Nu putem acoperi toate știrile din domeniu, nici nu ne propunem. Din acest motiv, vă oferim un nou format, mai simplu, mai eficient, care se întoarce la originile jurnalismului: știrea de coloană. Aceasta este numărul 1 al acestui rezumat săptămânal.


Ce este știrea de coloană? În jurnalismul ziarelor printate era o știre scurtă, aproape ca un tweet al zilelor noastre, care rezuma informația esențială pe scurt. Era cel mai pur mod de a face jurnalism.

Astăzi internetul a făcut ca știrea de coloană să dispară. În epoca afișărilor cu orice preț, numărul știrilor a crescut, iar astăzi mai mult de jumătate dintre știrile de pe un site ar fi putut fi simplu știri de coloană. “The New York Times” are motto-ul “All the news that fit to print”, adică toate știrile care au încăput sau meritat să fie în ziar. Dar pe vremuri ziarul avea o limită, internetul nu are.

Voi, cititorii, aveți nevoie doar de informație simplă și eficientă, într-o epocă mereu grăbită. De asta vă plac newsletterele.

Din acest motiv, start-up.ro, un site al antreprenorilor și poveștilor lor, al lucrurilor făcute diferit, se întoarce la origini. La știrea de coloană și la a prezenta informația nu în multiple materiale, ci în unele eficiente pentru antreprenori, manageri și tineri care ne citesc.

Veți găsi în continuare informații despre programele de susținere ale startup-urilor, produsele cele mai interesante, finanțările disponibile pentru antreprenori și proiectele care ne-au făcut să ieșim în evidență în ultimii 9 ani.

Iată care sunt informațiile pe care le-am selectat săptămâna aceasta pentru voi:

Venituri în creștere pentru Holde Agri

Holde Agri Invest, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, raportează venituri de 62,5 milioane de lei în primele șase luni din 2024, în creștere cu 13% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În prima jumătate a anului, compania a exploatat o suprafață de 16.321 de hectare, +24% față de S1 2023, din care 1.759 de hectare au fost cultivate în regim ecologic. În ceea ce privește campania de culturi de toamnă a anului agricol 2023-2024, aceasta a generat recolte totale de 43.621 de tone, în creștere cu 8% față de anul agricol precedent, din care 2.300 de tone au fost culturi în regim ecologic. Producțiile obținute au fost influențate în mod negativ de condițiile meteorologice nefavorabile, precum lipsa precipitațiilor și seceta pedologică.

Mai multe informații găsiți în raportul Holde Agri de pe BVB aici.

Notino trece pragul de 1 mld. euro cifră de afaceri

Notino, cel mai mare magazin digital de produse de frumusețe și sănătate din Europa, a depășit o cifră de afaceri record de 1,1 miliarde de euro în ultimul an fiscal. Piața din România a reprezentat 8,1% din acest rezultat. Dezvoltarea tehnologică, noul centru logistic și o abordare unică a clienților au contribuit semnificativ la această creștere.

Cu operațiuni în 27 de piețe europene, Notino a înregistrat un nou record, depășind din nou o cifră de afaceri de peste un miliard de euro în anul fiscal 2023 (mai 2023 până în aprilie 2024). Comparativ cu anul fiscal precedent, cifra de afaceri a companiei a crescut cu circa o treime, la 1.138 milioane de euro (28,9 miliarde de coroane).

Vânzările Notino s-au majorat în toate țările, cele mai rapide creșteri fiind în Estonia (108%) și Elveția (82%). Cea mai mare piață externă a companiei este Polonia, care a reprezentat 15% din cifra de afaceri totală, urmată imediat de piața cehă, care a contribuit cu 14% la cifra de afaceri totală.

SES va oferi NATO servicii de comunicații securizate

NATO, prin Agenția de Suport și Achiziții (NSPA), a încheiat cu SES un contract pentru furnizarea de servicii securizate de satelit cu latență redusă, prin constelația sa de sateliți aflați pe orbită medie (MEO), pentru a susține misiunile globale ale structurilor membrilor NATO. MGS va fi disponibil pentru toate țările NATO și poate susține misiuni atât prin rețeaua de servicii comerciale gestionate de SES la nivel global, cât și prin rețele suverane naționale care vor fi implementate sub acest contract pentru servicii O3b mPOWER.

Mai multe informații puteți afla aici.

Impact Bucharest, eveniment organizat de Mastercard

Pe 23-24 octombrie, Bucureștiul va deveni centrul economic și tehnologic al Europei. Lideri ai unor companii și startup-uri inovatoare din regiunea Europa de Sud-Est, personalități din domeniul politic și financiar, precum și experți internaționali și-au confirmat prezența la Impact Bucharest, prezentat de Mastercard.

Peste 150 de speakeri internaționali de renume se alătură evenimentului din acest an, printre care Nando Parrado, supraviețuitor al zborului 571 al Forțelor Aeriene din Uruguay, Ana Palacio, Fost Ministru de Externe al Spaniei și Membru al Consiliului Director al Atlantic Council, Daniel Dăianu, Președinte al Consiliului Fiscal din România și profesor de economie, Kata Fredheim, Executive Vice President for Partnerships and Strategy la Stockholm School of Economics în Riga, Cosmin Vladimirescu, General Manger România și Croația Mastercard, dar și alți stakeholderi.

Mai multe informații despre eveniment, speakeri și agenda completă, aici.

Înscrieri pentru o nouă grupă a Beyond Business School

Beyond Business School, fondată de antreprenorii în serie Andra Ghibuțiu și Grégoire Vigroux, lansează o nouă ediție a programului executiv în București. Programul își propune să conecteze participanții cu lideri influenți din domeniul de business, oferindu-le oportunitatea de a descoperi perspective valoroase și de a-și dezvolta competențele de leadership prin experiențe practice.

Cu o structură de 120 de ore de cursuri intensive, susținute de mai mult de 60 de experți - antreprenori și directori executivi de renume - programul este creat pentru a inspira, motiva și ghida participanții, adaptându-se celor mai noi tendințe și cerințe din industrie la nivel global.

Programul se derulează pe parcursul a 10 weekenduri, între 10 ianuarie și 29 martie 2025. Prețul early bird de 4.500 € este valabil până la 1 noiembrie 2025.

Detalii despre program și înscrieri găsiți aici.

Rezultatele studiului Mind Your Business

În cadrul evenimentului Mind Your Business de pe 11 septembrie am prezentat rezultatele studiului onomim, realizat alături de compania de cercetare de piață Unlock, pe tema sănătății mintale a antreprenorilor.

Cum se descriu antreprenorii români? Perseverenți, vizionari, orientați spre învățare continuă, deschiși către riscuri, pasionați, orientați spre schimbare socială. Ei și-ar dori să fie mai mult. Dacă ar fi să-și construiască portretul ideal, ar fi mai bine să fie mai deschiși către a-și asuma riscuri și mai disciplinați.

Care le sunt prioritățile? Pentru că vorbim de business-uri care cresc, dezvoltarea afacerii e principala prioritate. Sănătatea mintală a antreprenorilor e undeva pe la mijloc, și înainte de sănătatea mintală ei pun starea lor de bine, fericirea lor și starea de bine a angajaților.

Rezultatele complete ale studiului pot fi consultate aici.

Abonează-te la newsletter-ul start-up.ro aici.

Ne poți contacta pe [email protected].