FlowX.ai digitalizează procesele interne ale companiilor și a fost fondat de Ioan Iacob, după ce acesta a ieșit din compania sa anterioară, Qualitance. investiția a fost condusă de firma londoneză Dawn Capital, iar investitorii deja existenți, Day One Capital, PortfoLion și SeedBlink au participat la rundă.

Conform Sifted, aceasta este cea mai mare rundă de tip Series A din istoria României, după cea de 28,5 milioane de dolari din 2017 pentru UiPath.

Compania a fost fondată în 2021 de Ioan Iacob, Radu Cautiș și Șerban Chiricescu. În ultimii doi ani, în parteneriat cu integratori de sisteme, platforma FlowX.AI a generat un randament al investiției de ordinul sutelor de milioane de dolari pentru instituții financiare importante la nivel european. Portofoliul de clienți include grupul bancar european OTP, cu active de peste 85 miliarde de dolari, Banca Transilvania, cea mai mare bancă din Sud-Estul Europei, precum și unul dintre principalele grupuri bancare din Europa Centrală, Alpha Bank.

Cu o echipă de aproximativ 50 de persoane în Europa și S.U.A., FlowX.AI se pregătește pentru o extindere internațională rapidă, cu obiectivul de a deveni platforma de referință în application modernization la nivel enterprise.

“În ultimii ani, diverse platforme au făcut multiple promisiuni legate de viteza de dezvoltare a produselor digitale - no code, low code, "citizen developers" și multe altele - dar realitatea este că nu există nicio altă platformă astăzi care să poată rezolva cu adevărat problema modernizării sistemelor digitale la nivel enterprise. Marile organizații sunt captive într-un ecosistem de soluții IT fragmentate și inflexibile, tehnologii proprietare. Platforma FlowX.AI rezolvă aceste probleme, într-un mod fără precedent. Ceea ce anterior era fie imposibil, fie dura ani, acum poate fi dezvoltat în câteva săptămâni. Investiția de serie A primită ne va permite să aducem mai multe inovații care vor duce inteligența artificială către mediul enterprise la o scară amplă și, de asemenea, să ne extindem geografic.", declară Ioan Iacob, cofondator și CEO FlowX.AI”.

Anterior, FlowX.ai a obținut o finanțare seed de 8,5 milioane de dolari.

FlowX.AI a fost lansată ca o platformă de accelerare a transformării digitale pentru a rezolva o problemă uriașă cu care se confruntă instituțiile financiare: cum să construiască rapid soluții digitale moderne peste sistemele deja existente.

Băncile și instituțiile mari cheltuiesc sume uriașe pentru menținerea sistemelor de tip “legacy”, pe măsură ce dezvoltă într-un ritm accelerat noi aplicații și produse digitale. Global, companiile au cheltuit aproximativ 2 mii de miliarde de dolari în proiecte de transformare digitală anul trecut și erorile de software costă doar economia americană peste 2 mii de miliarde de dolari. Aceste proiecte nu sunt doar costisitoare; ci, adesea, încete, necesită un efort organizațional imens și pot eșua semnificativ în procesele riscante de “rip and replace” pe sistemele legacy. De exemplu, o bancă importantă din Marea Britanie a fost amendată recent pentru erorile produse în timpul migrării de pe sistemele legacy către noua platformă – proces care a blocat conturile a 1,9 milioane de clienți timp de 5 zile.

“Inovația în tehnologie continuă să accelereze și, totuși, companiile care ne influențează viața de zi cu zi își derulează activitatea și procesele pe tehnologie din secolul trecut. Ne putem folosi de inteligența artificială chiar de pe telefoanele noastre pentru a genera un itinerariu de călătorie în secunde, dar ne ia ani întregi ca băncile să ne ofere noi produse de creditare. Liderii din mediul enterprise vor să adopte rapid transformarea digitală, iar FlowX.AI oferă o soluție elegantă și intuitivă. Elimină toate neajunsurile infrastructurii legacy și le asigură utilizatorilor o experiență mereu excepțională. Ioan și echipa sa dovedesc că inovația în tehnologie crește în ritm accelerat în Europa și suntem foarte încântați să susținem FlowX.AI în transformarea industriei la nivel global.”, adaugă Evgenia Plotnikova, General Partner al Dawn Capital.

Platforma permite instituțiilor financiare să lanseze soluții complexe în doar zece săptămâni - precum credit ipotecar, creditare preaprobată, onboarding - fără a fi nevoie să-și schimbe sistemele existente. FLOWX.AI are, de asemenea, aplicabilitate în industriile de energie și utilități, telecomunicații sau producție de bunuri de larg consum, pentru a ajuta la creșterea marjelor operaționale, a veniturilor generate de zona digitală și pentru a accelera inovația. Platforma a fost implementată de Banca Transilvania, cea mai mare bancă din sud-estul Europei, precum și de Asirom (Vienna Insurance Group) și OMV-Petrom.