5G Online Challenge e o competiție pentru startup-uri și nu numai pentru soluții care folosesc infrastructura 5G sau Internet of Things. Te poți înscrie la acest link.


Tehnologia 5G apare pe scară largă în toată lumea, iar implicațiile sale se duc dincolo de viteza rețelei pentru utilizatorii simpli. Afacerile pot dezvolta noi tehnologii și digitaliza domenii întregi.

Astăzi vrem să-ți arătăm mai clar ce fel de proiecte sunt acceptate pentru a te putea înscrie sau pentru a avea inspirație pentru a dezvolta noi produse tehnologice.

Lista nu e una exhaustivă și modul de implementare pentru tehnologii bazate pe 5G este divers. Așadar, orice idee ai poți să aplici cu ea în primul rând pentru a o valida alături de specialiștii Orange și nu numai.

Pentru mai multe detalii poți urmări webinarul 5G Online Challenge pe care l-am realizat alături de reprezentanții Orange România. Linkul către el este aici.

Găsești înregistrarea webinarului la finalul acestui articol.

Deadline de aplicare 5G Online Challenge

5G Online Challenge cheamă startup-uri și inovatori cu proiecte în curs de realizare pentru a putea fi accelerate prin intermediul celor puse la dispoziție de Orange. Înscrierile la concurs au loc între 27 august și 1 noiembrie, iar concursul se desfășoară până pe 24 noiembrie.

Cei care se înscriu trebuie să aibă un produs sau un concept de produs bazat pe tehnologiile 5G ori Internet of Things.

Orange se uită spre produse din domenii precum securitate cibernetică, mobilitate, retail, smart city, media, entertainment, educație digitală.

Avantajul competiției e că proiectele câștigătoare vor fi admise în Orange Fab, unde vor primi susținere pentru dezvoltarea proiectelor pilot și distribuirea lor către clienți locali sau internaționali Orange. De asemenea, vor putea începe colaborări pe termen lung cu Orange inclusiv prin implicarea în proiectele de cercetare Horizon 2020 și Horizon Europe.

Ce fel de proiecte pot să se înscrie?

Orange se uită la o serie de domenii generale, dar și la mai multe moduri prin care poate fi aplicată tehnologia 5G. Iată câteva detalii despre acestea.

  • Securitate cibernetică: poți dezvolta servicii ce întăresc încrederea consumatorilor în serviciile digitale. Pe măsură ce tehnologia 5G se dezvoltă, lumea se îndreaptă către o conexiune permanentă, atât între dispozitive de comunicare, cât și între cele industriale. Apar aplicații pentru orașe, fabrici și consumatori casnici, așa că va fi nevoie de securitate cibernetică dezvoltată.
  • Realitate augmentată și realitate virtuală: aceste domenii în ascensiune în ultimii ani au trecut de la o simplă distracție la o posibilă aplicabilitate în domenii importante cum ar fi sănătatea. Dacă pe tehnologiile actuale, acestea sunt limitate de latența rețelelor, în viitor acestea se vor dezvolta. Ele produc o cantitate enormă de date, la fel ca și serviciile de conținut digital on-demand. După cum bine ții minte, la începutul pandemiei serviciile de filme on-demand au redus calitatea conținutului tocmai pentru a nu pune presiune pe rețele. Așadar, dacă ai proiecte de realitate augmentată sau realitate virtuală poți aplica.
  • Serviciile medicale pot fi un focus al 5G Online Challenge. Numeroase startup-uri dezvoltă acum soluții de diagnostic la distanță, transfer de imagini în timp real și monitorizare de la distanță. Modul în care se face medicină e transformat radical de către capacitatea rețelei, iar 5G va permite o lume unde doctorii vor putea colabora între ei indiferent de geografie, vor putea să folosească realitatea augmentată pentru operații de precizie, iar dezvoltarea chirurgiei robotice va permite doctorilor de la celălalt capăt al lumii să facă operații în România. Iar în această zonă poate fi o oportunitate pentru dezvoltarea de produse.
  • Serviciile financiare au trecut de momentul de digitalizare și se îndreaptă spre cea în care vor fi omniprezente în viața noastră pe toate dispozitivele. Dacă astăzi putem plăti cu smartphone-ul sau cu ceasul inteligent, pe viitor se vor putea dezvolta aplicații financiare care să fie interconectate mereu cu noi, cu ajutorul latenței scăzute a rețelelor 5G. În plus, peste doar câțiva ani vor existe mașini care vor discuta cu mașini, cu ajutorul inteligenței artificiale. Vom putea plăti din automobil doar pentru că trecem geografic pe lângă un anumit loc, vom putea să ne facem cumpărăturile pe drum, iar integrarea aceasta a serviciilor financiare va cere un transfer de date permanent.
  • Soluțiile ce rezolvă managementul numerelor mari de obiecte conectate sunt la mare căutare în momentul de față pentru că în viitorul apropiat va fi nevoie de soluții digitale pentru a putea administra o flotă uriașă de obiecte conectate care sunt proprietatea unei companii sau a unei municipalități. Cu ajutorul senzorilor și obiectelor conectate se vor putea dezvolta mai bine industriile și orașele, dar e nevoie de startup-uri care să facă acest lucru, iar unele au apărut deja.

Alte metode prin care poți aplica tehnologia 5G ar fi:

  • Îmbunătățirea planificării și alocării resurselor de rețea. Dacă vrei să afli mai multe despre tot ce înseamnă network slicing și alte exemple și oportunități de business te sfătuim să dai click pe acest document.
  • Soluții ce susțin implementarea rețelelor broadband mobile
  • Soluții de infrastructură hardware și software pentru data centere performante

Poți descoperi și alte aplicații în mai multe verticale de business în acest document, care oferă mai multe exemple deja existente la nivel mondial și proiecte de dezvoltare care pot fi o sursă de inspirație pentru tine.