Lectură de 5 min

Cele mai bune căști wireless de care probabil nu ai auzit (review)

Abonează-te pe  
Titlul acestui articol nu este unul click-bait, ci chiar cred că aceste căști sunt unele dintre cele mai bune testate de mine, iar brandul ar putea beneficia de mai multă expunere în România.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

De-a lungul carierei mele de jurnalist am testat multe căști: cu fir sau fără, de gaming, in-ear, over ear, cu noise cancelling și așa mai departe. Îmi plac căștile, însă nu mă consider neapărat un audiofil. Drept urmare, nici nu auzisem de Technics înainte de a testa aceste căști.

Technics este un brand al japonezilor de la Panasonic și produce produse hi-fi audio de genul pick-up-uri, amplificatoare, difuzoare, căști din 1965. Panasonic a relansat marca Technics la sfârșitul anului 2014, în principal datorită interesului crescut pe piață pentru produse hi-fi high-end și interesului pentru viniluri.

În cazul de față vorbim despre două perechi de căști wireless de tip in-ear, Technics EAH-AZ40 și Technics EAH-AZ60 care m-au surprins cu calitatea audio redată, însă înainte de a intra în detalii despre sunet, să vedem cum arată și cum se potrivesc în ureche.

Design Technics AZ40 & AZ60

Designul acestor căști este unul oval, intrauricular și cu capete de silicon. Acestea sunt disponibile pe negru sau argintiu. Și au un look dual-tone cu o parte mată și una glossy. Ambele perechi au același design, iar diferența dintre ele este de mărime. Technics EAH-AZ60 sunt mai mari deoarece au mai multe funcții și drept urmare, era nevoie de mai mult spațiu. Așadar, o cască AZ60 cântărește 7 grame, iar o cască AZ40 are o greutate de 5 grame. Ambele căști au o suprafață plată sensibilă la atingere.

La fiecare pereche în cutie găsești hârtiuțele de rigoare, căștile și mai multe perechi de capete de silicon pentru a fi sigur că se potrivesc perfect. Am rămas uimit să văd că în cutia lui AZ60 sunt numai puțin de 6 perechi de dopuri. Technics EAH-AZ40 vine cu trei perechi. Cutiile sunt și ele argintii și sunt realizate din plastic. Din nou, cutia lui Technics EAH-AZ60 este puțin mai mare decât cea a lui AZ40, însă ambele sunt suficient de mici să le folosești cu ușurință și încap într-un buzunar fără probleme. De asemenea, ambele căști au certificare IPX4 pentru rezistență la transpirație și stropi.

E un design destul de reușit, însă eu le-aș prefera pe cele pe negru. Am purtat ambele căști mai multe ore pe zi de-a lungul a două săptămâni și pot să zic că ambele mi-au stat bine în urechi cu capetele standard, deci nu a fost nevoie să-mi caut perechea potrivită. Totuși, trebuie să precizez că AZ40, fiind mai mici, se simt mai bine în ureche, iar după un timp uitam că le port. Pe de altă parte, AZ60 fiind mai grele și mai mari am fost conștient de ele tot timpul când le purtam. Vestea bună este că niciuna nu mi-a scăpat vreodată din ureche.

Calitate sunet Technics Technics EAH-AZ40 & Technics EAH-AZ60

Și acum să trecem la detalii tehnice, funcții și calitatea sunetului. Dacă la design căștile seamănă, la interior lucrurile stau diferit. AZ60 au drivere de 8 mm, în timp ce AZ40 are unele de 6 mm. Technics EAH-AZ60 au 8 microfoane încorporate pentru captarea și transmiterea vocii, în timp ce AZ40 au 6 microfoane.

AZ60 vin cu noise cancelling și suportă hi-res audio prin LDAC, în timp ce fratele mai mic nu are LDAC și oferă doar izolare pasivă. Însă ambele au o funcție excelentă - conexiune multiplă. Deci ai putea să le conectezi și la telefon și laptop în același timp. Totuși, pentru AZ60 trebuie să renunți la hi-res audio pentru asta. De reținut că ambele perechi au și opțiune pentru a lăsa sunetul ambiental să pătrundă în momentele când ai nevoie, să auzi o mașină sau un anunț.

În ceea ce privește autonomia lucrurile diferă în funcție de felul în care le folosești. Pentru AZ60 cu LDAC și anularea zgomotului de fundal te poți aștepta la o sesiune de ascultare de vreo patru ore. Dacă elimini noise cancelling și hi-res audio atunci ai peste șapte ore de autonomie. Cu carcasa obții până la 25 de ore de ascultare. Într-un regim sporadic de utilizare te poți aștepta lejer la o săptămână autonomie.

Lucrurile sunt similare pentru AZ40 cu vreo 7 ore de ascultare într-o sesiune înainte de încărcare. Aplicația Technis este intuitivă și ușor de folosit și poți trece de la noise cancelling, la zgomot ambiental, poți alege din câteva profile de sunet sau îți poți face unul și poți testa funcția de anulare a zgomotului de fundal pe captarea vocii.

Am început testul cu perechea mai performantă, adică Technics EAH-AZ60, și imediat cum am pornit melodiile pe YouTube Music am fost impresionat de ceea ce am auzit. În primul rând, am fost uimit de bass și cât de profund sună, fără să fie distorsionat nici la volum maxim. De asemenea, scena de sunet este destul de largă încât să identifici instrumentele într-o melodie în care mai multe instrumente cântă în același timp, iar asta fără ca calitatea vocii să sufere. Am ascultat albumul nou al lui Adele, cam ciudățel, dar nu asta contează, iar vocea cântăreței este superb redată și mereu clară.

Iar faptul că poate reda sunet hi-res și cu noise cancelling este cireașa de pe tort. Am ascultat albumul nou live al lui Bruce Springsteen, hiturile lui Childish Gambino sau am ascultat Lo-Fi radio și nu am ce să le reproșez acestor căști. Funcția de anulare a zgomotului de fundal este excelentă și elimină o bună parte din toate zgomotele deranjante și cât de mult zgomot să elimine.

De asemenea, modul ambiental este foarte bun și microfoanele amplifică mult ceea ce se întâmplă în jurul tău. Există și un mod de atenționare prin care ar trebui să crească sunetul ambiental atunci când cineva vorbește tare. În cazul testelor mele, această funcție nu a făcut nicio diferență. Eu mă așteptam ca zgomotul să fie eliminat, iar atunci când la metrou se anunța următoarea stație ca modul ambiental să pornească. În realitate, modul ambiental era pornit constant.

Vestea bună este că și AZ40 sună aproape la fel de bine. Nu ai izolarea excelentă și nici LDAC, însă calitatea sunetului este foarte bună și aici, însă se simte superioritatea lui AZ60.

Unde cele două perechi nu stau extraordinar este la calitatea apelurilor. Am vorbit la telefon cu ambele căști conectate și interlocutorul s-a plâns de unele întreruperi și de un sunet mai înfundat. Am uitat să înregistrez să vă las o mostră de sunet.

Ambele căști vin și cu tehnologia JustMyVoice, ce ar trebui să izoleze și să amplifice cuvintele, reducând la minimum zgomotul înconjurător. Am făcut câteva teste lângă mașina de spălat, ce învârtea hainele și într-adevăr zgomotul era redus, dar tehnologia este puțin prea agresivă și mai taie și din cuvinte.

Atât Technics EAH-AZ40, cât și Technics EAH-AZ60 au compabilitate cu asistenții vocali și poți folosi Google Assistant cu ele și au zone sensibile la atingere care funcționează foarte bine. Nu am avut atingeri accidentale și zona plată face ca apăsările să fie corect înregistrate de căști. Ca și pe alte căști poți personaliza controlul pentru apeluri și muzică.

Preț Technics EAH-AZ60 și Technics EAH-AZ40

Acestea fiind zise să trecem și la preț, iar Technics AZ60 sunt la reducere la 769 de lei, iar AZ40 au un preț de 489 de lei.

Sincer, la aceste prețuri căștile intră în categoria best buy, mai ales în cazul lui Technics EAH-AZ60. În jurul a 400-500 de lei, unde sunt plasate Technics EAH-AZ40, mai găsești și alte căști cu noise cancelling de la alți competitori care te-ar putea atrage.

Ca să încheiem, mi-a plăcut sunetul reprodus de cele două căști, faptul că au conexiune multi-point, au un sistem de control bun, mod ambiental de calitate, autonomie bună și apreciez noise cancellingul și hi-res audio de pe AZ60. Pe de altă parte, nu sunt cele mai arătoase căști, iar calitatea apelurilor nu este extraordinară.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: