Actualizare 1 iulie, 8.40: Platforma a fost deschisă și este funcțională la acest link.


Portalul web de pe care cetățenii români sau străini își pot genera certificatele digitale UE privind Covid este pregătit pentru lansarea de pe 1 iulie 2021.

Certificatul Covid este gratuit, iar în cazul minorilor sub 14 ani este necesar acordul părinților.

De asemenea, timpul de generare pentru certificat poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări, anunță STS.

Site-ul va fi activ de mâine și poate fi accesat la acest link de atunci.

În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin email. Certificatul va funcționa la intrarea în statele membre ale UE, unde verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR generat. Utilizatorul îl poate accesa și vedea atât din lista de certificate, cât și prin descărcarea în format PDF în telefon sau prin tipărirea documentului.

Pentru generarea certificatului utilizatorii își creează un cont cu adresa de mail, primesc o confirmare pe mail, iar apoi pot genera certificatul din platformă. Acolo se pot autentifica ori prin CNP ori prin pașaport.

Se introduce CNP-ul, seria și numărul cărții de identitate, inițialele prenumelor și numelui, dar și tipul de certificat.