Cooperarea între toți actorii care pot dezvolta soluții la problema climatică este esențială. În acest context, pe 9 septembrie are loc Climate Innovation Day, un summit dedicat ecoinovației, organizat de EIT Climate-KIC Hub România prin Impact Hub Bucharest, ce aduce laolaltă specialiști în domeniu din diverse sectoare, de la cel antreprenorial, la cel de cercetare.

Reprezentanți-cheie și experți din mediul public, academic și privat care susțin și dezvoltă soluții de ecoinovare vor discuta la Climate Innovation Day despre trendurile și inițiativele locale ce abordează schimbările climatice și care contribuie la un viitor mai bun, durabil, ce nu epuizează resursele naturale pentru generațiile următoare. În plus, vor fi promovate soluții românești de inovare climatică.

De asemenea, Climate Innovation Day va facilita schimbul de experiență și cooperarea între jucătorii locali din domeniile educației, afacerilor și cercetării care dezvoltă inițiative, proiecte de cercetare și soluții de inovare climatică la nivel local.

„Schimbările climatice reprezintă unul dintre cele mai <<fierbinți>> subiecte aflate pe agenda publică globală, iar România nu poate sta deoparte. Efectele încălzirii globale se resimt și asupra țării noastre. Creșterea temperaturii ne va influența din toate punctele de vedere – economic și social. Este vorba despre cum vor arăta iernile noastre, cum vom produce energia, cum va arăta agricultura românească sau cât de afectate vor fi orașele de valurile de căldură, ori de inundații. E nevoie urgent de soluții inovatoare adaptate contextului local, care să răspundă acestor probleme, de aceea noi facem eforturi de a le găsi și a le sprijini, prin instrumentele pe care le avem la îndemână”, a declarat Adina Crețu, Director Programs & Entrepreneurial Growth la Impact Hub Bucharest.

Tot în sprijinul acestui demers, în cadrul evenimentului va fi lansată și maparea startup-urilor green și a actorilor - cheie din ecosistemul din România și Bulgaria care își aduc contribuția în acest sector. Prin acest instrument, organizatorii își propun să facă cunoscut ecosistemul green și să faciliteze colaborarea între actorii-cheie care dezvoltă soluții antreprenoriale sau civice ca răspuns la rezolvarea problemelor de mediu globale.

Maparea a fost realizată în cadrul unui consorțiu format din Impact Hub Bucharest, The Climate Vertical din România și Innovation Starter din Bulgaria, în cadrul programului de accelerare Black Sea ClimAccelerator realizat cu sprijinul EIT Climate-KIC, prin care se acordă finanțare gratuită totală de 300.000 de euro antreprenorilor cu soluții de ecoinovare din România și Bulgaria selectați în program, termenul de înscriere fiind 15 septembrie.

Subiecte principale ale dezbaterii

Accelerarea tranziției către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice, tendințele și direcțiile propuse la nivel european, oportunitățile, programele și strategiile locale privind schimbările climatice, rolul cercetării în inovarea climatică și cum arată ecosistemul green din România și Bulgaria sunt câteva dintre temele care vor fi discutate online la Climate Innovation Day, pe 9 septembrie, începând cu ora 09:30.

Participarea este gratuită, iar înscrierile se pot face prin completarea unui formular pe site-ul Impact Hub Bucharest.

Printre speakerii care vor participa la panelurile și dezbaterile din cadrul evenimentului se află: Joanna Sabat – CEE Ecosystem Developer Climate-KIC, Alexandra-Maria Bocșe - Consilier de Stat, Departamentul Climă și Sustenabilitate, Administrația Prezidențială, Ilinca Pandele – Team Leader Econet România, Andrei Ivan – Projects Director Skanska România, Prof. Dr. Ing. Tudor Prisecaru – Președinte al Senatului, Universitatea Politehnica din București, Remus Prăvălie – Lector Universitar Doctor Universitatea din București, Dr. Bogdan I. Vamanu – Cercetător Științific, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), Prof. Dr. Ing. Miron Zapciu – Director Științific, Institutul de Cercetări în Transporturi INCERTRANS S.A. București, Daniel Matei – Business Development Manager Impact Hub Bucharest, Vlad Gliga – CEO Rubik Hub & Co-founder The Climate Vertical, Mihaela Frunzeti – Program Manager Impact Hub Bucharest, Ela Asaftei – Startup Program Manager Rubik Hub & The Climate Vertical, Valentin Țoc – Startup Program Manager Rubik Hub & The Climate Vertical.

Panelul dedicat rolului cercetării în inovarea climatică la nivel local este realizat cu susținerea Asociației Măgurele Science Park.