Ne dorim câteodată să avem puterea de a da timpul înapoi și de a schimba lucrurile pe ici, pe colo, prin locurile esențiale. Odată ce treci de anumite momente cheie din viața ta, este mult mai ușor să-ți dai seama ce ai face diferit pentru ca lucrurile să ia o altă turnură. Din păcate, nu avem posibilitatea de a da timpul înapoi. Însă putem să ne dăm cu părerea despre ce am schimba dacă ne-am întoarce în timp. Și să le spunem celor din jur pentru ca ei să învețe din parcursul nostru.

Pe Entrepreneur.com am găsit câteva lucruri pe care unii dintre cei mai cunoscuți antreprenori și milionari ai lumii și le-ar spune dacă s-ar întoarce în timp, iar perspectiva lor este una cel puțin interesantă.

Recunoaște și apreciază talentul oamenilor din jur.

Avem tendința de a crede că o persoană este inteligentă în momentul în care este în stare să facă aproape orice. Tocmai de aceea este ușor să crezi că dacă ești deștept ai și succes.

Iar dacă s-ar întoarce în timp, Bill Gates și-ar dori să aiba capacitatea de a învăța să recunoască și să aprecieze diferitele talente ale persoanelor din jurul său. ”Uitându-mă în urmă, la momentul în care am părăsit facultatea, pot spune că sunt câteva lucrurile pe care mi-ar fi plăcut să le știu. De exemplu, că inteligența se manifestă în diferite forme. Nu este unidimensională. Și nu este atât de importantă precum credeam”, a spus Gates.

Relaxează-te, totul va fi bine!

Într-un interviu acordat redactorului-șef al ediției britanice a revistei Vogue, Oprah a vorbit și despre sfatul pe care și l-ar da versiunii ei mai tinere. ”Oh, fetițo, dacă ai ști ce te așteaptă”, ar fi spus vedeta de televiziune, și mogulul media, zâmbind și cu mâna pe inimă. ”Mai întâi de toate, mi-aș spune să mă relaxez. Și să nu-mi mai fie teamă. Totul va fi bine. Indiferent ce se va întâmpla, vei fi ok”.

La un moment dat, Oprah chiar a scris o scrisoare către tânăra Oprah de 20 de ani spunând: ”Acesta va fi cel mai mare dar al tău: să știi că există o putere mai mare decât tine și să ai încredere în acea forță care te va ghida”.

Găsește echilibrul între viața personală și cea profesională.

Dacă ar exista posibilitatea de a se întoarce în timp pentru a sta de vorbă cu tânărul Jack Dorsey, CEO-ul Twitter și Square și-ar spune să-și găsească echilibrul între viața privată și cea profesională. ”Când eram tânăr nu am înțeles valoarea sănătății și acest lucru mi-a afectat intelectul. Cred că a fost util pentru mine, până la urmă, să trec prin situații extreme ca să-mi găsesc echilibrul pe care-l am acum, dar îmi doresc să fi fost mai interesat de sănătate în trecut”, afimă Dorsey, care acum are o rutină foarte bine pusă la punct în ceea ce privește viața sa profesională și a adoptat un stil de viață sănătos.

De exemplu, Dorsey se trezește la 5 dimineața, meditează pentru o jumătate de oră și face trei seturi de exerciții de câte 7 minute fiecare. Abia după aceea este gata să-și înceapă ziua de lucru.

Nu trebuie să alegi jobul perfect.

Mark Cuban, antreprenorul și juratul emisiunii Shark Tank (versiunea americană a emisiunii Arena Leilor care rula anii trecuți și la noi), a fost întrebat la un moment dat ce sfat i-ar da tânărului Mark de 20 de ani. ”Nu te stresa. Nu schimba nimic, distrează-te, nu te stresa”, ar fi spus Cuban. ”Nu trebuie să știi ce vei deveni ca adult, nu trebuie să ai răspunsuri pentru toate întrebările, nu trebuie să alegi jobul perfect”.