În acest context, lansează în cadrul sistemului ASiS ERP o funcționalitate care permite generarea declarației 406 (SAF-T). Documentul conține informații despre întreaga contabilitate a unei companii.

Începând cu luna ianuarie a acestui an, s-a introdus un nou standard de raportare a datelor către sistemul fiscal românesc, mai exact prin introducerea Declarației 406. Fișierul de control fiscal (SAF-T) devine obligatoriu, etapizat și diferit, în funcție de categoria din care contribuabilii fac parte. Aceste modificări vizează într-o primă etapă marii contribuabili, iar într-un pas ulterior și cei mici și mijlocii vor fi nevoiți să depună noua declarație.

Alfa Software iese în întâmpinarea nevoilor companiilor în procesul de digitalizare a transferului de informații contabile către autoritățile fiscale și oferă acestora posibilitatea de a genera declarația chiar prin intermediul instrumentului AsiS ERP.

„Ne bucurăm să vedem pașii parcurși de autorități spre simplificare prin digitalizare a relației cu mediul privat. Ne alăturăm acestui demers, deoarece transformarea digitală a companiilor românești este una dintre prioritățile companiei Alfa Software. Începând de azi, declarația 406 (SAF-T) poate fi generată direct din soluția noastră de management, ASiS ERP și transmisă mai departe către ANAF”, a declarat Cristian Gabriel Pavel, Director General Alfa Software.

Când se depune declarația 406

Contribuabilii au obligația să depună D406 lunar sau trimestrial, urmând perioada fiscală aplicabilă pentru taxa pe valoare adăugată, iar cei care nu sunt înregistrați în scopuri de TVA vor depune trimestrial fișierul SAF-T.

Potrivit Ghidului Contribuabilului, perioada de depunere pentru D406 diferă în funcție de categoria de contribuabili din care face parte compania căreia îi revine obligația de raportare SAF-T:

• Contribuabilii mari – obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la 1 ianuarie (pentru cei încadrați în categoria mari contribuabili la data de 31 decembrie 2021)

• Contribuabilii mijlocii – obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la 1 ianuarie 2023 (pentru cei încadrați la categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021)

• Contribuabilii mici – obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2025 (pentru cei încadrați la categoria contribuabili mici la data de 31 decembrie 2021)

Nedepunerea SAF-T la termenele prevăzute de lege atrage contravenții cu valori între 1000 și 5000 lei, iar completarea incorectă sau cu date incomplete presupune amenzi între 500 și 1500 lei.

Alfa Software, companie IT românească cu 25 de ani vechime

Alfa Software este o companie de IT cu capital privat românesc, cu o vechime de 25 de ani pe piață. Compania are sediul central în Cluj-Napoca, punct de lucru în Zalău și acoperire națională prin parteneri.

Compania este furnizor de soluții ERP simple și practice, aplicații intuitive, ușor de folosit, modulare și customizabile, care cresc randamentul business-ului prin digitalizare. Echipa de programatori care dezvoltă și implementează sistemul ASiS are experiență de peste 15 ani pe produs.

În prezent, compania are peste 600 de clienți și dezvoltă sisteme ERP pentru 5 verticale majore de business: producție, servicii, reciclare, distribuție și retail. Printre principalii clienți ai companiei se numără Cemacon, Brikston Leier, Ortoprofil, Deltamed, Arobs, Ardealul, Tirrena Scavi, Team Montage, Nova Grup, MG Tec Industry.