Meta a fost amendată cu 1,2 miliarde de euro de către Data Protection Commission din Irlanda, fiind acuzată de transfer de date personale în Statele Unite și de faptul că aceste date nu sunt suficient de bine protejate de ochii indiscreți de la Washington, încălcând prevederile Regulamentului European privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR), scrie Politico.

Este cea mai mare amendă dată până la acest moment, în cei 5 ani de la intrarea în vigoare a regulamentului GDPR, pe teritoriul european. Anterior, Amazon primise o amendă în valoare de 746 de milioane de euro de la autoritățile de profil din Luxemburg.

Meta nu se află la prima amendă pe care o ia de la autoritățile de profil din Irlanda, platformele Facebook, Instagram și WhatsApp, care operează sub umbrela Meta, primind în ultimii doi ani amenzi ce variază de la 225 de milioane de euro, la 405 milioane de euro.

Meta are ca termen data de 12 noiembrie pentru a șterge sau pentru a retrimite în Europa datele personale ale utilizatorilor săi de pe continent, date pe care le strânge în SUA încă din 2020.

Ca și la ultimele amenzi primite, oficialii Meta amenință cu ieșirea din Europa și închiderea serviciilor Facebook și Instagram dacă îi va fi interzisă stocarea datelor în SUA conform clauzelor standard de operare pe care le are la nivel mondial fără a i se oferi o alternativă pentru acest flux de date.