Gestionat de către Fondul European de Investiții, instrumentul de capital de risc al PNRR finanțează investiții în întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie și proiecte de infrastructură.
Booster Capital, GapMinder II și Morphosis Capital II vor primi investiții din PNRR în valoare de până la 80 mil. EUR, la care se vor adăuga finanțări proprii ale managerilor de fond și ale altor investitori privați sau instituționali. Conform direcțiilor de investiții individuale, care urmează strategia extinsă de investiții a instrumentului de capital de risc al PNRR, cele patru noi fonduri urmează să sprijine minim 30 de companii aflate în dezvoltare, dar și start-up-uri care operează în domenii precum: tehnologie, producție, FMCG, servicii pentru firme și populație, sănătate.
- GapMinder este un fond de investiții care a avut activitate în România. Până acum au investit până la 1,5 milioane de euro în seed pentru startup-uri, dar și până la 6 milioane de euro în runde de tip follow-on.
- Morphosis Capital a ridicat în total 50 de milioane de euro în Fondul I. Portofoliul Morphosis Capital include următoarele companii antreprenoriale: DocProcess, Medima Health, Clinicile Dentare Dr. Leahu, EMI, Cronos Med și Stay Fit Gym.
- Booster Capital este un fond lansat la începutul lui 2023 de Șerban Roman (ex Enterprise Investors România) și Nicolae Dincă (fost CFO Bitdefender) și Thomas Tuske (fost country director Enterprise Investors în Ungaria). La începutul anului Booster a primit 30 de milioane de euro de la Fondul European de Investiții. Fondul de private equity urmărește zona de creștere și atenția e concentrată pe Europa Centrală și de Sud-Est.
- Innova/7 este noul fond al Innova Capital, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din Europa Centrală. Innova a avut investiții de 1,2 miliarde de euro din 1994 până astăzi. Fondul are în portofoliu Optical Investment Group, PayPoint, iar în 2022 a vândut Energobit.
În decembrie 2021, Guvernul României și Fondul European de investiții au semnat un contract pentru înființarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investiție finanțată printr-o contribuție de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR – ”Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”. Se anticipează că, până în 2026, aproximativ douăzeci de fonduri de investiții vor obține resurse pentru a investi în firme românești.