Dacă lucrezi ca developer, e nevoie să fii constant la curent cu noutățile din domeniu sau să înveți noi limbaje de programare în funcție de nevoile companiilor pentru care lucrezi și de cele mai fierbinți tehnologii de pe piață. Iată care ar fi cele mai bune limbaje de programare pe care ai putea să le înveți acum, dacă nu lucrezi deja cu ele ori ești la început de drum în domeniu, precum și câteva cursuri de programare.
JavaScript
În ziua de azi, JavaScript poate fi folosit pentru orice operațiune de backend pe servere și până la programarea device-urilor din Internet of Things prin intermediul Node-RED. În esență, marea majoritate a joburilor din IT care au nevoie de oameni care cunosc acest limbaj are legătură cu domeniul web: web developer, full-stack developer, front-end developer.
Ca să-ți faci o idee despre JavaScript poți urmări acest tutorial de la Mozilla. Totodată, ca limbaje alternative ai putea încerca TypeScript, care începe să aibă tot mai mulți adepți.
Java
Java este, mai presus de orice, limbajul oficial folosit pentru dezvoltarea aplicațiilor în Android, însă mai este folosit și pentru crearea de jocuri sau pentru aplicații web. Joburile din IT care cer cunoștințe de Java sunt pentru ingineri sofware, arhitecți software sau pentru ingineri DevOps (în esență, un inginer DevOps este liantul dintre echipele care dezvoltă produsul şi cele care îl livrează şi îl menţin).
Ca să vă familiarizați cu Java puteți urma un tutorial de la Oracle, iar unul dintre cele mai populare limbaje de programare alternative pentru Java este Kotlin, adoptat de un număr din ce în ce mai mare de developeri care scriu cod pentru Android.
Python
Acest limbaj de programare este cel mai simplu de învățat. Cel puțin așa spun programatorii cu experiență care s-au apucat să-l studieze și care-l recomandă celor care abia acum decid să o ia pe drumul programării.
Este folosit mai ales în zona de machine learning, iar dezvoltarea acestui segment a dus și la o creștere semnificativă a numărului celor care au început să-l învețe.
Poți să vezi aici un tutorial pentru Pithon, iar ca job în IT pe care ai putea să-l ai odată ce înveți și acest limbaj se numără data engineer, developer full-stack sau inginer software.
PHP
Ca să poți învăța PHP (Php: Hypertext Preprocessor) ai nevoie de o gândire algoritmică și de stăpânirea noțiunilor fundamentale de programare. Folosit inițial pentru a produce pagini web dinamice, PHP este folosit pe scară largă în dezvoltarea paginilor și aplicațiilor web.
De aceea, dacă știi PHP ai putea ajunge să lucrezi ca web developer, sau WordPress PHP developer. Poți afla câteva lucruri în plus despre acest limbaj de programare de aici.
C#
C# este un limbaj de programare orientat-obiect conceput de Microsoft la începutul anilor 2000. A fost conceput ca un concurent pentru limbajul Java și rulează pe framework-ul .NET al celor de la Microsoft. Astfel, C# simplifică mult scrierea de programe pentru sistemul de operare Windows. Totuși, uneltele Xamarin înlesnesc folosirea C# și pentru scrierea aplicațiilor pentru Android sau iOS.
Dacă știi C# ți-ai putea găsi un job în IT ca full-stack dveloper, .NET developer sau programator web, iar mai multe poți afla despre acest limbaj din acest curs online.
C++
Limbajul C++ este creaţia lui Bjarne Stroustrup şi reprezintă o extensie a limbajului C care permite programarea pe obiecte. Unul dintre marile dezavantaje ale acestui limbaj este faptul că învățarea lui este cam dificilă, însă, odată ce ajungi să-l stăpânești, poți să lucrezi ca inginer software în industria gaming-uui, system software devaloper sau embedded engineer (adică, să lucrezi la software dezvoltat pentru a rula pe sisteme încorporate.
Ca să afli mai multe despre C++ poți urmări acest tutorial.
Foto Credit: ronstik / Depositphotos.com