Contrar strategiei susținute de statul român (care acordă punctaj suplimentar pentru producție și IT), se pare că cererea din piață pentru finanțări este majoritară în domeniul servicii, acolo unde doresc 42,2% dintre participanții la sondaj să-și deschidă o nouă afacere. Producția se află pe locul 2, cu 27%, urmată de Comerț și alte activități cu 12,7%, industrii creative cu 9,3% și IT-ul pe ultimul loc cu 8,8% dintre răspunsuri, ne arată studiul Cilv Consulting.

84,3% dintre cei care au participat la sondaj doresc să obțină suma maximă de 200.000 lei, prin care sunt obligați să creeze minimum 2 locuri de muncă. Opțiunea cu 100.000 de lei este preferată de doar 15,7% din participanți. Având în vedere proporția aceasta, este posibil ca bugetul alocat programului (în jur de 1,7 miliarde lei) să ajungă unui număr în jur de 10.000 de companii.

Un aspect important este reprezentat de contribuția proprie cu care beneficiarul este dispus să vină în cadrul finanțării. 39,7% dintre aplicanți au puțini bani, până în 1000 de euro alocați contribuției proprii la acest program.

Este de luat în calcul, în special de cei cu până la 5000 de euro contribuție proprie că și dacă un program are contribuție proprie 0, tot trebuie să fie pregătiți cu o sumă situată între 10 și 30% din valoarea unui program de finanțare.

Studiul și pozele au fost realizate de firma Cilv Consulting.