Ne plac filmele pentru că ne oferă câteva momente de relaxare și, ocazional, mai și învățam ceva din ele. Cum ar fi să învățăm și niște lecții utile de antreprenoriat? Iată cinci filme pe care ar trebui să le urmărească fiecare antreprenor.

The Social Dilemma

Nu ne mai imaginăm viața fără rețelele de social media, nu-i așa? Ei bine, acest documentar vine să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului pe care-l reprezintă acestea, atât în ceea ce privește intimitatea noastră, cât și faptul că aceste platforme colectează date despre noi pe care le folosesc pentru a ne bombarda cu reclame, fie că vorbim despre Facebook, Instagram, Twitter sau chiar despre Google.

Documentarul, lansat în 2020, este o lecție utilă pentru antreprenori, oameni de marketing, dar și pentru orice persoană care și-a creat vreodată cont pe o astfel de platformă.

Puteți urmări documentarul The Social Dilemma aici.

Outsourced

Mini-seria Outsourced (lansată în 2010) prezintă povestea unui om de vânzări care merge în India pentru a-și pregăti înlocuitorul după ce tot departamentul său a fost desființat în urma unui proces de outsourcing. Este o poveste care rezonează puternic cu realitatea din multe companii internaționale care au decis să reducă din cheltuieli mutând procesele în țări unde costul cu salariile este mai mic.

Outsourced este un serial pe care ar trebui să-l urmărească orice antreprenor care dorește să deschidă larg ochii spre cultura persoanelor alături de care lucrează chiar și la mii de kilometri depărtare.

Horrible Bosses

Șefi de coșmar (1 și 2) ne face să râdem cu un ochi și să plângem cu celălalt. Sunt filme care prezintă într-un mod amuzant situații reale pe care le putem întâlni în companiile în care lucrăm sau pe care le-am fondat. Ca să vedem cum putem evita aceste situații, să nu devenim șefi de coșmar și să ne îndepărtăm colegii până când aceștia vor demisiona, sau vor găsi tot felul de metode pentru a se răzbuna, treceți aceste filme pe lista de urmărit, mai ales dacă sunteți antreprenori. Sau investitori (aveți grijă cum tratați fondatorii pe care decideți să-i susțineți din punct de vedere financiar).

The Wolf of Wall Street

Lupul de pe Wall Street, unul dintre cele mai bune filme ale lui DiCaprio pentru modul în care interpretează unul dintre cele mai iscusite personaje de business, prezintă povestea lui Jordan Belfort, un agent de bursă neînfricat de pe Wall Street, face avere datorită atitudinii sale impulsive, alimentată de droguri, atrăgând astfel atenția FBI-ului.

Adevăratul ”lup de pe Wall Street” a petrecut 22 de luni la închisoare în urma faptelor descrise în film, iar la începutul anului trecut îi dădea în judecată pe producătorii filmului pentru încălcarea contractului și fraudă și cerea 300 de milioane de dolari în daune.

Filmul e unul must see, mai ales dacă aveți o afacere, pentru că, în afara vulgarităților, surprinde foarte bine niște capacități extraordinare de a face business, un talent incredibil de a se adapta la orice situație și să o transforme într-una profitabilă (dar și de a cheltui pe măsură), de a negocia și de a avea viziune și a a aduce oameni în jur care cred în acea viziune.

Pe lângă film, pe care-l puteți urmări aici, vă recomand să citiți și memoriile lui Belfort și să vizionați și video-urile de pe YouTube cu el.

Catch Me if You Can

Un alt rol foarte bun al lui Leonardo DiCaprio și un alt film bazat pe o poveste adevărată, de data aceasta a escrocului Frank W. Abagnale, cunoscut și ca Frank Williams, Robert Conrad, Frank Adams, sau Robert Monjo. Până să împlinească 21 de ani, Abagnale a reușit să piloteze o aeronavă a Pan Am având o uniformă falsă de pilot, să treacă drept medic resident într-un spital, a practicat dreptul fără a avea licență de avocat, a fost un profesor fals de sociologie și a încasat peste 2 milioane de dolari falsificând cecuri.

Nu vă recomandăm să apelați la toate tertipurile sale, însă acest film e de urmărit pentru a vedea cum reacționăm, de fapt, atunci când o persoană ne acordă toată atenția sa.

Puteți urmări Catch Me if You Can aici. Găsiți și memoriile sale de cumpărat aici.