“Top 20 Innovators in Telemedicine in 2020” poate fi descoperit la acest link.


Povestea fondării Telios

Bunicii lui Philip Choban s-au născut în România și au emigrat în SUA în 1898. După căderea regimului comunist, Philip s-a întors în România împreună cu soția sa Carmen, care era grav bolnavă. Având o boală care nu-i permitea acesteia să părăsească locuința, Philip s-a găsit în situația în care nu putea găsi un medic care să-i răspundă la întrebări.

„Din fericire, actualul nostru director nostru medical este unul dintre cei mai apropiați și mai vechi prieteni ai mei. Fiind doctor, îl puteam suna și mă consilia. Apoi, am început să mă gândesc: ce face o persoană obișnuită atunci când nu are aceste tipuri de conexiuni și atunci am început Telios.”, își amintește Philip.

După moartea lui Carmen în 2015 și pentru că ce era deja implicat în telemedicină în Statele Unite, Philip a decis să înființeze o companie de telemedicină la Cluj, alături de co-fondatorii Lucian Cosoi, Matt Henry (în SUA) și dr. Adrian Danciu. În toată această perioadă, el a căutat să dezvolte piață de telemedicină, inexistentă în România până în 2019.

Într-un timp scurt, serviciul furnizat de Telios a atras unele dintre cele mai mari companii de asigurări ca parteneri strategici, start-up-ul câştigând clienţi mari din zona corporativă ceea ce a dus automat şi la o creştere semnificativă a volumului de consultaţii. Telios dezvoltă în prezent aplicații software speciale care vor fi utilizate pentru campania lor „Telemedicine First”.

Serviciile Telios acoperă un număr divers de pacienți, de la manageri la angajați din diverse industrii, care pentru a menține economia funcțională în timpul crizei actuale, au atât nevoie de protecție împotriva COVID-19 cât și de servicii de asistență medicală furnizate de la distanță.

Medicina viitorului

“Pandemia COVID-19 a declanșat o adoptare accelerată a telemedicinei în lume, conștientizarea importanței medicine la distanță a avansat cu zece ani în ultimele șase luni din cauza crizei medicale actuale. De exemplu, companiile de asigurări medicale Medicare și Medicaid din Statele Unite acoperă acum costurile programărilor pentru telemedicină. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat la fel de repede dacă nu ar fi fost COVID-19. Peste zece ani, telemedicina va fi la fel de obișnuită ca a merge la un serviciu de urgențe, dar cu o fracțiune din costurile implicate acum”, a declarat Philip într-un interviu pentru Technology Innovators.

La începutul anului 2020, Telios a obținut o rundă de investiții de 200.000 de dolari. Finanțarea primită este utilizată pentru creșterea gradului de conștientizare a beneficiilor telemedicinei în România, consolidarea poziției pe piață, extinderea echipei medicale și îmbunătățirea funcționalităților platformei. O nouă rundă de investiții este planificată în curând, înainte de o ofertă de IPO.

În parteneriat cu VISION2020, un ONG care oferă sprijin comunităților defavorizate din România, Telios a început să ofere servicii primare de sănătate și wellness. Telios furnizează pacienților din aceste comunități servicii de telemedicină prin simpla apăsare a unui buton sau prin sunetul vocii. Primul lor proiect oficial de CSR este alături de Casa Ioana, un cămin pentru femeile fără locuință și familiile lor.

Telios dorește acum să-și extindă serviciile în mai multe țări din Europa de Est, păstrându-și totodată angajamentul de a pune telemedicina la dispoziția cât mai multor pacienți din comunitățile defavorizate.

Foto: Diana Campian / Startups&TheCity


StartupsnTheCity.com explorează modul în care orașele și startup-urile interacționează între ele, creând valoare și dezvoltare durabilă pentru orașe și, în același timp, soluții de succes la provocările contemporane globale. StartupsnTheCity.com este vorba despre ecosisteme care creează startup-uri cu impact.