Dentons, cea mai mare firmă de avocatură din lume, a efectuat un sondaj în rândul liderilor de afaceri globali cu privire la utilizarea IA de către organizațiile lor, precum și asupra riscurilor și oportunităților prezentate de aceste tehnologii. Rezultatele sondajului arată că afacerile din întreaga lume recunosc numeroasele beneficii ale inteligenței artificiale, cum ar fi economisirea de timp prin automatizarea proceselor, generarea rapidă a informațiilor necesare luării deciziilor prin analiza volumelor mari date și reducerea numărului de erori umane în procesarea informațiilor, evidențiind în același timp următoarele motive de îngrijorare:

  • 81% au menționat protecția datelor cu caracter personal ca fiind o preocupare semnificativă, însă doar 55% dintre companii au politici de protecție a datelor, atât pentru cele datele cu caracter personal, cât și pentru cele fără caracter personal.
  • Doar 19% dintre companii au o strategie sau linii directoare cu privire la utilizarea IA, ceea ce înseamnă că tehnologia este implementată fără a lua în considerare riscurile, legislația relevantă aplicabilă sau controalele interne necesare pentru a se asigura că este implementată și administrată cum se cuvine.
  • 80% dintre liderii de afaceri raportează incertitudini cu privire la departamentul sau persoanele responsabile pentru deciziile, dar și pentru omisiunile făcute de sistemele IA.
  • 57% își manifestă îngrijorări cu privire la potențialul de discriminare care decurge din utilizarea sistemelor IA.
  • În funcție de domeniul de drept, între 55% și 75% din respondenți nu sunt familiarizați legislația națională care se aplică sistemelor IA, iar 63% nu știu ce organism public reglementează domeniul respectiv.
  • Companiile așteaptă ca autoritățile de reglementare să ofere urgent mecanisme de protecție cu privire la utilizarea IA în raport cu confidențialitatea (61%), protecția consumatorilor (52%), răspunderea penală (46%) și proprietatea intelectuală (45%).

”IA a devenit parte din viața de zi cu zi, iar companiile o îmbrățișează cu optimism, elaborând strategii de creștere ce încorporează această tehnologie aflată într-o dezvoltare accelerată”, a declarat Giangiacomo Olivi, Codirector al Departamentului Dentons Europa pentru Confidențialitatea Datelor și Securitate Cibernetică, Proprietate Intelectuală și Tehnologie.

”Cu toate acestea, la nivel internațional, liderii de afaceri încep să pună întrebări serioase cu privire la mecanismele responsabile pentru buna guvernare, reglementare și conformitate. Trebuie să începem urgent un dialog cu privire la măsurile necesare pentru a proteja afacerile, clienții, acționarii și comunitățile. Prin publicarea sondajului realizat de Dentons cu privire la IA, facem un apel la elaborarea unui sistem de „algoretică”, astfel încât să poată fi instituite sisteme de control și măsuri de echilibru potrivite. Considerațiile morale trebuie să devină o parte integrantă a dezvoltării tehnologiilor de IA, echilibrând obiectivele de afaceri cu atenția acordată oamenilor.

Sondajul Dentons cu privire la utilizarea IA s-a desfășurat în luna septembrie 2021, online, cu participarea a 209 lideri de afaceri din toată lumea. Rezultatele au fost completate cu 698 de răspunsuri suplimentare, provenite din sondaje LinkedIn.

Acest sondaj stă la baza Ghidului Dentons pentru Inteligență Artificială 2022, care prezintă perspectiva avocaților Dentons asupra problemelor juridice și de reglementare cu care vor trebui să se confrunte companiile care utilizează AI. Ghidul este însoțit de rezumate ale strategiilor guvernamentale și ale evoluțiilor aspectelor de reglementare din Europa, Canada, China, India, Israel și Statele Unite.