Ashoka este cea mai mare organizație globală de sprijinire a antreprenoriatului social, pune accentul pe inovația socială cu impact sistemic și investește în oamenii care produc o schimbare importantă în societate. Unele dintre cele mai de succes inovații sociale implementate în România - Teach for Romania, TechSoup și Simplon - au fost fondate în țara de origine de către membrii Ashoka.

Organizația, prezentă în 90 de țări, va dezvolta și în România un ecosistem dedicat inovației sociale, scalând soluții naționale și internaționale pentru a rezolva problemele societății românești.

În România, biroul Ashoka este condus de Corina Murafa şi Laura Catană, ambele ocupând poziţia de Co-Director Ashoka în România.

Laura Catană s-a alăturat echipei Ashoka în 2014 pentru a conduce programul This Works de scalare a inovaţiilor sociale în Sudul Europei, contribuind şi la lansarea biroului Ashoka Italia. În prezent reprezintă Ashoka în grupul de experţi al Comisiei Europene privind antreprenoriatul social (GECES).

Corina Murafa a lucrat în ultimii ani ca expert în politici energetice și sustenabilitate pentru Banca Mondială, Cancelaria Primului Ministru, ministere și think tank-uri. Cu Ashoka, Corina a reluat o fascinație mai veche, cea pentru inovația socială, care a determinat-o în urmă cu aproape zece ani să organizeze în România prima școală de vară dedicată antreprenoriatului social.

“Ne propunem să construim un mediu favorabil inovării sociale în România – beneficiind de sprijinul și experiența reţelei internaţionale Ashoka precum şi de metodologiile implementate cu succes în zeci de alte ţări. În 2017, prin programul Localizer, vom aduce până la 10 Ashoka Fellows internaţionali care au dezvoltat inovaţii în sectoare precum educație, energie și incluziune socială pentru a discuta modelele lor şi posibile adaptări la contextul local din România”, declară Laura Catană, Co-Director Ashoka România.

Prin Ashoka Venture, un proces de selecţie la nivel internațional, Ashoka va selecționa primii inovatori sociali români, care se vor alătura celorlalți 3.500 de Fellows din întreaga lume într-un program intensiv de Fellowship care include sprijin financiar și non-financiar, pentru a-și propulsa ideile și acțiunile pe noi dimensiuni de impact.

“Peste 60% din inovatorii sprijiniți de noi transformă radical politicile publice și guvernanța domeniilor în care acționează, fie că vorbim de energie și mediu, de incluziune socială sau de educație”, spune Corina Murafa, Co-Director Ashoka România.

În ultimele luni, Ashoka a cartografiat Harta Inovatorilor Sociali din România. Aceasta cuprinde numele a aproape 1.000 de oameni care generează schimbarea în țara noastră. Din cercetare a rezultat și topul inovatorilor sociali şi al susţinătorilor lor, care reuneşte peste 30 dintre cele mai cunoscute nume ale antreprenoriatului social.

Printre aceştia se numără Vlad Voiculescu - creatorul taberei dedicate copiilor bolnavi de cancer MagiCamp, Elena Calistru - preşedinte şi co-fondator al organizaţiei pentru implicare civică Funky Citizens, Tică Darie - fondatorul Întreprinderii Sociale Made in Roșia Montană, Oana Preda - unul dintre iniţiatorii Centrului de Resurse pentru participare publică (CeRe) și Cristian Lupșa - fondatorul publicaţiei Decât o Revistă.

TOP INOVATORI SOCIALI -descrieri by Oana Cosman on Scribd