În pofida adversității pieței în 2022, numărul utilizatorilor eToro care dețin cel mai mare criptoactiv din lume a crescut cu 9% în al doilea trimestru, ceea ce sugerează că investitorii individuali rămân dedicați token-ului pe termen lung. Deținerile de Cardano au scăzut foarte puțin, cu mai puțin de un procent, lăsându-l pe locul al doilea în top 10 cele mai deținute criptoactive la nivel global.

În România, Cardano rămâne cel mai deținut criptoactiv, în timp ce numărul de utilizatori care dețin Bitcoin a crescut cu 11% față de sfârșitul primului trimestru din 2022, depășind Ether, care este pe locul al doilea în top.

O mișcare notabilă în lista globală a fost Decentraland (MANA), care a înregistrat un salt de pe locul 21 în topul celor mai deținute criptoactive în T2 2021 pe locul 10 în T2 2022. Decentraland este o platformă blockchain de realitate virtuală care își propune să permită utilizatorilor să achiziționeze, să construiască și să monetizeze aplicații în metavers.

Simon Peters, analist în domeniul criptoactivelor al eToro, a comentat: "Ambele sunt în creștere: "Nu se poate ascunde faptul că piața cripto a avut o perioadă dificilă în ultimul trimestru. Cu toate acestea, investitorii de pe platforma eToro dau dovadă de răbdare, păstrându-și în același timp încrederea în criptoactive cu cel mai mare patrimoniu și cea mai mare capitalizare de piață, cum ar fi bitcoin și ether. Ascensiunea Decentraland demonstrează, de asemenea, că investitorii încă mai văd valoarea pe termen lung a altor proiecte, mai orientate spre viitor, în special când vine vorba de metavers."

Dacă ne uităm la criptoactivele care au înregistrat cele mai mari creșteri ale numărului de deținători în al doilea trimestru, lista este dominată de proiecte mai noi, cum ar fi Hedera Hashgraph și Storj, precum și de noii intrați pe piață, cum ar fi Avalanche și ApeCoin. Platforma blockchain DeFi Fantom a înregistrat o creștere de 153% (285% în România) a pozițiilor deschise, iar Avalanche a crescut cu 87% (114% în România), în timp ce Gala a crescut cu 109% la nivel global, iar Theta a avut o creștere de 152% în România. Toate cele 10 poziții deschise cu cea mai rapidă creștere de pe platforma eToro au fost nou intrate în T1 2022 la nivel global.

La celălalt capăt al spectrului, printre cele mai mari scăderi la nivel global s-au numărat Chiliz, în scădere cu 4%, TRON, în scădere cu 3% și EOS, în scădere cu 3%. În general însă, investitorii sunt încă net favorabili față de piața cripto. Numărul de criptoactive care au înregistrat o creștere a pozițiilor deschise a fost de 34 față de 24 care au înregistrat o scădere.