Companie de publicitate digitală AdView a compilat citate din întreaga lume pentru a crea niște postere inspiraționale, într-o serie numită „Ce i-ai spune sinelui tău adolescent?”. Am făcut o selecție scurtă a sfaturilor pe care și le-ar da versiunii lor mai tinere câțiva dintre cei mai cunoscuți lideri din Silicon Valley.

„Inteligența nu este unidimensională și nu este la fel de importantă precum credeam atunci că este.”

Acesta a fost răspunsul lui Bill Gates când a fost întrebat, în cadrul Reddit AMA, ce sfat i-ar da tânărului lui Bill Gates de la 19 ani.

Al doilea cel mai bogat om din lume a adăugat următoarele: „Aș spune că ai putea explora lumea în curs de dezvoltare înainte să ajungi la 40 de ani. Nu eram foarte social la acea vreme, dar nu sunt sigur că există sfaturi care să rezolve asta - poate că trebuia să fiu ciudat și pur și simplu să mă dezvolt.”

„Găsește ceea ce îți place. Fii sigur că poți face orice. Locul spre care te îndrepți nu este un drum drept.”

Întrebarea a fost postată pe Quora, fiind adresată COO-ului Facebook, Sheryl Sandberg, la care aceasta a dat un răspuns detaliat, cu trei sfaturi în loc de unul.

Găsește ceea ce îți place. Când crezi în ceea ce faci, poți combina pasiunea și contribuția - și acesta este un adevărat dar. Continuă să încerci și vei găsi ceea ce-ți place să faci... și odată ce o vei găsi, vei fi foarte bun la asta.

Fii sigur că poți face orice. Acest lucru este important pentru toată lumea și în special pentru femei. Nu permite nimănui să îți spună că nu poți avea atât o carieră semnificativă, cât și o viață personală satisfăcătoare. Când auzi pe cineva spunând că nu poți face ceva, să știi că poți și începe să găsești o cale prin care s-o faci. Întreabă-te: „Ce aș face dacă nu mi-ar fi frică?”.

Locul spre care te îndrepți nu este un drum drept. Dacă încerci să tragi acea linie, nu doar că vei da greș, dar vei pierde oportunități mari. După cum spune Pattie Sellers, de la Fortune Magazine, carierele nu sunt scări, ci o junglă. Nu trebuie să știi totul. Recomand să adopți două obiective concurente.

„În cele din urmă, un stil de viață mai sănătos mă face mai creativ și îmi permite să gândesc mai coerent.”

Acesta a fost răspunsul simplu al lui Jack Dorsey, cofondator și CEO al Twitter. „Când eram tânăr, nu înțelegeam valoarea exercițiului sau a sănătății și modul în care mi-a afectat intelectul”, a adăugat el. „Cred că mi-a fost util să merg la toate extremele pentru a găsi echilibrul pe care îl am acum, dar aș vrea să mă fi concentrat mai mult pe sănătate în trecut.”

„Veți face greșeli indiferent de ceea ce faceți. Oamenii petrec mult timp concentrându-se pe a nu face greșeli sau regretându-le, dar dar nu trebuie să vă străduiți să aveți dreptate în toate privințele.”

Așa a răspuns Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, la o întrebare pusă în cadrul unei sesiuni de Q&A, în 2015.

„«Nu» este adesea doar linia de start.”

„Și cele mai multe cariere pe care merită să le ai implică destul de multă determinare, voință și pur și simplu momente de «încearcă, încearcă din nou», a adăugat Kathryn Minshew, cofondator și CEO al companiei The Muse.

„Apar probleme. Planurile eșuează. Nu fi dezamăgit atunci când lucrurile nu merg așa cum sperai.”

„Este foarte ușor - în viața personală sau profesională - să reacționezi exagerat, să crezi că problemele arată că ești incapabil sau că proiectul pe care îl faci este sortit eșecului”, spune Justin Rosenstein, cofondator al platformei Asana. „Dar aproape orice angajament implică un flux continuu de dificultăți și greșeli neprevăzute. Cheia succesului este să nu îți faci griji, rezolvă calm fiecare problemă, una câte una, până când atingi rezultatul dorit sau te simți inspirat să începi altul nou. Odată cu experiența, vei învăța să vezi imaginea de ansamblu și nu te vei lăsa influențat de urcușuri și coborâșurile vieții”, a adăugat el.