Lectură de 3 min

Ce au în comun 8 martie și economia? Despre rolul și importanța femeilor în business

Abonează-te pe  
În fiecare an, cu ocazia zilei de 8 martie avem ocazia să discutăm despre femei în business. Este depășită oare, în 2025, această temă despre rolul pe care îl ocupăm în societate și în economie?
Ce au în comun 8 martie și economia? Despre rolul și importanța femeilor în business

Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro

Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.

Urmărește specialiștii!

Opinie semnată de Elena Oancea, co-CEO Goldbach Group


Anul trecut, The World Economic Forum estima că mai sunt necesari încă 134 de ani pentru a depăși inegalitățile dintre genuri, dacă se păstrează evoluția de până acum. În plus, în contextul actual, cu subiecte presante care ocupă agenda publică, discuția despre accesul femeilor în poziții de conducere pare să-și piardă din urgență.

Aș dori să reamintesc doar două motive pentru care este important să continuăm să discutăm și să promovăm accesul egal al femeilor la oportunități. În primul rând, pentru că este un drept fundamental și, în al doilea rând, pentru că prezența femeilor în business deblochează un potențial economic semnificativ.

Femeile sunt acționare în aproape jumătate dintre companiile active din România, care au o cifră de afaceri de peste 10.000 de lei, conform unui studiu realizat de Impact Hub și Bravva Angels. Rata medie a profitului net a companiilor cu acționariat în totalitate feminin este aproape dublă față de a celor cu acționariat exclusiv masculin, 15% vs. 8,3%. În același timp însă, cifra de afaceri totală a companiilor cu acționariat feminin a fost de 82 miliarde de euro în 2021, mai exact doar 21% din totalul veniturilor raportate în acel an.

Aceste date mă fac să mă gândesc la cât de mult am avea de câștigat economic, dar și din punct de vedere al diversității perspectivelor, dacă am sprijini femeile pentru a avea o contribuție mai mare în economie.

În așteptarea zilei de 8 martie, mi-am propus un scurt exercițiu de reflecție: o selecție de cinci obiceiuri care m-au ajutat cel mai mult în cei 20 de ani de antreprenoriat. Împărtășesc experiența mea celor care se află la începutul călătoriei antreprenoriale, în speranță că le va servi drept inspirație.

Totodată, 8 martie reprezintă și un moment potrivit pentru a ne reaminti că este important să menținem deschisă discuția despre valoarea economică a femeilor în business, chiar și în aceste vremuri complexe.

  1. Am conștientizat rapid că relațiile sunt esențiale pentru dezvoltare. Am acordat timp și atenție oamenilor din jurul meu. Așa am câștigat clienți, oameni care m-au sprijinit de-a lungul carierei mele, colegi și desigur, prieteni. Sprijinul lor capătă multe forme, de la inspirație, cunoaștere, o idee, o recomandare sau pur și simplu o încurajare la momentul potrivit. Succesul în business este în primul rând despre echipă și puterea unei comunități.
  2. Îmi testez ideile. Înainte de fiecare pas în business, mă pregătesc și mă documentez cu atenție și seriozitate. Totuși, de câte ori am ocazia, pentru a obține perspective diferite și pentru a testa forța ideilor mele, discut despre proiectele și intențiile mele cu partenerii și colaboratorii mei.
  3. În business stabilitatea înseamnă creștere continuă, te adaptezi constant sau riști să devii irelevant în mediul economic. Cum știu dacă decizia pe care urmează să o iau este corectă? Beneficiile trebuie să fie mai mult decât financiare: numărul de oameni în viața cărora obțin un impact pozitiv, câștigul de expertiză și competență, valoarea parteneriatului pe termen lung și capitalul reputațional.
  4. Inițiez și încerc lucruri noi, într-un ritm susținut. Cred că această orientare strategică m-a pregătit mai bine să îmi calculez riscurile și să mă adaptez la situații noi. Creșterea mea ca antreprenor a fost constantă și cred că spiritul de inițiativă a avut o contribuție majoră.
  5. Studiez domenii și piețe diverse. Ca lider, poate că cele mai importante trăsături sunt spiritul critic și filtrul personal, care ajută liderii să întrevadă oportunități, să prioritizeze și să își mențină direcția într-un mediu zgomotos. Pur și simplu, nu există o scurtătură pentru asta. Trebuie să înțeleg cum evoluează societatea, care sunt problemele din diverse comunități și ce tendințe pot deveni relevante pentru viitor. De aceea, citesc continuu, discut cu oameni din diferite domenii, studiez piețe cât mai diverse, urmăresc activitatea experților din industrie și particip la evenimentele cheie din industriile în care activează companiile pe care le conduc.

La final, vă invit să treceți în revistă, acum la început de primăvară, obiceiurile care credeți că vă pot influența traseul antreprenorial. Vă îndemn să vă gândiți – cum ar arăta o Românie în care femeile ar avea o reprezentare corectă la nivelurile cele mai înalte, în business și elaborarea politicilor publice?


În cei peste 20 ani de antreprenoriat, marcați de dezvoltarea a numeroase proiecte flagship în design interior, Elena Oancea a transformat companiile pe care le-a condus în lideri de piață. În prezent, Elena gestionează strategia de consolidare și dezvoltare a Goldbach Group, cu accent pe două divizii prioritare la nivel de grup pentru următorii ani, K2 Retail Properties și K2 Design Lab.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: