La nivel mondial, numărul adulților seniori și mai în varstă care desfășoară activități independente depășește pe cel al adulților tineri, ceea ce sugerează faptul că persoanele cu varsta de peste 50 de ani au un rol important de jucat în economiile din întreaga lume - potrivit raportului Senior Entrepreneurship de GEM.
Conform acestui raport, 18% dintre seniori (adulții cu varste cuprinse între 50 și 64 de ani) și 13% dintre varstnici (65 - 80 de ani) au o activitate indepentă, în comparație cu doar 11% dintre adulții tineri (18 - 29 ani). 18% dintre antreprenorii de varstă medie (30 – 49 ani) sunt lucrători independenți. Cu toate acestea, programele de susținere a antreprenoriatului sunt, în cea mai mare măsură, orientate către tinerele generații. Raportul sugerează că susținerea antreprenorilor mai în varstă ar putea contribui la stabilitatea economică - în special în economiile unde antreprenoriatul seniorilor este slab reprezentat.
Statisticile antreprenorilor experimentați
La nivel regional, antreprenoriatul seniorilor, adică la nivelul persoanelor cu varsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, este cel mai scăzut în Europa : 6% în ceea ce privește intenția antreprenorială (definită ca procentul din populația adultă care dorește să înceapă o afacere în următorii trei ani) și 4% privind activitatea antreprenorială în stadiu incipient (cei care au pornit o afacere cu o vechime mai mică de 42 de luni).
Proporția de antreprenori seniori este cea mai mare în Africa sub-sahariană (35% pentru intenția antreprenorială și 19% pentru întreprinzătorii care se află în stadiul incipient) și în America Latină și Caraibe (27% pentru intenția antreprenorială și 14% pentru întreprinzătorii care se află în stadiul incipient %). Aceste cifre sunt în concordanță cu rezultatele rapoartelor anterioare ale GEM, conform cărora antreprenoriatul înregistrează niveluri ridicate în economiile bazate pe factorii de producție (factor-driven economies) unde, de cele mai multe ori, întrreprinderile se creează cu abilități mai reduse și bani puțini.
Raportul special GEM privind antreprenoriatul seniorilor se bazează pe datele privind activitatea antreprenorială în 104 țări, informații colectate între 2009 și 2016. Eșantionul cuprinde 1 540 397 de adulți cu varste cuprinse între 18 și 80 de ani, din cinci regiuni ale lumii - Africa Subsahariană (SSA), Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA), Asia de Sud-Est (SEA), America Latină și Insulele Caraibe (LAC) și țările europene (ECC).
„Succesul antreprenorial și prosperitatea nu au limite de varstă“, spune Mike Herrington, director executiv al GEM. „În timp ce, în mod tradițional, ne reprezentăm antreprenoriatul ca pe angajamentul unui tanăr, datele ne arată că, în multe aspecte, persoanele în varstă sunt o forță antreprenorială semnificativă. Însă acest segment de varstă este în mare măsură o resursă omisă sau subevaluată ".
Antreprenorii nu sunt povară pentru societate
„Este mai puțin probabil ca un adult în varstă care desfășoară o activitate independentă să devină o povară financiară pentru societate, pentru că el contribuie la economia țării respective dacă plătește taxele și rămane activ din punct de vedere economic. În plus, există mai multe șanse, decat în cazul omologilor lor mai tineri, ca antreprenorii seniori să angajeze mai mult de cinci persoane. Așadar, ei creează locuri de muncă nu numai pentru ei, ci și pentru alții”, observă Thomas Schøtt.
Beneficii economice suplimentare rezultă din faptul că seniorii și persoanele în varstă care acționează ca investitori informali au tendința de a investi mult mai mulți bani, comparativ cu adulții mai tineri. La nivel mondial, aproape două treimi (63%) dintre investitorii de varstă mai înaintată investesc mai mult decat media. În același timp, în toate stadiile de dezvoltare a activității, antreprenorii varstnici declară un nivel mai ridicat de satisfacție cu privire la viața și la munca lor, în comparatie cu salariații de aceeași varstă. Acest lucru se traduce printr-o sănătate mai bună și mai puține cereri de plasament în programe de asistare socială.
Schøtt afirmă că aceste rezultate sunt importante pentru economiile care luptă cu spectrul poverii pe care o aduce îmbătranirea populației. „Cu aproximativ 16% din populația lumii de 55 de ani și peste, subiectul activității antreprenoriale la aceste varste mai avansate afectează direct mai mult de 1,2 miliarde de oameni”, a spus el. „Lumea începe să înțeleagă modul în care antreprenorii seniori, cu bogata lor experiență de muncă și de viață, rețele dezvoltate și dorința de a rămane productivi constituie o resursă uriașă care este neexploatată. Este timpul să nu ne mai gandim la această categorie demografică ca la o răspundere, ci să îi recunoaștem ca fiind activi și să facem în așa fel încat să ajutăm la înlăturarea barierelor din calea dezvăluirii potențialului lor. Este absolut necesar ca guvernele să creeze cadre novatoare, inter-agenții, pentru a mobiliza resursele, a cataliza gandirea strategică, a prioritiza o nouă politică și a realiza cercetări aplicate cu scopul de a avansa în acest sens".