Să fii urmărit și/sau amenințat de cineva care îți poartă ranchiună este un lucru pe care majoritatea dintre noi îl considerăm subiect de film, dar noile statistici șocante de la Kaspersky în parteneriat cu Coaliția împotriva Stalkerware arată o creștere uluitoare a utilizării de stalkerware pe dispozitivele mobile.

Tehnologiile digitale au făcut ca oamenii să ne influențeze mai ușor viețile și să rămână conectați oriunde s-ar afla.

Așa-numitul stalkerware, software special de spionaj comercial, este instalat fără acordul proprietarului dispozitivului, pentru a transmite în secret informațiile personale ale victimei - imagini, videoclipuri, corespondență, date de geolocalizare - către un server de comandă, care poate fi folosit împotriva unei persoane, pentru a cauza abuz emoțional sau chiar fizic.

Analiza Kaspersky arată că numărul global de utilizatori de telefonie mobilă atacați de stalkerware a crescut cu 67% la nivel mondial în ultimul an, de la 40.386 de utilizatori mobili afectați în 2018, la 67.500 în 2019. În România, numărul de încercări de instalare aproape s-a dublat în anul 2019, comparativ cu 2018.

Mai mult decât atât, 5% dintre femeile din UE spun că au trecut prin unul sau mai multe incidente de stalking, de la vârsta de 15 ani. De Ziua Internațională a Femeii, Kaspersky vrea să profite de ocazie, pentru a proteja femeile din întreaga lume împotriva acestei amenințări digitale, oferind informații despre cum poți descoperi stalkerware-ul pe smartphone-ul tău, ce măsuri de prevenție trebuie luate și către ce organizații să apelezi în caz de urgență.

Este, desigur, o problemă care este relevantă în fiecare zi a anului și pentru toți membrii societății, nu doar pentru femei, însă cercetările arată că femeile sunt mult mai vulnerabile decât bărbații, ele devenind mai des victime ale hărțuirii sexuale online și ale stalking-ului cibernetic. Totodată, impactul acestei forme de violență este mai traumati zant pentru victime.

Coaliția Internațională împotriva Stalkerware

Împreună cu nouă companii și asociații de renume, Kaspersky a lansat, la sfârșitul anului trecut, Coaliția împotriva Stalkerware, pentru a uni forțele împotriva software-ului proiectat în astfel de scopuri. Acest nou grup de lucru, activ la nivel mondial, își combină expertiza în domeniile de asistență a vic-timelor și securitate cibernetică, pentru a ajuta persoanele afectate de stalkerware. Ca inițiativă non-comercială, proiectul își propune să reunească actori din organizații non-profit, din industria securității cibernetice și din alte domenii, cum ar fi aplicarea legii, sub un singur acoperiș.

„Împreună cu partenerii noștri din Coaliția împotriva Stalkerware, vrem să ne unim forțele și expertiza, pentru a pune capăt violenței, în special împotriva femeilor, violență care este permisă de tehnologiile emergente și de stilurile noastre de viață mereu conectate. Scopul nostru este să ne asigurăm că toți cei afectați primesc informațiile necesare pentru a se proteja împotriva stalking-ului digital și totodată, sprijinul de care au nevoie în cazul în care devin victime ", - spune Christina Jankowski, Senior Exter-nal Relations Manager la Kaspersky.

Pentru a minimiza riscul de a deveni o victimă a stalkerware, Kaspersky recomandă:

 • Blocați instalarea programelor din surse necunoscute în setările smartphone-ului, pentru a vă proteja de stalkerware și malware.
 • Folosiți o parolă de încredere, pe care să nu o transmiteți nimănui altcuiva - nici măcar dacă sunt membri ai familiei sau persoane de încredere.
 • Nu stocați fișiere sau aplicații necunoscute pe dispozitive personale, deoarece acestea v-ar putea afecta confidențialitatea.
 • Dacă fostul dumneavoastră partener a avut acces la dispozitivele voastre personale, schimbați imediat setările de securitate pe toate acestea imediat ce relația s-a încheiat.
 • Examinați din când în când toate aplicațiile pentru a afla dacă între timp s-au instalat programe suspecte fără aprobarea voastră. Ștergeți aplicațiile pe care nu le utilizați.
 • Utilizați o soluție de securitate fiabilă, cum ar fi Kaspersky Internet Security pentru Android, care vă informează oricând apare o încercare de instalare a programelor spyware. Deși stalk-erware-ul este legal în unele țări și nu este identificat ca fiind un malware, multe produse de securitate încă avertizează utilizatorii cu privire acest tip de amenințare, care este cunoscut și ca un „non-virus”

Top 5 semne de stalkerware pe smartphone

 • Utilizarea crescută a datelor

Aplicațiile de spionaj necesită acces la internet pentru a putea transfera date înregistrate. Dacă există o creștere inexplicabilă a utilizării datelor, există posibilitatea ca smartphone-ul să fi fost infectat cu stalkerware.

 • Baterie slabă și performanțe reduse

Datorită activității constante în fundal, aplicațiile stalkerware consumă multă memorie, putere de procesare și baterie. Prin urmare, verificați în mod regulat care dintre aplicațiile instalate utilizează resursele smartphone-ului.

 • Aplicații necunoscute

Acordați atenție aplicațiilor pe care nu vă amintiți să le fi instalat. Acestea ar putea ascunde un software de supraveghere instalat pe dispozitiv fără acordul vostru.

 • Zgomot de fond suspect

Dacă auziți zgomote ciudate de fundal în timpul apelurilor, nu trebuie să fie întotdeauna o con-exiune proastă. Unele aplicații stalkerware pot înregistra apeluri telefonice. Dacă această problemă apare frecvent, acordați-i atenție.

 • Oamenii vă cunosc informațiile private

Dacă persoanele cărora nu le-ați dat acces la datele sau conturile voastre private știu ceva despre fotografiile voastre realizate recent, locurile vizitate sau alte informații personale, este posibil să fi avut acces la aceste date prin intermediul stalkerware.

Pentru cei deja afectați de stalkerware, Kaspersky recomandă:

 • Accesați site-ul web al poliției locale sau cel al Coaliției Împotriva Stalkerware. Contactați or-ganizațiile pentru a obține ajutor.
 • Resetarea dispozitivului la setările din fabrică ajută în mod normal, dar persoana care a in-stalat stalkerware pe telefonul vostru va fi informată și despre acest lucru.
 • Schimbați toate parolele pentru toate conturile și configurați noi adrese de e-mail la care să vă legați conturile.