prin care poți să te bucuri de site-urile tale favorite și să cumperi online. În al treilea episod al seriei „Cavalerul Cardului Negru” powered by Revolut vorbim despre avantajele plăților online și cum poți să te aperi.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Ești în casă zilele acestea. Navighezi pe internet, iar pe Facebook descoperi o reclamă care te-a țintit la fix. Sunt exact sneakerșii pe care ți-i doreai de multă vreme. Dar ai auzit toate sfaturile date din bătrâni: e periculos să cumperi de pe internet. Dacă ți se fură datele cardului? Dacă ți se iau banii și nu-i mai vezi? Dacă rămâi în picioarele goale?

Povestea sună mereu așa. Un om care dorește ceva. E pasiunea noastră umană. Dorința, mai mult decât nevoia. Pe un site introduci datele cardului, dar acolo lucrurile pot sta în nenumărate feluri. Ca și cum ai intra pe stradă într-un magazin fals. Cum să te aperi? Poți să te mai aperi? În fața inventivității criminale, suntem doar niște praf de stele.

Cum te protejezi când folosești cardul?

Când vine vorba de tranzacțiile online e normal să ai o frică. Dacă nu ai mai făcut asta, nu știi cum se transferă banii, ce măsuri de siguranță sunt luate. Dar să plătești cu cardul online nu e numai măsura mai responsabilă, mai ales că schimbul de cash înseamnă și schimbul de bacterii, dar și metoda cea mai rapidă. Comanzi, iar curierul livrează direct la tine, fără să mai ai grija banilor din portofel.

Cum distrugi mitul pericolului plăților cu cardul? În primul rând, trebuie să iei măsuri de siguranță. Verifică mereu magazinul online de pe care cumperi. Trebuie să aibă datele de contact disponibile pe site și adresa să aibă https, adică site-ul are protocoale de securitate pentru a proteja datele personale ale oamenilor.

De asemenea, fiecare site are un procesator de plăți și poți verifica dacă aceștia sunt în regulă și au și 3D Secure pentru a verifica tranzacția. Majoritatea procesatorilor de plăți sunt cunoscuți, dar verifică dacă toate datele lor sunt în pagina de plată.

Ai grijă și la email-urile primite, ca nu cumva acestea să fie de phishing. Phishing înseamnă ca un hacker să încerce să impersoneze o entitate legitimă, cum ar fi Revolut sau un procesator de plăți. Atenție, nimeni nu-ți va cere schimbarea datelor personale cu un răspuns la mail sau introducerea datelor de card, inclusiv codul de securitate, într-un text din email ci o va face într-un mod sigur. Dacă nu ești convins, nu răspunde.

Hai să vorbim și despre ce metode prevenție ai dacă folosești aplicația sau cardurile Revolut. În primul rând, așa cum ți-am povestit și în episoadele anterioare, poți să te duci în secțiunea Carduri a aplicației tale Revolut și să activezi sau nu opțiunea de plăți online. Asta îți va oferi un strat suplimentar de siguranță în caz că nu vrei să riști ca datele tale să fie folosite de infractorii cibernetici. Dacă vrei să faci cumpărături, intri în aplicație și activezi opțiunea.

De asemenea, în aplicație ai opțiunea de card virtual de unică folosință. Practic, legi acest card la contul tău, plătești o singură dată și apoi datele lui se schimbă. Astfel, nu poate fi folosit de mai multe ori. E important de știut că, în cazul în care faci un retur, poți primi banii înapoi fără probleme chiar dacă ai plătit folosind un card virtual de unică folosință, care acum nu mai există. Asta pentru că atunci când face rambursul, comerciantul returnează banii în contul tău, și nu pe cardul legat direct la el.

În plus, aplicația are un sistem antifraudă numit Sherlock ce identifică activitatea suspectă și 3D Secure pentru tranzacții securizate.

Abonează-te pe  


Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: