Anul 2020 a fost definit de pandemia de COVID-19, care ne-a schimbat viața din toate punctele de vedere. Starea de urgență, izolarea, carantina și măsurile luate de autorități pentru a preveni răspândirea virusului, ne-au impus un nou stil de viață.

Bookingham, împreună cu echipa SRD Media, a efectuat câteva analize pentru a observa comportamentul românilor într-un an „altfel”, iar acum au analizat preferințele românilor în ceea ce privește mâncarea.

Datele arată că în topul preferințelor culinare ale românilor este pizza. Numărul accesărilor pentru acest fel de mâncare în regim takeout a crescut cu 33% față de anul precedent, de la 1,692,490 la 2,258,260.

Locul al doilea ne confirmă că românilor le plac burgerii, drept pentru care i-au comandat și acasă. Anul 2020 a înregistrat o creștere de 146% pentru numărul de căutări al acestui fel de mâncare, față de cele 211,750 de accesări din 2019.

Deși cu o scădere de 5% față de anul 2019, „meniul zilei” s-a păstrat în top 3 căutări ale românilor când și-au comandat de mâncare în 2020.

Datele arată că mâncarea de tip fast-food rămâne în topul preferințelor românilor, indiferent de vremurile în care trăim. Ba mai mult, pandemia și lockdown-ul din anul 2020 au contribuit la creșterea comenzilor de mâncare tip fast-food în regim takeout.

Bătălia pentru locul fruntaș la numărul de căutări s-a dat între giganții din industrie – KFC și McDonald’s – care au înregistrat împreună 5,666,130 de căutări pe food delivery. KFC a arătat o creștere de 51% în 2020, în timp ce McDonald’s a fost cu 49% mai căutat de români, comparativ cu 2019.

O mare parte din comenzile pentru pizza de care am vorbit mai sus au fost pregătite de Pizza Hut, care s-a situat pe locul 3 în acest top.

Cine ți-a livrat mâncarea la ușă?

Odată ce numărul comenzilor de mâncare în rândul românilor a crescut, inevitabil au apărut și tot mai mulți livratori pe piață, care să facă față cererii extinse. Servicii de food delivery precum Glovo, Tazz by Emag, Uber Eats sau Bolt Food au făcut curse între restaurantele preferate și casele românilor pe tot parcursul anului 2020, inclusiv în cadrul stărilor de alertă și urgență.

Cel mai căutat serviciu de livrare mâncare a fost de departe Foodpanda, care a înregistrat în anul 2020 aproape 1,500,000 de accesări pe Google – cu 54% mai mult decât în anul precedent. Nu departe s-a situat Glovo, cu 1,103,920 de căutări în regim home delivery. Creșterea a fost una imensă față de anul 2019 – cu 136% mai mulți români au fost interesați de serviciile lor.

Creșterea surprinzătoare a companiei Glovo din anul 2020 – un plus de 136% în numărul accesărilor – se datorează și opțiunii de shopping online pe care au oferit-o clienților. În acest fel, românii au putut să își umple coșul în mod virtual, direct din aplicație, pentru ca mai apoi cumpărăturile să le fie livrate direct la ușă.

În cadrul acestui studiu, echipa Bookingham a colaborat cu specialiștii de la SRD Media pentru a analiza interesul românilor în domeniul comenzilor de mâncare online. Au fost extrase date legate de căutările românilor pe Google, utilizând Keyword Planner, în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020. Au fost analizate atât cuvintele și frazele folosite de români, cât și numărul total de căutări pe food delivery, și în română, și în engleză.