Acest articol face parte dintr-o serie de materiale prin care vrem să aflăm care sunt dorințele și previziunile mediului de afaceri pentru 2019.

---

În acest context, am stat e vorbă cu o serie de antreprenori de la noi încercând să vedem, din perspectiva lor, ce-și doresc de la mediul de afaceri în acest an și cum văd ei evoluția domeniilor în care și-au construit business-urile, dar și evoluția la nivel macroeconomic.

Primul dintre aceștia este Ionuţ Leahu, doctor stomatolog și fondatorul rețelei de clinici dentare Dr. Leahu.

Ionuț Leahu are 34 de ani, a absolvit Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Carol Davila Bucureşti, apoi a urmat unul dintre cele mai bune programe de master în implantologia dentară – Master Course of Implant Dentistry – în Nurnberg, Germania, precum și multiple cursuri și specializări în țară și în străinătate, pe estetică dentară, endodonție și protetică.

A deschis primul cabinet stomatologic în 2010, iar în acest moment deține o rețea cu șase cabinete în București, Timișoara și Pitești.

Ionuț Leahu - planuri de dezvoltare a afacerii

Planul său este de a deschide 25 de clinici noi Dr. Leahu în următorii 5 ani. ”În anul 2019, vom ajunge la 10 clinici (în prezent, avem 6 clinici în București și la nivel național). Cea mai importantă investiție va fi în clinica-spital de la Cluj, în această vară, care va avea 18 scaune – estimare de investiție totală de 2 milioane euro”, afirmă acesta, adăugând faptul că a lansat pe final de an programul de parteneriere și se așteaptă la o extindere și pe acest plan, având deja primele discuții de alăturare de parteneri externi.

Dorim să păstrăm trendul de creștere din ultimii 7 ani (între 60-100%), cu procente mult peste media pieței (care este de 18-20%). Astfel, putem să facilităm accesul românilor și din afara Bucureștiului la un nivel crescut de calitate a serviciilor, la tehnologie nouă, dar și la eficiență din punct de vedere al timpului. Și, cu un nivel de reprezentativitate în creștere, sperăm să influențăm în bine domeniul nostru, cum aminteam mai devreme”, este planul pe care Ionuț Leahu îl are pentru dezvoltarea rețelei de cabinete medicale în acest an.

Predictibilitatea este foarte importantă pentru noi, în condițiile unui plan clar de extindere pe următorii 5 -10 ani

Însă pentru a realiza ceea ce și-a propus din punct de vedere al business-ului, doctorul Leahu își dorește un mediul de afaceri mai stabil.

Necesitatea predictibilității

Ne dorim stabilitate din punct de vedere al fiscalității pentru a ne putea continua investițiile. Predictibilitatea este foarte importantă pentru noi, în condițiile unui plan clar de extindere pe următorii 5 -10 ani. Vrem, de asemenea, un dialog real cu autoritățile, cu Ministerul Sănătății, pentru reglementarea și alinierea domeniului stomatologiei la cel medical (uniformizarea taxelor, legislație care să asigure într-o mai mare măsură decontarea serviciilor stomatologice de către C.N.A.S, campanie națională de prevenție care să asigure o mai bună sănătate dentară a românilor, inițiative de verificare periodică a stării de sănătate dentară a copiilor de vârstă școlară, măsuri de îmbunătățire a învățământului preuniversitar, universitar și postuniversitar din domeniu)”, declară fondatorul clinicilor dentare Dr. Leahu.

Vrem, de asemenea, un dialog real cu autoritățile, cu Ministerul Sănătății

Previziuni pentru anul 2019

Din punct de vedere macroeconomic, Ionuț Leahu se așteaptă ca în anul 2019 să se mențină tendința de creștere (cu 3-4 procente) și, spre deosebire de anul anterior, în care au fost multiple schimbări de fiscalitate, să fie mai multă predictibilitate, politica fiscală fiind ”ponderată” din punct de vedere al schimbărilor și de contextul politic (alegeri). ”Referitor la impactul noilor taxe impuse companiilor și băncilor, vom vedea rapid în ce măsură va fi influențat bunul mers al economiei”, spune el.

De asemenea, Leahu este încrezător asupra faptului că investițiile vor continua, în mai multe domenii, unele urmând să fie cu valoare adăugată mare. ”Ca și până acum, în domeniul sănătății, va fi, în continuare, deschidere pentru tranzacții. Pe fondul unui sistem de stat insuficient dezvoltat, cu proiecte de infrastructură amânate, vor continua investițiile și achizițiile în domeniul serviciilor medicale private”, este părerea lui Ionuț Leahu.

Referitor la piața serviciilor stomatologice, aproape în totalitate privată, fragmentată și caracterizată tot în procent majoritar de jucători mici (cu afaceri de până în 100.000 euro anual), Leahu consideră că investițiile vor veni din partea jucătorilor mari, care își vor consolida poziția în piață și vor extinde rețelele de clinici (inclusiv la nivel național). ”Puțin probabil să intre pe piață nume mari de pe plan internațional”, mai spune Leahu.

Referitor la impactul noilor taxe impuse companiilor și băncilor, vom vedea rapid în ce măsură va fi influențat bunul mers al economie

O altă previziune a asa este că domeniul medical va rămâne cu un deficit de personal, iar lipsa unor măsuri eficiente de menținere și formare a cadrelor medicale va păstra această tendință negativă.

”Mă aștept la o creștere pe zona turismului medical, determinată de calitatea actului medical, de nivelul bun al prețurilor raportat la servicii și de indicatorii de creștere din domeniul turismului”, concluzionează medicul Ionuț Leahu.